Hiina naiskonda võib vist pigem nimetada lapskonnaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
He Kexin (keskel) koos oma "naiskonna" kaaslastega.
He Kexin (keskel) koos oma "naiskonna" kaaslastega. Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on algatanud uurimise väidete tõttu, et Hiina ametivõimud on võltsinud Pekingi olümpiamängudelt võimlemises kaks kuldmedalit võitnud He Kexini vanust, sest võimleja on muidu olümpial võistlemiseks liiga noor.

Hiina koondis on rööbaspuudel nii individuaalse kui ka Hiina naiskonna liikmena võistkondliku võistluse kuldmedali võitnud He Kexini sünnikuupäevaks märkinud 1. jaanuari 1992.


Samas on juba pikemat aega meedias kõlanud väited, et He Kexin on varem teistel võistlustel üles antud hilisema sünnikuupäevaga. Eile teatas üks ameeriklasest arvutihäkker, et on internetis leidnud riikliku dokumendi, mis tõestab, et hiinlanna on vaid 14, mitte 16, nagu väidetakse.

Lisaks on Hiina rahvuslik uudisteagentuur Xinhua eelmisel aastal välja andnud foto, mille all on kirjas «13-aastane He Kexin» ja üks Hiina päevaleht kirjutas selle aasta maikuus, et He Kexin on 14-aastane.

Võimlejad peavad kas olema 16-aastased või vähemalt saama 16-aastaseks olümpia aastal, et nad võiksid suurvõistlusel osaleda. Selline reegel võeti vastu 1997. aastal, et paremini seista võimlejate heaolu eest.

Hiina võimlemistreeneri sõnul on aga kogu Hiina võimlemiskoondis «kooskõlas» antud reegliga. «Kuna asiaatide kehad on lääne inimeste omadest erinevad, tekitas see küsimusi, aga poleks pidanud,» rääkis võimlemistreener.

Hiina on investeerinud miljardeid, et leida ja treenida ülimalt noori talente ja hiinlaste vaeva tasuvad loendamatud olümpiamedalid.

Samas on kogu seda süsteemi tugevalt kritiseeritud, öeldes, et paljud lapsed, kes mingil etapil enam piisavalt kiirelt ei arene, heidetakse kõrvale ja nad jäävad piisava hariduseta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles