Taekwondo sobib ka naistele ja lastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Känd sooritab hüppelt ringiga jalalööki dolljo tša'gi treeneri Martin Poobuse abiga. Hoolimata vaid aastasest kogemusest tulevad Mihklil löögid hästi välja.
Mihkel Känd sooritab hüppelt ringiga jalalööki dolljo tša'gi treeneri Martin Poobuse abiga. Hoolimata vaid aastasest kogemusest tulevad Mihklil löögid hästi välja. Foto: Andres Ehrenpreis

Alfa+ klubis Tartus saab Korea võitluskunsti taek­­wondo’d harrastada juba paar aastat. Lisaks meestele on klubiga liitunud ka naisi ja lapsi, kes peavad seda enesekindlust süstivaks intelligentseks spordialaks.


2008. aasta kevadel tae­­-k­­wondo-treeninguid alustanud Heidi Tubli avastas enda jaoks Korea võitluskunsti, mida oli seni meeste spordialaks pidanud, tänu sõbrannale ratsa­­trennist. Kuuldes, et viimane on juba sel alal Eesti meistriks tulnud, soovis Tubli taekwondo’d  kohe ka omal nahal järele proovida.

«Olin vaid paar korda trennis käinud, kui juba tahtsin musta vööd saada, kuigi ise vaevu teadsin, mis spordialaga üldse tegu on,» nentis Tubli naljatades ja lisas, et kindlasti on tal kavas jõuda välja musta vööni.

Mis on taekwondo

Alfa+ treeneri Martin Poo­­buse sõnul on see väga kontaktne ja intensiivne spordiala, milles põhirõhk on jalalöökidel, need moodustavad tehnikast 70 protsenti.

Võitluskunst sisendab ja treenib kannatlikkust, vaoshoitust ja viisakust ning treeningul õpitakse tundma oma keha ja vaimu tasakaalu. See spordiala on turvaline: kui kasutada kaitsmeid ja professionaalseid võtteid, siis üksteisele eluohtlikke traumasid ei saa tekitada.

Ligi kahe tuhande aasta taha ulatuvate juurtega spordiala sai Poobuse sõnul alguse korealaste vajadusest sõja ajal ratsanikke hobuse seljast maha lüüa. Olümpiaalaks sai taekwondo alles 2000. aastal Sydneys.

Taekwondo's võistlevad naised, mehed ja lapsed eraldi, sealjuures on ka erinevad kaalukategooriad.

Heidi Tubli rääkis, et tae-k­­wondo tehnikas tuleb end pidevalt täiendada, mistõttu ei saa ka meistrid lõplikult väita, et spordiala on täienisti omandatud.

Küsimusele, kas taekwondo naisele füüsiliselt raske pole, tõmbas Tubli vastuse kiirelt kokku sõnadega «Kerge oleks ju jama». Tema meelest on just positiivne, et vahel on raske, kuid pidevalt saab oma oskusi arendada.

Ka 11-aastane taekwondo Eesti meistrivõistluste pronksmedali omanik Mihkel Känd, kel treeningukogemust vaid aasta, märkis, et selle alaga tegelda pole raske. Küll aga lisas ta, et alguses oli siiski tehnika omandamine pisut keeruline.

Mihkel avastas spordiala tänu klassikaaslasele, kes tutvustas koolis taekwondo-trenni, see köitis kohe poisi tähelepanu.

Enesekindlus suureneb

Tubli märkis, et ta on alati tahtnud tegelda mõne enesekaitsetreeninguga. Ja et ka taekwondo'd võib pidada jalgade ja käte kasutamiseks enesekaitse eesmärgil, tunneb ta nüüd end võitluskunsti harjutanuna märksa turvalisemalt ja enesekindlamana.

Varem käis Tubli kick­­boxing’us, kuid vahetas selle taekwondo vastu välja, viimane on tema sõnul huvitavam ala kui lihtsalt poksimine. Lisaks peab Tubli oluliseks ka võitluskunstile iseloomulikke pööretega lööke ja paindlikkust suurendavaid harjutusi.

Enda elustiiliks Tubli tae-k­­wondo'd ei pea, kuna teeb trenni kõrvalt ka tööd ja veel mitmeid muid toimetusi.

Enesekaitsest rääkides märkis treener Poobus, et taek­­won­­do'ga tegelejad konflikti sattudes tülinorijad kindlasti pole ning püüavad võimaluse kor­­ral tüli mõistlikult lahendada.

«Kuid kui on ohus enda või teiste inimeste elu, on muidugi olukord teine. Siis on hea, kui on omandatud võtted, löögid ja plokid, mis aitavad ründaja neutraliseerida,» nentis ta.

Taekwondo

• Tae – löök jalaga

• Kwon – rusikas või löök käega

• Do – teekond

Põhitasemed

• Valge vöö – algajatele, sümboliseerib puhast lehte ehk õpilase kogemuste puudumist.

• Kollane vöö – sümboliseerib maad, milles õppija juured ehk oskused alles hakkavad kasvama.

• Roheline vöö – sümboliseerib taime, kes kasvab maa seest: õpilase oskused hakkavad arenema.

• Sinine vöö – sümboliseerib taime, kes on hakanud taeva poole juba pikemaks kasvama ehk õpilase oskused on veelgi arenenud.

• Punane vöö – sümboliseerib ohumärki ehk õpilane on juba väga kogenud.

• Must vöö – sümboliseerib küpsust ehk õpilane on omandanud suurepärase taseme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles