Peking asub taliolümpia saamiseks õhku puhastama

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhusaaste on Pekingi üks suuremaid probleeme.
Õhusaaste on Pekingi üks suuremaid probleeme. Foto: SCANPIX

Pekingile 2022. aastaks taliolümpiamänge taotleva komitee meediajuhi Wang Hui sõnul on Hiina pealinn võtnud vastu kaheastmelise tegevuskava, mille abil plaanitakse linna õhk mängude toimumise ajaks praegusest palju puhtamaks saada.

Eesmärgiks on vähendada PM2.5 ehk kõige väiksemate ja inimtervisele kõige kahjulikumate saasteosakeste hulka õhus 2017. aastaks mullusega võrreldes veerandi jagu. Seda püütakse teha, kasutades vähem kivisütt, kahandades autodest õhku paiskuvat saastet ja ärgitades inimesi elama rohelises keskkonnas. «Peking on kutsunud ka pealinna ümbritsevaid provintse ja Põhja-Hiina piirkondi üles rakendama kõiki meetmeid, et õhusaastet vähendada. 2022. aastaks on õhukvaliteet meie linnas sportlastele sobilik,» lubas Wang Hui väljaande South China Morning Post vahendusel.

Kaheksa aasta pärast toimuvate talimängude korraldajaks kandideerib Pekingi kõrval veel vaid Almatõ. Algselt oli kandidaatlinnaks ka Oslo, kuid oktoobris loobusid norralased taotlusest ning andsid sellega indu juurde Pekingile, kus kuue aasta eest toimusid suveolümpiamängud. Hiina pealinna põhimureks ongi kujunenud õhusaaste – näiteks oktoobris peeti seal 30 000 osavõtjaga maraton, kus enamik jooksjaid kandis kaitsvat näomaski, sest linn oli mattunud sudusse ja õhukvaliteedi näitajad äärmiselt halvad.

Peking korraldab valituks osutumise korral mängud koos umbes 200 kilomeetri kaugusel asuva mägikuurordi Zhangjiakouga. Pealinnas toimuksid jääalad, mille jaoks saab kerge vaevaga ümber kohandada 2008. aasta mängudeks ehitatud võistluspaigad. Korralduskomitee sõnul tuleb vaid 10 protsenti mängude eelarvest riigi rahakotist, kuna Zhangjiakou kui suusakuurordi turupositsioon on viimastel aastatel pideval tõusuteel. «Zhangjiakous on umbes 90 suusanõlva ning neid on lihtne olümpiamängude nõuetele vastavaks kohandada,» sõnas Wang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles