Kas Northug on kõigi aegade parim? Vastavad suusalegendid

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug
Petter Northug Foto: SCANPIX

Soome ajaleht Ilta-Sanomat uuris suusaekspertidelt, kes siis ikkagi on maailma kõigi aegade parim meessuusataja – kas Björn Dählie või Petter Northug.

Tiitlivõistluste medaleid arvestades on asi paigas, kuna Dählie on võitnud kokku 17 kuldmedalit Northugi 13 vastu. Olümpiavõite on Dähliel kaheksa, Northugil kaks. Ometi ei leia sugugi mitte kõik, et Northug kuidagi kuulsale kaasmaalasele alla jääks.

«Kõiki mehi tuleks võrrelda omas ajas. Petter on suusatamist küll palju muutnud, kuid kas tema või Björn on paremad kui Gunde Svan või Sixten Jernberg?» küsis suusalegend Vegard Ulvang. Soome suusakuulsus Jari Isometsä suutis oma valiku siiski langetada. «Dählie on kindel number üks. Dählie võidaks 5 ja 10 km sõidud, Petter oleks parem sprindis. Olümpiamängudel oli Dählie klass omaette. Northug on muidugi oma aja superkangelane,» ütles ta.

Rootsi legendi Thomas Wassbergi sõnul on mehi raske kõrvuti panna. «Ei saa võrrelda ainult medaleid, kus Björn kindlalt parem on. On kaks erinevat ajastus, sportlast, ja isiksust,» ütles Wassberg, kuid kahe suusatamsie suurkuju vahel ta siiski valikut langetada ei suutnud.

Soome koondise endine treener Kari-Pekka Kyro kaalukauss langes aga Northugi poole. «Northug on kõigi aegade võitja. Ta ei ole kõige kiirem ja tehnilisem, kuid ta on võitja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles