Treener julgustab Kanepit emotsioone näitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepi ei saanud alguses oma mängu käima, ent lõpuks oli prantslannast kindlalt üle.
Kaia Kanepi ei saanud alguses oma mängu käima, ent lõpuks oli prantslannast kindlalt üle. Foto: AFP/SCANPIX

Ööl vastu kolmapäeva oma une tennise jälgimisele ohverdanud spordisõbrad võisid US Openi avaringis näha kahte erinevat Kaia Kanepit – pärast kaotatud avasetti oli Eesti esireket justkui teine inimene.

Tänavuse aasta viimase suure slämmi tenniseturniiri avaringis oli 31. asetatud Kanepi vastaseks maailma edetabelis 80. real paiknev prantslanna Alize Cornet, kes veel mullu oli esikümne piirimail. Kanepi võitis tund ja 42 minutit kestnud matši 3:6, 6:1, 6:0.

Esimene sett oli täpselt selline, mida Eesti tennisesõber näha ei tahtnud – Kanepi tegi rohkelt lihtvigu, koguni 24, ja ta kaotas kolmel korral oma servigeimi. Selle tulemus oli lihtne, avaseti võitis Cornet 6:3.

Teisest setist alates aga kõik muutus, Kanepi servis paremini ja tegutses palju kindlamalt, oli agressiivne ega andnud Cornet’le vähimatki võimalust mängu tagasi tulla, võites 11 geimi järjest.
«Hea meelega unustaksin selle esimese seti üldse ära,» naeris Kanepi. «Kuid kokkuvõttes võib mänguga rahule jääda, teine ja kolmas sett olid väga head.»

Mis siis tingis nii suure muutuse? «Esimesed geimid on alati rasked, mul ei tulnud mäng väga välja, lisaks tegi ranne valu, sellepärast olin hästi ettevaatlik,» tunnistas Kanepi, ja lisas siis naerdes mängupildi muutuse tegeliku põhjuse: «Eks ma sain enda peale natuke vihaseks ka!»

Kui Kanepi tänavu Wimbledoni veerandfinaalis hoolimata viiest matšpallist tšehhitar Petra Kvitovale kaotas, heitsid paljud eestlannale ette, et kui Kvitova suutis end rasketel hetkedel üles kütta, siis Kanepi jäi tuimaks, ja seda peetigi kaotuse üheks põhjuseks.

Toona ütles Kanepi, et ta lihtsalt ei kipu niimoodi tundeid näitama, samas tõestas ta nüüd USA lahtiste meistrivõistluste avaringis, et kui vaja, võib ta ikka üsna emotsionaalne olla.

Teises ja kolmandas setis hakkas Kanepi pärast igat magusamat punkti end üha häälekamalt üles kütma, lisaks ei peljanud ta ka oma pahameelt väljendada – näiteks tegi ta otsustavas setis 3:0 eduseisul tähtsal hetkel topeltvea, mille järel viskas reketi vihaga maha. See on žest, mida Kanepi puhul väga tihti näha ei saa. Viimati ehk rohkem kui kaks aastat tagasi, kui toonane treener Pablo Giacopelli julgustas teda väljakul emotsionaalsem olema.

25-aastane tennisist tõdes, et ka nüüdsel muutusel on oma osa treener Silver Karjusel. «Treener ikka pumpab mind üles, sunnib emotsionaalsem olema,» rääkis Kanepi. «Eks ta ikka tuleb kasuks küll, kui ennast natuke välja elada.»

Kohtumise alguses valu teinud parema käe randme pärast pole Kanepi sõnul mõtet praegu liigselt pabistada. «Mul on enne ka niimoodi olnud, et mingi koht annab tunda ja järgmiseks päevaks läheb üle,» arutles ta. «Ma ei tea, millest see valu tuli, sest ma pole talle midagi teinud, aga muretsemiseks pole põhjust.

Võtsin enne mängu tableti sisse ja sain hakkama.»
Kanepi näitas valutavat kohta ka füsioterapeudile, kelle esialgsel hinnangul võib tegemist olla lihasekangusest tuleneva valuga.

Teises ringis läheb Kanepi täna vastamisi kvalifikatsiooni kaudu põhiturniirile pääsenud Usbekistani tennisisti Akgul Amanmuradovaga (WTA 78.), kellega eestlanna siiani on vaid ühel pool võrku mänginud – nimelt oli Amanmuradova juuli alguses Rootsis Båstadi turniiril paarismängus Kanepi partner.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles