Pljuštšenko karistmine on lihtsalt ärapanemine?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Pljuštšenko teenis Rahvusvaheliselt Uisuliidult karistuse määramata ajaks.
Jevgeni Pljuštšenko teenis Rahvusvaheliselt Uisuliidult karistuse määramata ajaks. Foto: AP/Scanpix

Venemaa kuulsaima iluuisutaja Jevgeni Pluštšenko kättemaks Vancouveri olümpiamängude eest näib ära jäävat, kuna mehele määrati määramata ajaks võistluskeeld.


Üleeile levis Venemaa meedias kulutulena uudis, et Torino olümpiavõitja Pljuštšenko on saanud aastase võistluskeelu, kuid eile selgus, et Rahvusvaheline Uisuliit (ISU) pani keelu määramata ajaks.

Põhjuseks toodi fakt, et mees osales märtsis ja aprillis šõuvõistlusel, kuigi oli enne seda vigastuse tõttu loobunud MMil võistlemisest, esitades selleks vajaliku arstitõendi. ISU ei lubanud tal siis isegi näidisvõistlustel esineda, kuid sportlane eiras seda nõuet. Eesti parima iluuisutaja Jelena Glebova sõnul on karistus uskumatult karm.

«Pole kuulnud küll, et sellise asja eest nii range karistus määratakse,» imestas Glebova, kes ei välistanud võimalust, et kulisside taga käivad hoopis hämaramad mängud, mis tavainimese eest varjatud. «Ma arvan, et tegelik põhjus võis olla üldse milleski sellises, millest meie ei tea.»

Tegelikult sattus Pljuštšenko ISU pahameele alla juba Vancouveri olümpiamängude aegu. Teatavasti võitis meeste iluuisutamise seal ameeriklane Evan Lysacek, kes sooritas vabakava puhtalt, kuid ei teinud neljakordset hüpet, nagu paaril korral maandumisel ebaõnnestunud Pljuštšenko. ISU ja olümpiauisutamist hinnanud kohtunikud sattusid sellega ­Pljuštšenko ja tema treeneri suure pahameele alla.

«See on vale. See otsus on kriminaalne. Kuidas kohtunikud said nii otsustada? Nii tapetakse iluuisutamine ja ala viiakse 20 aastat ajas tagasi,» kommentaaris Pljuštšenko juhendaja Aleksei Mišin toona. Kusjuures pettunud Pljuštšenko koduleheküljel seisis siis, nagu oleks ta Vancouveris hõbeda asemel võitnud plaatinakarva medali. Vihased oldi kogu Venemaal, alates peaminister Vladimir Putinist. Seega võib paika pidada Glebova mõtisklus, nagu oleks ISU lihtsalt kasutanud võimalust 27-aastasele venelasele käru keerata.

Küll aga usub Glebova, et kui sellise mastaabiga staar juhtumi tõsiselt uuesti käsile võtaks, saaks ta õiguse enda poolele.

«Kui ta uuesti apelleeriks, siis usun, et ta saaks positiivse vastuse. Arvan, et see on praegu rohkem hoiatusena mõeldud,» pakkus Glebova, kes usub, et järelikult Pljuštšenko polnudki apelleerimisest väga huvitatud. «Ju ta siis ei tahtnud seda praegu teha.»
Tegelikult on Pljuštšenko treener juba Venemaa meediale öelnud, et nad reageerivad kuidagiviisi ISU otsusele.

«Otsuse vaidlustamine tähendaks rahvusvahelisse spordikohtusse pöördumist, kuid me ei soovi uisuliiduga kohtus võidelda,» sõnas Mišin. «Meil on plaanis otsuse vastu protesteerida ning astuda omapoolseid samme, kuid praegu on nendest veel vara rääkida.»

Glebova arvab aga, et Pljušt­šenko võib uisutamisest hoopis pausi teha, et siis Sotšis naasta. Seega talitaks Pljušt­šenko nagu enne Vancouveri OMi ja apellatsiooni esitamisega poleks kiiret.

«Ma ei välistaks üldse sellist varianti,» märkis Glebova, kelle sõnul võib selline meister endale eemalolekuid lubada. «Esimesel aastal ei peaks ta üldse treenima ja siis hakkaks end taas liigutama. Temasugusel sportlasel on liigutused nagu sisse kodeeritud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles