Mikk Pinnonen: keeletu eestlasena Rumeenia spordilaagris

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Pinnonen loodab koondisekogemusest saadud vastutustunnet ja juhendamisoskust rakendada ka uues koduklubis.
Mikk Pinnonen loodab koondisekogemusest saadud vastutustunnet ja juhendamisoskust rakendada ka uues koduklubis. Foto: Bacau Facebooki leht

Viimastel aastatel Eesti käsipallikoondise liidrite hulka kerkinud Mikk Pinnonen on spordihuvilistele ammu tuttav nimi: 2008. aastal tegi toona 17-aastane noormees oma koondisedebüüdi ja on praegu, 23-aastaselt üks rahvusmeeskonna vedajaid. «Kas soeng on ikka korras?» küsib heledapäine Pinnonen naljatledes alati enne Eesti telekanalite ja väljaannete kaamerate ette astumist. Aastad on õpetanud, et enamasti tuleb pärast intervjuusid valmis olla autogrammide jagamiseks või pealtvaatajatega pildistamiseks. Tänavusest hooajast hullutab ladusa jutuga Pinnonen fänne Rumeenia meistriliigas ja unistab vabadusest.

Neli viimast aastat teenis Eesti koondise mängujuht klubileiba Skandinaavias – kolm aastat Taanis Aarhusi klubis ja mullu Rootsis Lundi meeskonnas –, tänavusest hooajast mängib aga Rumeenias Bacau Stiinta Municipal Dedemanis.

«Kui pakkumine tuli, siis saabus ka info, et treener tahab mind sinna. See pani kõrvu kikitama: ma ei ole lihtsalt kohatäide, vaid tal on olemas visioon, kuidas mind kasutada,» räägib Pinnonen karjäärimuudatusest ja peatreener Mateo Garraldast, kes eestlase Bacausse meelitas.

«Mul on vaja treenerit, kes suudab mind reaalselt õpetada. Eestist tulles ei ole mängijatel olemas süstemaatilist käsipallikooli või kindlat mängustiili, nagu kujuneb Taanis või Hispaanias, kus noorest saati teatakse konkreetseid võtteid, mida eestlane välismaale minnes alles 26-aastaselt kuuleb,» räägib Pinnonen.

Peatreener Garralda on seni Eesti koondise mängujuhi ootusi õigustanud ja rahul on Pinnonen ka üldise suhtumisega. «Mulle meeldib, et see on professionaalne klubi ehk kaks-kolm korda nädalas tehakse ka hommikuti trenni. Kui ainult korra päevas on ühine trenn, siis tullakse korraks kokku ja minnakse kiirelt lahku – sellega jääb pikk vahe sisse ja ei pruugi tekkida mõnusat inimlikku sidet, mis Rumeenias tekkis juba nädalaga,» selgitab Pinnonen.

Peale treeneri mängis Pinnoneni valikus suurt rolli ka koondisekaaslane Martin Johannson, kes mängib samas klubis. Nüüdseks on kaks eestlast klubilt saadud korterites naabrid ning veedavad aega ka väljaspool käsipalli – niipalju kui selleks Bacaus võimalust on.

«Martiniga oleme nalja teinud, et see on kümme kuud kestev spordilaager. Sportliku poole pealt on kõik tipp-topp, aga eluolu on, nagu ta on. Väljaspool käsipalli ei leia väga palju tegevust. Käid vahepeal kinos, kaubanduskeskuses ja kohvikutes, aga see ongi kõik,» räägib Pinnonen ja lisab, et loeb väljaskäimise asemel ilukirjandust ja muud lektüüri.

Ligikaudu 145 000 elanikuga Bacaus on käsipall üsna populaarne ja publik kohtleb mängijaid väikest viisi staaridena. «Eks ikka inimesed tunnevad meid ära. Autogramme tuleb anda, kuigi mitte nii massiliselt. Aga pilti tahetakse teha pärast mängu päris tihti,» räägib Pinnonen, kes lisab, et nii kohalikega suhtlemisel kui treeningutel saab rohkelt võõrkeeli harjutada.

«Trennis räägime hispaania, inglise, prantsuse, itaalia, serbia, eesti ja vene keeles. Rumeenia keelt ma veel õppima ei ole hakanud. Kohalikud eriti inglise keelt ei räägi, pigem on nende teine keel hispaania või itaalia keel. Eks ma vahepeal tunnen, et olen natuke keeletu, aga ma ei põe selle pärast. Nendega, kellega on vaja, saavad jutud räägitud,» teatab Pinnonen muretult.

Kuigi elu Rumeenias paistab Pinnonenile meeldivat, on viiendat aastat välismaal mängimisel ka oma miinused – koju saab harva.  «Suvel käin Eestis umbes kuu aega kestval puhkuseperioodil ja jõuludeks saan nüüd ka koju. Neli aastat järjest pole ma saanud jõuludel kodus käia ja lõpuks saab,» rõõmustab Pinnonen.

Eestist ja oma karjääriplaanidest rääkides üllatab Pinnonen aga vastusega, mis sobiks mõnesse ilukirjandusteosesse, mille abil Eesti koondislane Bacaus oma silmaringi avardab.

«Käsipallis vot ei teagi, mis mu lõppeesmärk on, aga elus oleks ultimate goal (ülim eesmärk – toim) vabadus. Täielik vabadus. Nii finantsiline kui ajaline. Teen, mis tahan, millal tahan, kus tahan ja kellega tahan. Tänapäeva maailm küll piiritleb sellist mõtteviisi, aga ma püüdlen selle poole,» võtab Pinnonen oma sihi kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles