USA võit kuulutas Euroopale kurja tulevikku

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist tantsu lõid USA koondise mängijad pärast maailmameistri võidukarika kätteandmist.
Sellist tantsu lõid USA koondise mängijad pärast maailmameistri võidukarika kätteandmist. Foto: Reuters/ScanPix

Korvpalli MMi esimesed poolteist nädalat räägiti vaid sellest, kuidas tiitlikaitsjal USA-l pole seekord suursoosik Hispaaniale midagi vastu panna. Õigupoolest kaheldi vahepeal isegi selles, kas ameeriklased üldse finaaligi jõuavad. Pärast hispaanlaste sensatsioonilist veerandfinaali kaotust räägiti, et USA-l võib poolfinaalis Leeduga raskeks minna, imet oodati veel ka pühapäevasest finaalist Serbiaga.

Imet aga ei sündinud, õigupoolest andsid hoopis ameeriklased muule maailmale mõista, et tiitlivõistlustel ootab kõiki tume tulevik. Poolfinaalis purustas USA Leedu 28 punktiga, finaalis oldi Serbiast üle koguni 37 silmaga. Kogu turniiri üheksa mängu keskmine võit oli 33-punktiline…

Ja seda kõike suutis USA meeskonnaga, kust puudusid nende päris esimese suurusjärgu tähed, nagu LeBron James, Kobe Bryant või Kevin Durant. Kuid ka need mehed, kes seekord USA särgi selga tõmbasid, tõestasid, et võrreldes muu maailmaga suudetakse mängida hoopis teistsugust korvpalli – kiiret, jõulist, täpsete visetega mängu.

Telekanalil Viasat Sport Baltic finaali kommenteerinud Rauno Pehka avaldas korduvalt imestust, et sellises mängus niimoodi tegutsetakse – pall viiakse kiiresti üle väljaku ja tihti minnakse pealtnäha ettevalmistuseta viskele. ­Euroopas küll nii ei tehtaks. Ei tehtakski!

Paraku selles ongi USA ja teiste riikide korvpalli vahe: ameeriklaste mäng tugineb tohutult heale füüsisele, mis lubab kontrollida lauavõitlust, kaitses vastast survestada ja väikseimagi võimaluse korral kiirrünnakusse tormata ning need rünnakud ka teravate läbimurrete või pealtnäha avantüristlike visetega resultatiivselt lõpetada. Ainus rohi USA vastu oli mängutempo allasurumine, kuid kõik 40 minutit ei suutnud seda ükski vastane. Leidmata jäi tee, kuidas pidurdada meeskonda, kellel on nii võimas eesliin kui ka head viskajad.

Jutud, et võib-olla suutnuks seda Hispaania, on täna juba naeruväärsed – üks meeskond on maailmameister, teine takerdus veerandfinaalis. Ning just see muudab Euroopa korvpalli tuleviku väljavaated eriti nukraks, sest raske on näha teist riiki, kes suudaks lähiaastatel saada kokku nii võimsa meeskonna kui Hispaania oma kodusele MMile. Võimsa just võrdluses USAga.

Väga palju oleneb mängijate treenitusest ja tahtmisest, kuid võitjameeskondades on tavaliselt hindamatu roll ka peatreeneril. Juba pikka aega USA koondise eesotsas olev Mike Krzyzevwski on mees, keda NBA rahakad staarid kuulavad ja kes suudab panna mängijaid tegema õigeid asju. Ega asjata öelnud MMi väärtuslikema mängija tiitli pälvinud Kyrie Irving, et ta oli valmis täitma platsil kõiki peatreeneri nõudmisi.

USA koondise liikmetel oli pingutamiseks veel üks motivaator – soov ennast tõestada. «Tegelikult polnud kuigi meeldiv kuulata jutte, et USA saatis seekord MMile oma teise koosseisu. Meeskonnas polnud küll mitut suurt staari, kuid see ei tähenda midagi. Ka meie suudame võtta vastutuse ja võita kuldmedali – seda me ka tõestasime,» sõnas 24-aastane jõuline äär Kenneth Faried. Temast sai sellel MMil üks meeskonna tugitala ning mõistagi soovib ta tulevikuski mahtuda USA koondisse. «Loodetavasti jätkan ma USA koondises mängimist ka Rio olümpial!»

Rio de Janeiros peetav olümpia ongi järgmine kogu maailma puudutav korvpalli suurturniir. Mõistagi on sinna pääsemiseks USA koondise kandidaatide vahel hoopis tõsisem konkurents ning Krzyzewski ja teised koondise koostajad peavad langetama raskeid otsuseid: mitu tänavusel MMil hiilanud meest mahub koondisse siis, kui sinna soovivad tulla kõik tugevamad?

Kuigi seekordsel MMil olid USA võidud ülekaalukad ning kogu turniiri vältel ei pidanud ameeriklased üle elama ühtegi ärevat hetke, oskasid nad võitu nautida.

MM-kulla tähendus tuli kõige ilmsemalt välja Irvingi ütlusest: «MM-tiitel on minu senise elu kõige suurem saavutus!» Finaalis kõik kuus kolmepunktiviset tabanud mehe sõnul tekitas võit erakordse tunde. «Ma ei ole seda kõike veel endale teadvustanud, kuid võin öelda, et võitsin selle turniiri kaaslastega, keda võin elu lõpuni nimetada oma vendadeks. Suurepärane on võita kuldmedal just sellise seltskonnaga,» lisas ta.

Krzyzewski hinnangul polnud tema meeskonna üleolek sugugi nii suur, kui tulemused näitavad. «Tulemuste põhjal jääb mulje meie domineerimisest, kuid tegelikult polnud mängud meie jaoks sugugi kerged,» tunnistas ta ESPNile antud intervjuus. «Lihtsalt igas mängus tekkisid pisut ootamatult lõigud, kui suutsime sähvatada ning see jättiski mulje, nagu oleks me domineerinud. Ka viimases mängus õnnestus meil teha selline vägev hüpe ning see kestis 35 minutit.»

Korvpall

USA koondise vägev teekond MM-tiitlini.

•    USA – Soome 114:55

•    USA – Türgi 98:77

•    USA – Uus-Meremaa 98:71

•    USA – Dominikaan 106:71

•    USA – Ukraina 95:71

•    USA – Mehhiko 86:63

•    USA – Sloveenia 119:76

•    USA – Leedu 96:68

•    USA – Serbia 129: 92

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles