Narva linn võttis treenerite riigipoolse toetuse endale

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Narvas polnud riigi toetusest laste ja noorte treeneritele abi: linnavõimud kahandasid selle arvelt oma panust ja loodetud palgatõusu treenerid ei saanud, kirjutab Põhjarannik.

Kultuuriminister Urve Tiidus rääkis möödunud aasta lõpus rahulolevalt, et riik on astunud kauaoodatud sammu, loomaks sporditreeneritele sotsiaalseid tagatisi. Uue toetuse maksmiseks eraldab riik kokku 3,51 miljonit eurot. «Riigi toetus aitab tagada treeneritele sotsiaalseid garantiisid,» teatas minister.

Treenerid lootsid, et nüüdsest kasvab nende palk kindlasti, kuna riik oli ju selleks raha andnud. Ent Narva spordikoolides palk ei tõusnud.

Narva Paemurru spordikooli võimlemistreener Nadežda Zahharenkova rääkis, et jaanuari palk tuli kokkuvõttes samasugune kui varem, ainult et kahes osas: endine palk oli vähenenud riigi toetuse võrra. Sedasama rääkisid ka tema kolleegid. Protesti märgiks on nad alustanud allkirjade kogumist.

«Meil vähendati palka selle summa võrra, mille riik lisanud oli,» rääkis Zahharenkova. «Tööleping ei ole muutunud, palk aga tuli kahes osas. See, mille riik lisas, on ajutine toetus − miks mõjutas see meie fikseeritud töötasu?»

Paemurru spordikooli direktori kohusetäitja Leonid Gulov märkis, et asutus täidab töötajate ees oma kohustust ja maksab neile palka töölepingu järgi ning raha allikas polevat niivõrd oluline.

«Iseküsimus on, et linnaeelarvest kokku hoitud raha ei jäänud spordikooli,» kinnitas Gulov, et linnavõimud võtsid tänu riigi toetusele vabanenud raha küll ära, kuid kuhu see kulutatakse, pole teada.

Narva linna kultuuri-, spordi- ja haridusosakonnas soovitati selgituste saamiseks pöörduda rahandusametisse, kellega ses küsimuses arusaamatused tekkinud on. Rahandusametis öeldi, et riiklikku toetust makstakse asutusele − spordiklubile või -koolile − treenerite palgakulude katteks. Toetust makstakse juhul, kui spordiklubi või -kool kohustub omalt poolt katma vähemalt 50 protsenti treenerite palgakuludest koos maksudega.

Nendest tingimustest ei nähtuvat, et treenerite palk peaks üldse kasvama, 50 protsendi suurusest palgatõusust rääkimata.

Ida-Virumaa spordiliidu peasekretäri Rene Kundla sõnul on probleem treeneritele mõeldud toetuse väljamaksmisega tekkinud ainult Narvas; teistes maakonna omavalitsustes treenerite palgad kasvasid.

Narva linnavolikogu kultuuri- ja spordikomisjoni esimees Vladimir Butuzov teatas Põhjarannikule, et seda küsimust arutati nõupidamisel, millest võttis osa ka linna kõrgeim juhtkond. «Me parandame selle olukorra ära,» lubas Butuzov nõupidamise tulemustele tuginedes.

Eestis taotles toetust 327 spordiklubi, -kooli ja -liitu summas 4,22 miljonit eurot. Kuna riigieelarves on selleks eraldatud vaid 3,51 miljonit, rakendati toetuse suhtes koefitsienti 0,83.

Narvale maksis riik sporditreenerite palgakulude toetuseks kolmes linna huvikoolis 2015. aasta esimeseks kvartaliks 54 512 eurot. Riiklikku toetust makstakse kvartalite kaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles