Neljapaat sai tähtsa eelsõiduvõidu

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapaat Kaspar Taimsoo juhtimisel.
Neljapaat Kaspar Taimsoo juhtimisel. Foto: Fred Killing

Eesti neljapaat – Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap – pidas Amsterdami MMil eelsõidus maha tigeda lahingu Uus-Meremaaga ning saavutas tähtsa võidu. «Ilmaolud on siin ebamäärased, sestap oli vaja hädasti sõit esimesena lõpetada – see annab poolfinaalis parema raja,» selgitas treener Matti Killing.

Kui polnuks heitlikku ilma, võinuks eelsõitu rahulikumalt võtta, sest otse poolfinaali pääsesid kaks paremat. Ent Amsterdami sõudekanalis keerutas tuul kaldast kaldasse nii hullult, et ühel hetkel kaaluti isegi eraldistarte. Õnneks pöörasid iilid siiski ühte suunda ning sõidud sai ära teha.

Ainus, kes Eestile vastu hakkas, oli Uus-Meremaa. 500 meetri järel juhtis küll Šveits, ent esisõudja Kaspar Taimsoo püsis rahulik: «Nägin ära, et nende tempo on liiast, mehed kustuvad varsti. Kustusidki.»

Peagi võttis Eesti liidrirolli ega andnud seda lõpuni käest. «Vahe jäi lõpuks 0,33 sekundit, kuid sõit oli meie kontrolli all,» kinnitas Taimsoo. «Otsustasime, et täiega ei pinguta, ka magasin ma uusmeremaalaste rünnaku pisut maha.»

Killingu sõnul käis see sooritus lahtisõitmiseks küll. «Krambist saadi lahti, nüüd tuleb enne neljapäevast poolfinaali veetunnetust hoida.»

Taimsoo tõdes, et kõik soosikud sõitsid sama hästi kui ühe ajaga. Nelja eelsõidu kiireim oli Ukraina (5.38,46), järgnesid Saksamaa (5.39,34), Hiina (5.39,68) ja Eesti (5.39,90). Meie selja taha jäid edasipääsejatest Uus-Meremaa, Suurbritannia, Venemaa ja Poola.

Järgmise stardini on kolm vaba päeva. Taimsoo sõnul tehakse esmaspäeval-teisipäeva kaks trenni, ka kiirendusi, sest muidu läheb lihas paksuks ja tuimaks. «Eks me omavahel aruta, kuidas kõige õigem käituda oleks. Praegu on tuju igatahes hea ja tunne tugev.»

Täna alustavad MMil eelsõitudega Eesti naiste ja meeste kahepaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles