Rõivas kinkis Obamale korvpallifotod

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti peaminister Taavi Rõivas ja USA president Barack Obama
Eesti peaminister Taavi Rõivas ja USA president Barack Obama Foto: Jarek Jõepera / Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Täna Stenbocki majas USA presidenti Barack Obamat võõrustanud Eesti peaminister Taavi Rõivas kinkis Ühendriikide riigipeale Eesti spordimuuseumist pärinevad korvpallifotod.

Arvestades USA presidendi suurt huvi korvpalli vastu, kinkis peaminister Rõivas president Obamale fotod USA kõigi aegade esimesest korvpallikohtumisest olümpiamängudel Berliinis 9. augustil 1936. aastal, mil ameeriklaste esimene mäng oli Eestiga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Olümpiamängud võitis USA korvpallikoondis. «Seda huvitavat vähetuntud fakti ilmestavad hästi Eesti Spordimuuseumist pärinevad fotod, mis on meenutuseks meie ühisest minevikust ja huvidest,» ütles Rõivas.

Kohtumise alguses avaldas peaminister Rõivas Ameerika Ühendriikide delegatsioonile kaastunnet USA ajakirjaniku Steven Sotloffi hukkamise pärast.

President Obama tõdes peaminister Rõivasega kohtudes, et Eestil ja USAl on julgeolekuküsimustes sarnased seisukohad ning kinnitas USA pühendumust NATO liitlaste kaitsele. Ta tunnustas eestlaste tõsist suhtumist riigikaitsesse ja rahvusvahelisse julgeolekusse.

President ja peaminister arutasid NATO idatiival olevate liitlaste julgeoleku tugevdamisega seotud teemasid ja ka energiajulgeolekut puudutavaid küsimusi.

Nii Obama kui Rõivas olid seisukohal, et Eesti ja USA suhted on väga head. President Obama tõi Eestit eeskujuks teistele liitlastele kaitsekulutustesse panustamisel.

Rõivas tervitas ühtse regionaalse USA-Balti-Põhjala riikide õhuväe väljaõppekeskuse rajamist Ämarisse. «See on oluline otsus meie riigikaitsele ning see suurendab meie liitlaste kohalolu Eestis veelgi enam,» ütles ta.

Obama kinnitas Rõivasele, et Eesti on USA kindel liitlane. Rõivas ütles, et Eesti võtab oma riigikaitset väga tõsiselt. «Me teame, et julgeolek ei ole iseenesestmõistetav. Eesti jätkab liitlaste ees võetud kohustusi,» sõnas peaminister.

Kohtumisel tänas Rõivas Ameerika Ühendriike aastatepikkuse toetuse ja koostöö eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles