Tänak alustab koos maailma vägevaimate rallimeestega suurt hooaega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänaku auto.
Ott Tänaku auto. Foto: Timo Anis

Täna see algab – Monte Carlo rallil sõidetakse tänavuse autoralli MM-hooaja kaks esimest kiiruskatset ning pärast kaheaastast vaheaega on kuningliku WRC-sarja osalejate hulgas ka Eestioma rallipaar. M-Sporti värvides kihutavad Ford Fiestaga Ott Tänak ja Raigo Mõlder.

Eestlased pole Monte Carlo ralli suursoosikud, väga hea oleks lõpetada esikuuiku piirimail. Esikoha eest hakkavad ilmselt võitlema Volkswagenitel kihutavad Sebastien Ogier ja Jari-Matti Latvala ning viimaste aastate esinumbreid kimbutama tulnud, läbi aegade enim tiitleid võitnud rallimees Sebastien Loeb, kes on jäänud truuks Citroënile.

Ralli keskus asub Gapis, Ogierʼ kodukoha lähedal ja mõistagi on kogu kihutamisel valitseva maailmameistri jaoks eriline tähendus. «Gapi ümbrus on mu kodu, see on paik, kus ma sündisin, ning kindlasti annab see mulle vaimse eelise,» rääkis Ogier. Tema tiimikaaslane Latvala oli ettevaatlikum. «Ma ei hakka ralli võidu nimel liigselt riskima, minu eesmärk on võita hooaja lõpus maailmameistritiitel. Olen rahul, kui suudan siin jõuda esinelikusse,» ütles ta. «Ausalt öeldes olen alati rõõmus, kui suudan Monte Carlos tervena lõpetada.»

Loeb lubas aga anda nooremale põlvkonnale korraliku lahingu: «Iga kord, kui ma starti lähen, püüan anda endast parima. Nii ka seekord ning suurepärane on see, kui suudame siin võidelda võidu eest.»

Erinevalt kogenud konkurentidest on Tänakul tagataskust võtta vaid üks Monte Carlo ralli kogemus. Oma eelmisel WRC-hooajal 2012. aastal lõpetas ta seal koos Kuldar Sikuga 8. kohaga. Monte Carlo teed on salakavalad ning see muudab sealsetes tingimustes kogenematutel sõitjatel edu saavutamise keeruliseks.

Kiiruskatsetel võivad teeolud muutuda välgukiirusel – kui ühel pool mäge on tee puhas ja kuiv, siis teisel pool võib see olla jääga kaetud.

«Mõnel hetkel on pidamine täielik, kuid järgmisel momendil võib see üldse kaduda,» rääkis Tänak möödunud nädalal M-Sporti pressiteenistuse vahendusel. «Väga raske on leida enesekindlust nii, et ei lähe kordagi üle piiri, kuid me oleme rallisõitjad ning see on meie töö. Peame leidma tasakaalu kiiruse ja mugavuse vahel – see on Monte Carlos raskem kui teistes kohtades. Tuleb keeruline hooaja algus.»

Eile sõidetud testikatsel näitas Tänak 12. tulemust. Kõige kiirem mees oli Loeb, Kris Meeke kaotas 0,4 ja Ogier 1,1 sekundit. Tänak läbis testikatse neli korda, neist parimal sooritusel jäi ta Loebile alla 5,2 sekundit.  

Autoralli MM

Monte Carlo 22.–25.01

Rootsi 12.–15.02

Mehhiko 5.–8.03

Argentina 23.–26.04

Portugal 21.–24.05

Itaalia 11.–14.06

Poola 2.–5.07

Soome 30.07.–2.08

Saksamaa 20.–23.08

Austraalia 10.–13.09

Prantsusmaa 1.-4.10

Hispaania 22.-25.10

Wales 12.-15.11

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles