Kes on kiireim kogu maal?

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gepard
Gepard Foto: SCANPIX

Loodusteadlased ütlevad, et kiireim jooksja Maal on gepard, kes suudab arendada kiirust üle 100 km/h. Ometi sai too kiskja, kelle saja meetri jooksu aeg oleks umbes 5,95, vahetus võistluses pähe ameerika jalgpallurilt. Ent kas jalgpallur on kiirem kui Usain Bolt?

Mõni aasta tagasi korraldas telekanal National Geographic virtuaalse võistluse maailma nobedaima inimese Usain Bolti ja gepardi vahel. Aluseks võeti 2009. aasta Berliini MMi 100 meetri finaal, kus Bolt püstitas seni kehtiva maailmarekordi 9,58. Gepard installeeriti teleekraanile Bolti kõrvale: mõni sekund pärast starti oli loom kaadrist kadunud ja hetk hiljem ületas lõpujoone ajaga 5,95. Boltil jäi gepardi finišihetkest joosta veel 40 meetrit.

Niisiis pole inimesel gepardi vastu mingit lootust, kuni mäng käib looma reeglite järgi. Ent kui reeglid seab looduse kroon?

Mullu otsustas National Geographic korraldada gepardi ja inimese vahel joonejooksus vahetu jõuproovi. Edasi-tagasi, edasi-tagasi. Lõigu pikkus 30 jardi. Lipati teine teisel pool aeda, sest muidu võinuks loom kahejalgset põgenevaks kõhutäieks pidada. Gepardi vastasteks valiti sportlased, kel parim kiirendus – ameerika jalgpallurid Chris Johnson ja Devin Hester.

Selge, et gepard niisama jooksma ei hakka, sestap kasutati ergutusvahendina jänest meenutavat karvapusa, mis trossi mööda tema nina ees kihutas.

Gepardi probleem peitus liigsuures kiiruses – ta kiirendab nullist sajani kolme sekundiga – ning pidama saamisega oli tõsine tegu. Kui «jänes» joonel tagasi pöördus, tuiskas gepard kümmekond meetrit edasi, enne kui pidama sai ja suunda muutis.

Kõigele vaatamata suutis gepard esimese duelli võita, Johnson kaotas napilt. Teises jooksus jõudis Hester aga finišisse paar meetrit varem. Inimkonna triumf!

Niisiis on gepard kiirem kui Bolt, kuid ameerika jalgpallurist aeglasem. Ent kui jalgpallur ja Bolt jala joonele panevad, kumb võidab? Lihtsam on korraldada võidujooks inimese ja gepardi vahel, kui eelnevale küsimusele vastus anda.

Esiteks on jalgpalluritel kehalistel katsetel kavas 40 jardi, mitte 100 meetri jooks, teiseks jooksevad vutimehed aja peale vaid noorena, drafti eel, kui pole veel profid ega treeni tõsiselt.

Igatahes teatas seesama gepardile alla jäänud Johnson, et teeks 40 jardis Boltile ära: «Kui treeniksin ühe aasta vaid jooksu, poleks Boltist mulle vastast.»

Bolti on ameerika jalgpalli profiliiga NFLi kehalistele katsetele kutsutud, kuid mees on seni keeldunud. Seega tuleb joosta võidu paberil.

NFLi registreeritud 40 jardi jooksu ametlik rekord kuulub Johnsonile ajaga 4,24. Mõistagi on mitu eksperti üritanud välja arvutada Bolti tulemust. Kui võtta aluseks Berliini rekordjooks, siis läbis Bolt 36,576 meetrit ajaga 4,19. Ja siit tuleb veel maha arvestada reaktsiooniaeg 0,22 sekundit. Kokku seega 3,97. Võimas!

Ent stopp! NFLi katsetel ei kasutata stardipakke, jalge all ei ole Mondo staadionikate, vaid pehme kunstmuru, ning jalas pole imekerged naelikud, vaid jalgpallisaapad.

Sprindiässad on tegelikult käinud 40 jardi proovimas. Näiteks Justin Gatlin, kes krooniti Ateena olümpiavõitjaks ajaga 9,85, näitas oma kiirust 2007. aastal NFLi klubi Tennessee Titansi kehalistel katsetel ning sai kirja kõigest 4,45 ja 4,42. Seega pole selge, kumb on 40 jardi jooksus kõvem, kas Bolt või ameerika jalgpallur.

100 meetris kuulub võitja au siiski Boltile, ent on olnud ka kiireid vutimehi. Nobedaim neist on Bob Hayes, kes enne jalgpallurikarjääri, mis kestis 11 aastat ja päädis «Kuulsuste halli» valimisega, tuli sprindis Tokyo olümpiavõitjaks ja püstitas maailmarekordi 10,06.

Niisiis pole olemas vastust küsimusele, kes on kiireim Maal, sest tekkis surnud ring: gepard alistas Bolti, Bolt ameerika jalgpallureid, nood omakorda gepardit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles