Norra ja Rootsi suusasõja Otepää kähmlus

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomas Northugi võidukas finiš
Tomas Northugi võidukas finiš Foto: Jarek Jõepera

Aastaid kestnud Norra ja Rootsi suusasõja raames toimus Otepääl väike kähmlus. Rootslased nõudsid superstaar Petter Northugi noorema venna Tomase diskvalifitseerimist, kuid nende argumendid polnud eriti veenvad.

Poolfinaalis takerdus venelane Sergei Ustjugov finiši eel Northugi suuskadesse ja kukkus. Rootslaste arvates oli süüdi Northug, teda tulnuks karistada ja siis pääsenuks tema asemel finaali Emil Jönsson. Aga nagu ikka, ei julgevat kohtunikud norralasi puutuda, torisesid Rootsi telemehed.

Norra asjatundjad selgitasid, et mingit reegliterikkumist ei olnud, žürii tegi õige otsuse. Northug oli eespool ja temal on õigus valida trajektoor. Kui kedagi diskvalifitseerida, siis Ustjugov, kes komistas oma suusakepi otsa, kukkus ja häiris sellega Northugi.

Kähmluse keskmesse sattunud Northug arvas, et rootslasi ei ärritanud mitte tema rahvus, vaid nimi. Nimelt ei toimu lahingud niivõrd Norra ja Rootsi, kuivõrd rootsi suusatajate ja Petter Northugi vahel. Sõda sai alguse 2011. aastal, kui Northug pärast teatesõidu võitu rootslaste kallal aasima hakkas.

Pühapäeval näitasid Rootsi naised Otepääl võimu ning alistasid sprinditeates Norra ning said tänavu MK-sarjas esimese esikoha. Mispeale tegi Norra TV2 netikülg juhtunust pommuudise ja pani pealkirjaks: «Rootsi (!) võitis». Ajaleht VG nöökis samuti ning kuulutas: «Rootsi suutis lõpuks ka suusatamises edukas olla». Seevastu Norra riiklik telekanal NRK võttis asja tõsiselt ja teatas: «Norra, vaata ette, Rootsil on sirgumas uus staar». Staari all mõeldi Stina Nilssonit, kes koos Ida Ingemarsdotteriga võidu võttis.

-----------------------------

Otepää MK-etapp

Sprint

Mehed: 1. Tomas Northug (Norra), 2. Ola Vigen Hattestad (Norra), 3. Toni Ketelä (Soome) … 33. Peeter Kümmel, 47. Marko Kilp, 50. Raido Ränkel, 51. Algo Kärp, 56. Siin Sellis, 55. Aivar Rehemaa, 59. Karel Tammjärv.

Naised: 1. Ingvild Flugstad Østberg (Norra), 2. Stina Nilsson (Rootsi), 3. Celine Brun-Lie (Norra) … 42. Heidi Raju, 46. Triin Ojaste.

Sprinditeade

Mehed: 1. Venemaa I (Aleksei Petuhov, Sergei Ustjugov), 2. Norra I (Anders Glöersen, Finn Hagen Krogh), 3. Itaalia (Dietmar Noeckler, Frederico Pellegrino) … 10. Eesti I (Raido Ränkel, Peeter Kümmel), 13. Eesti IV (Karel Tammjärv, Alvar Johannes Alev), 15. Eesti II (Algo Kärp, Aivar Rehemaa), 23. Eesti III (Marko Kilp, Siim Sellis).

Naised: 1. Rootsi I (Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson), 2. Norra I (Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg), 3. Poola (Justina Kowalczyk, Sylwia Jaskowiec) … 18. Eesti (Piret Pormeister, Heidi Raju).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles