Arvustus: katkised hinged maadlusmatil

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Carelli John du Pont lõi kriitikud üle maailma pahviks. Kaader filmist  «Foxcatcher».
Steve Carelli John du Pont lõi kriitikud üle maailma pahviks. Kaader filmist «Foxcatcher». Foto: AP Photo/Sony Pictures Classics, Scott Garfield

«Foxcatcher» on film spordimehe hingest, rahast, üksindusest, patriotismist ja veel paljust muust.

Vahet pole, kas oled vaene või rikas, sportlane või ärimees – eelkõige oled sa inimene. Inimene on aga sedasorti loom, kes vajab, et teda tunnustataks. Raske on olla olümpiavõitja, kui kõik näevad ainult su venda, raske on olla rikkurite dünastiast, kui su ainus sõber oma ema poolt kinni makstud autojuhi poeg. Mis võib juhtuda inimesega, keda keegi ei märka?

«Foxcatcher» on film spordimehe hingest, rahast, üksindusest, patriotismist ja veel paljust muust. Bennett Milleri kõhedusttekitavalt jahe psühholoogiline draama räägib tõsielul põhineva loo haiglasest miljonärist John du Pontist, kes loob Foxcatcheri nimelise maadlustiimi, mida häiriva olemusega soliidses eas mees kasutab enda komplekside rahuldamiseks.

John on katkine hing, kelle haardesse jäävad kaks maadluse olümpiavõitjat, vennad Mark ja Dave Schultz. Noorem vend Mark tunneb, et on Johni näol leidnud inimese, kes teda mõistab, kes saab aru, mis tunne on olla kõigi teiste varjus. Rahapataka eest liitub Foxcatcheriga ka Dave, kelle eraelu, erinevalt Marki ja Johni omast, on viimase peal – tal on naine, lapsed ja sõbrad. Millegipärast tümitab saatus aga kõige valusamini just parimaid meie hulgast.

«Foxcatcher» on külm, vaikne, ebaõiglane, kohati veniv ja hirmutav lugu. Teksti on filmis vähe, kuid Steve Carell suudab ainuüksi kehakeelega Johni haige hinge selgelt vaatajale ette manada. Jah, see sama Steve Carell, auhinnatud koomik. Koos Channing Tatumi (Mark) ja Mark Ruffaloga (Dave) toob Carell traagilise ja mõtlemapaneva loo vaatajani kõige kõrgemal võimalikul tasemel.

Viis Oscari ja kolm Kuldgloobuse nominatsiooni tühja koha pealt tulla ei saa. Cannes’ist viis Miller koju parima režissööri auhinna, lisaks oli film nomineeritud ka Kuldsele Palmioksale.

Uus film kinolevis

«Foxcatcher»

Režissöör Bennett Miller

USA 2014

Alates 23. jaanuarist Eesti kinolevis

Lavastaja: Bennett Miller
 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles