Kaia Kanepi: olen jõudnud uuele tasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepile lõppesid USA lahtised tennisemeistrivõistlused kaotusega veerandfinaalis, kuid tervikuna oli turniir talle edukas.
Kaia Kanepile lõppesid USA lahtised tennisemeistrivõistlused kaotusega veerandfinaalis, kuid tervikuna oli turniir talle edukas. Foto: AFP/SCANPIX

Eesti esireket Kaia Kanepi oli küll pärast USA lahtiste tennisemeistrivõistluste veerandfinaalis saadud kaotust pettunud, ent tunnistas, et viimaste kuude silmanähtav areng pakub siiski rahulolu.


Turniiril 31. asetatud Kanepi pidi kolmapäeva hilisõhtul aasta viimase suure slämmi turniiri US Openi veerandfinaalis tunnistama seitsmenda paigutusega venelanna Vera Zvonarjova 6:3, 7:5 paremust.

«Muidugi olen pettunud, nagu ikka pärast kaotust,» tunnistas Kanepi. «Samas, Wimbledoniga päris võrrelda ei saa, siis oli ikka palju valusam kaotus.»

Mäletatavasti kaotas Kanepi Wimbledoni veerandfinaalis viiest matšpallist hoolimata Pet­ra Kvitovale.
Mängus Zvonarjovaga sai Kanepile saatuslikuks tugev muutliku suunaga puhunud tuul. «See oli väga võitluslik mäng, aga tuul oli nii kõva ja see mõjutas meid mõlemaid,» arutles mängu jooksul koguni 60 lihtviga teinud Kanepi. «Üritasin teda suruda, aga tema oli lihtsalt parem. Ta ei eksinud eriti, mängis kaitsest väga palju palle tagasi.»

Suurepärane hoog
«Ma ei leidnud seda õiget tunnetust ega kontrolli palli üle,» lisas ta. «Temal aga oli korduvalt otsustavatel hetkedel tuulest palju abi.»

Kanepi on viimastel kuudel olnud suurepärases hoos. Kui natuke aega tagasi kerida, sai eestlanna edutee ehk alguse aprilli lõpus, kui ta Belgias Föderatsiooni karikasarja Maailmaliiga üleminekumängul suutis kolmes setis alistada endise maailma esireketi, tänavuse hooaja alguses tippsporti naasnud Justine Henini.

Võidule Henini üle järgnes kaks ITF-sarja turniirivõitu, seejärel suutis ta esmakordselt end suure slämmi turniiril kvalifikatsioonist läbi murda, jõudes Prantsusmaa lahtistel põhiturniirile, kus pidi teises ringis vihmapauside tõttu pikale veninud matšis tunnistama Jelena Jankovici paremust.

Edasine on justkui muinasjutt – varem muruväljakul end mitte just kõige kindlamana tundnud 25-aastane eestlanna jõudis esmalt Birminghamis veerandfinaali ning läbis siis edukalt ka Wimbledoni valikvõistlused, jõudes põhiturniiril kaheksa parema sekka.
Juulikuus võitis ta Palermos karjääri esimese WTA turniiri ning ilusa suve krooniks oli äsja USA lahtistel veerandfinaali jõudmine.

Tarkust lisanud võit
«Usun, et olen nii vaimselt kui mänguliselt jõudnud uuele tasemele,» sõnas Kanepi. «Olen igas elemendis natuke arenenud ja see teeb ka üldpildi paremaks.»

Tänu edukale US Openile uues maailma edetabelis kolmanda kümne keskpaika kerkiv Kanepi on aga veendunud, et suurem töö on siiski alles ees. «60 lihtviga just päris normaal­ne pole,» naeris ta. «Kindlasti on mul mitmes vallas veel palju areneda.»

New Yorgis esimest korda oma karjääri jooksul suure slämmi turniiril nelja parema sekka jõuda lootnud Kanepi õppis enda sõnul tänavuse jõuproovi jooksul palju ning veerandfinaalis saadud kaotuse pettumusest hoolimata jäi ta kokkuvõttes oma etteastetega rahule.

«Mängisin kogu turniiri üsna stabiilselt, koju tulen ikka positiivsete mõtetega,» arutles umbes nädalaks koju sõitev Kanepi.

Nagu eeldada võis, jääb turniirilt eredaimalt meelde kaheksandikfinaalis saadud võit 15. asetatud Yanina Wickmayeri üle. Mäletatavasti oli Kanepi 0:6, 2:4 kaotusseisus, ent võitis lõpuks teise seti 7:6 (2) ning kolmanda juba kindlalt 6:1. «See võit näitas mulle, et kunagi ei tohi alla anda,» möönis Kanepi.

Järgmine turniir Kanepi võistluskalendris on 26. septembril algav kahe miljoni dollari suuruse auhinnafondiga jõuproov Tokyos, kus Kanepi kaks aastat tagasi veerandfinaali jõudis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles