Lätlasest hädaabi sunnib kalevlasi pingutama

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev/Cramo uus leegionär Rolands Freimanis (vasakul) peaks mõjuma nii mõnelegi praegusele mängijale äratuskellana.
Kalev/Cramo uus leegionär Rolands Freimanis (vasakul) peaks mõjuma nii mõnelegi praegusele mängijale äratuskellana. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Kiire hädaabina Kalev/Cramo korvpallimeeskonda palgatud lätlane Rolands Freimanis peab lappima vigastustest räsitud Eesti meistermeeskonna koosseisus tekkinud auke. Samas peaks 210 cm pikkune suure ääremängija positsioonil mängiv pallur mõjuma nii mõnelegi kalevlasele äratuskellana, sest praegu traumadega kimpus olevate mängijate paranedes võib tekkida olukord, kus keegi osutub liigseks.

«Meil on praegu kümme tervet meest, ent novembris ootab ees 11 mängu. Selgitasin klubi juhtkonnale, et nii väheste meestega me neid ära ei mängi, ning õnneks leiti võimalus palgata üks mängija lisaks,» rääkis Kalevi peatreener Alar Varrak. Kalev saatis Freimanisele pakkumise kolmapäeval, eile pärastlõunaks vastas ta sellele jaatavalt ning esimesel võimalusel pidi sõitma Tallinna. «Jutt jäi nii, et kui kõik asjad saavad korda, on ta neli tundi hiljem siin kohal,» märkis Varrak.

Läti koondisse kuuluv 26-aastane Freimanis on karjääri jooksul pallinud Hispaanias ja Itaalias, viimati mängis ta Ukrainas. Varraku jaoks on tegemist teada-tuntud mängumehega.

«Tegemist on Euroopa mõistes tüüpilise number neljaga,» iseloomustas Varrak. «Meie jaoks oli tegemist kindla valikuga, kuna ta tunneb hästi Ida-Euroopa korvpalli ning võrreldes mõne ameeriklasega saab paremini aru, kuidas siin mängida. Uurisin ka tema tausta ning räägitakse, et lisaks mänguoskustele on ta ka väga normaalne inimene.»

Puudusena tõi Varrak esile, et pärast koondisesuve, mis lõppes Lätile EM-finaalturniiri pileti lunastamisega, pole Freimanis mängudes platsil käinud. Ta püüdis pääseda taas Hispaaniasse, kuid naasis pärast testiperioodi koju. «Pikemas perspektiivis ei tohiks see segada,» leidis Varrak. Juhul kui värske täiendus jõuab teha enne tänast mängu Tarvaga ühe treeningu, kavatseb treener teda kohe ka kasutada. «Mängimine on tema jaoks praegu oluline, kümmekond minutit võiks talle kohe anda.»

Koondises mängis Freimanis siiski olulist rolli – keskmiselt 18 minutiga kogus ta 8 punkti. Mullu Južnõi Himikuga EuroCupi turniiril pallides olid tema samad näitajad 20 minutit ja 8,9 punkti.    

Lähima kuu jooksul võivad kõik kalevlased töökohas kindlad olla ning samas on neil võimalus tõestada meeskonda jäämiseks oma küpsust, sest kaks meest on nagunii vigastuste tõttu eemal.

Teisipäeval mängus Pärnuga õnnetult kukkudes küünarliigest vigastanud Rain Veidemannil tuvastati sidemete rebend. Mehe küünarnukk on tugevalt turses ning seepärast on vigastuse ulatust raske hinnata. Selge on aga see, et novembris teda platsil ei näe. Juba suvel jalga vigastanud Indrek Kajupank peaks paranema paari nädala pärast, ent seejärel kulub mänguvormi taastamiseks aega. Kui aga mõlemad mängijad on tagasi, peavad Kalevi treenerid langetama raskeid otsuseid.  

«Nüüd, kui Veidemann on eemal, peab meie universaal Erik Keedus mängima ka ilmselt tagamängija kohal,» rääkis Varrak tänavu hoopis suure äärena esile kerkinud palluri rollist. «Suure ääre koht oli meil aga nagunii problemaatiline ning Ühisliigas pole teatud mängijad meie ootusi täitnud.»

Viimane lause on selge sõnum mitmele kalevlasele, näiteks tänavuse hooaja alguses Keeduse varju jäänud Reinar Hallikule ja Kristjan Kitsingule – võeti ju Freimanis otseselt nende kohale. Samas pole vähemalt seni enda palkamist õigustanud ka leedulasest keskmängija Mindaugas Kupšas, kes seni on pääsenud platsile üsna episoodiliselt.

Ülerahvastatus ähvardab ka ründavate tagamängijate ja väikeste äärte osakonda – ka seal kipub mõne mängija roll jääma liiga väikeseks. Sarnaselt Kupšasele on seni statisti osaga leppinud ameeriklane EJ Singler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles