Ränga hinnaga saadud üliväärtuslik võit

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanameister Kriisa (palliga) tegi eile Rocki särgis suurepärase mängu, kui ta kogus 19 punkti, kuus lauapalli, neli resultatiivset söötu ja tegi kolm vaheltlõiget.
Vanameister Kriisa (palliga) tegi eile Rocki särgis suurepärase mängu, kui ta kogus 19 punkti, kuus lauapalli, neli resultatiivset söötu ja tegi kolm vaheltlõiget. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Rocki korvpallimeeskond avas kõikide probleemide kiuste eurosarjas võiduarve.

Ma ei taha küll midagi ära sõnuda ja rääkida, et nüüd nii jääbki, kuid täna oli tõesti hea mängida!» sõnas Tartu Rocki tugitala Janar Talts. Probleemidest pungil hooaja alguse taustal mõjus eile EuroChallenege’i sarjas Bulgaaria viimase kümnendi parima klubi Sofia Luk­oil Academicu alistamine tervendava palsamina. Mis aga peamine – vähemalt sellel õhtul nägid Tartu Ülikooli spordihoonesse kogunenud pealtvaatajad just sellist meeskonda, nagu nad ilmselt ihkavad.

71:59 võidu taga oli suur võitlus ja tõeliselt hingestatud mäng. «Meie jaoks oli kõige tähtsam võita. Siiani oli kõik jube raske, nüüd on aga hea edasi minna,» rääkis Talts. Eile 33 minutit rassinud Gert Dorbek lisas: «Arvan, et see võit võis meid senisest painest vabastada. Võitlesime iga palli pärast ja vähemalt 37 minutit mängisime ka väga head kaitset. Kui aga kaitses saad hästi hakkama, pole hullu ka sellest, kui rünnakul mööda viskad.»

Just kaitsemäng oli eile Rocki edu alus. Esimese kolme veerandajaga lubati Sofia meeskonnal visata vaid 32 punkti. Tõsi, viimase kümne minutiga lisandus külaliste arvele 27 punkti, ent sellel olid oma ilmsed põhjused: suures eduseisus lastakse paratamatult kaitses end natuke lõdvemaks, pealegi hakkasid suurt koormust kandnud mehed lõpus pisut väsima. Häid vahetusvariante aga polnud.

Taltsi sõnul tegi Rock eile mängu eel kaitses mõningad korrektiivid ning need õigustasid ennast. Peatreener Gert Kullamäe selgitas, et peamine oli saada hakkama üks ühe vastu olukordades vastaste ameeriklastest tagamängijatega. «See oli mängu võtmeks  ning selle vastasega meie asjad toimisid,» märkis ta ja lisas, et eilseks muudeti ka veidike oma rünnakujoonist eesmärgiga mängu pisut rohkem avada.

Samas juhtis Kullamäe tähelepanu sellele, et seekordne võit saadi ränga hinnaga. «Võit saadi ja see oli kõige tähtsam, kuid sellega kaasnesid ka mõned pahad asjad, praegu on veel raske öelda, kui kauaks jääb nüüd eemale Peciukevicius ja millises seisus on Sokk.»

Leedulasest mängujuhi Augustas Peciukeviciuse naasmine oli üks eilseid suuri ootusi. Päev varem tehtud treening näitas, et kõik on korras, ning Kullamäe saatis ta esimesel veerandajal vahetusest palatsile. Paraku jagus teda vaid kaheks minutiks ja kümneks sekundiks. Siis venitas ta uuesti kubemelihast ning pidi platsilt lahkuma.

Nagu sellest oleks veel vähe, vaevles ka teine mängujuht Tanel Sokk seljavalude käes. Ta mängis vapralt küll 27 minutit, kuid lõpu eel vajus ta minutilisele vaheajale minnes korraks isegi platsile – tugev valu niitis mehe hetkeks jalust. Pärast mängu oli ta siiski optimistlik. «Loodan, et midagi väga hullu ei ole, lihtsalt mõni päev on ongi asi kehvem, mõnel päeval jälle parem,» nentis ta ja tunnustas kogu meeskonda, kes keerulises seisus nii hästi võitles.

Kuid eile oli päev, kus ühtede langedes haarasid lipu järgmised mehed. Näiteks Valmo Kriisa – kas tõesti on ta 40? Kõik noored korvpallurid, kes kunagi tahavad saada mängumeesteks, ja ka need, kes juba arvavad, et on mängumehed – vaadake, milline energia ja võitlustahe selles mehes pulbitseb. Näiliselt pole mingit vahet selle Kriisaga, kes jooksis platsil viis, kümme või isegi viisteist aastat tagasi. Suurepärane seeria: 19 punkti, kuus lauapalli, neli söötu ja kolm vaheltlõiget.

«Ma ei tahaks üldse Kriisa vanusest rääkida… tänase mänguga tõestas ta väga selgelt, et korvpalli mõttes on ta süda väga õiges kohas,» tunnustas Kullamäe veterani tegutsemist. Samas annab Kullamäe endale aru, et põhimängujuhina on Kriisat vähemalt eurosarja kohtumistes raske kasutada. Kui aga Peciukevicius ja Sokk on vigastatud, jääb valikuvariante napiks, sest pingil istuvatest noortest, pole ükski oma olemuselt mängujuht.

Kuid eile oli teisigi esilekerkijaid. Kasvõi palju – ka Postimehe veergudel – sarjata saanud leedulane Karolis Petrukonis. Olukorras, kus Joosep Toome on vigastatud ja Timo Eichfuss teenis kiiresti vigu, tuli tal võitlusesse minna ning vähemalt eile jäi mulje, et tegemist polegi nii saamatu korvpalluriga, kui vahepeal paljudele kiibitsejatele tundus.

Korvpall

EuroChallenge’i B-alagrupp

Tartu Rock – Sofia Lukoil Academic 71:59

Rock: Kriisa 19, Talts 19, Petrukonis 12, Dorbek 7, Kurbas 6, Eichfuss 4, Doronin 3, Sokk 1.

Sofia: Smith 15, Thomas 14, Curry 13, Veselinov 6, Minkov 4, Francis 3, Larson 2, Gruev 1, Banev 1.

Egis Körmend – Tartu Jiu Energia 77:76

Tabeliseis: 1. Körmend 2 võitu/0 kaotust, 2. Energia 1/1, 3. Rock 1/1, 4. Sofia 0/2.

Balti liiga

Nevezis – Rakvere Tarvas 70:76

Tarvas: Raley Ross 21, Paiste 13, Sokk 12,

Haughton 12, Jurtom 7, Umbraško 7, Cipruss 4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles