Ühtlane ja ilma staarideta Leedu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvydas Novikovas (vasakul).
Arvydas Novikovas (vasakul). Foto: SCANPIX

Leedu koondis alustas käimasolevat 2016. aasta EM-valiksarja nagu Eestigi võiduga, kui avamängus alistati võõrsil 2:0 grupi autsaider San Marino. Skoori tegid toona nende ohtlikumate mängijate sekka kuuluvad mehed, ründaja Deivydas Matulevičius ja poolkaitsja Arvydas Novikovas.

23-aastane Novikovas on Leedu koondises mees, kellel on eestlastega ka tihedamad sidemed. Nimelt kuulub ta vendade Henri ja Hannes Anieriga koos Erzgebirge Aue ridadesse. Nii nagu eestlased ei kuulu ka leedulane klubis põhitegijate sekka ning pääseb enamasti väljakule teisel poolajal vahetusest. Matulevičiusega said eestlased mõõtu võtta mullu, kui FC Levadia kohtus Euroopa liiga teises eelringis rumeenlaste Targu Jiu Panduriiga. Klubi särgis suutis leedulane seejuures eestlased korra üle mängida, lüües võõrsil peetud kohtumises avavärava. Leedu koondise põhitegijate sekka kuuluvad veel Bukaresti Steaua esiväravavaht Giedrus Arlauskis ning Haifa Hapoeli poolkaitsja Mindaugas Kalonas.

Koondisemängude arvu poolest on leedulaste kogenuim mees 68 matšiga 30-aastane poolkaitsja Saulius Mikoliunas, kes mängib koos Artur Kotenkoga Valgevene kõrgliigas Salihorski Šahtaris.

Põhiliselt mängivadki Leedu koondislased Rumeenias, Iisraelis, Poolas ja koduliigas. Kui Eesti koondisel on välja panna Bundesligas mängiv Ragnar Klavan, siis leedulastel ühegi viie suurliiga mängumeest tiimis ei ole. Kõige lähemal sellele on vast 19-aastane ründaja Simonas Stankevičius, kes kuulub Premier League’i tiimi Leicester City noortemeeskonda.

Just oma ründeliini suhtes on leedulased kriitilised, kuna Matulevičiuse kõrvale ei ole neil kedagi samaväärset panna. Nii on neile ka valusaks hoobiks Taanis Aalborgis mängiva 20-aastase ründaja Lukas Spalvise puudumine vigastuse tõttu.

Leedulasi tabas vahetult enne mängu tagasilöök, kui selgus, et põhikaitsja Marius Žaliukas ei saa põlvevigastuse tõttu kohtumises kaasa teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles