A.Le Coq 58. Muhu Väina regatt ja Tallinna Merepäevad panevad seljad kokku

PIRET SALMISTU
, ESS Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seda muidugi ülekantud tähenduses. Aga märgiline tähendus on sellel pealkirjal siiski – nimelt tegid nii A. Le Coq 58. Muhu Väina regati kui ka Tallinna Merepäevade korraldajad kõik endast oleneva, et Eesti suve kahest suurimast merega seotud ettevõtmisest saaks veelgi tähelepanuväärsem suursündmus, millest saab osa võimalikult suur hulk meresõpru ja purjetamishuvilisi.

Mõlemad sündmused said 2014.a oma olulisuse ja silmapaistvuse tõestuseks ka tunnustuste osaliseks – A. Le Coq 57. Muhu Väina regatt sai Lääne-Eesti parima turismiarendaja tiitli ja Eesti Jahtklubide Liit pidas Tallinna linna poolt korraldatud Tallinna Merepäevi ja selle raames toimunud regatti Tallinn Race Aasta Teo vääriliseks.  

Et kõik Tallinna Merepäevi väisavad meresõbrad näeksid samuti, mida tähendab väljend „suurim regatt Läänemerel“, saab käesoleva aasta A. Le Coq Muhu Väina regatt alguse just Tallinna Merepäevade toimumiskohast Lennusadamas. Sinna oodatakse kogunema pea 120 jahti Eestist, Lätist, Leedust, Venemaalt, Soomest ja Rootsist. Selline mastimeri ja purjede hulk on tallinlastele kahtlemata vaatepilt, mida just sageli ei näe.

Tallinna Merepäevade viimasel päeval, pühapäeval 19. juulil heiskab regati laevastik purjed ja teeb justkui auringina Tallinna lahel esimese võidusõidu, mida saavad huvilised kindlasti suurematel alustel ka merele jälgima minna. Sealsamas merel purjekatele lehvitades saab purjekad saata pikale distantsile, mille sihtsadamaks on Kärdla sadam Hiiumaal, kuhu jõutakse sõltuvalt tuuleoludest kas ööpimeduses või juba järgmise päeva valguses.

Hiiu Vald, Kärdla sadam koos jahtklubiga Dago ja teiste tublide aktivistidega on viimastel aastatel teinud enneolematuid pingutusi Kärdla sadama väljaehitamisel, et areneks piirkond ja avaneks merevärav Hiiumaale. Juba möödunud aastal pidasid purjetajad just Kärdlat üheks regati parimaks sadamaks. Lisaks 2014.a lõpul valminud hiiglaslikule jahtide talvehoiu ja hoolduse hallile valmib sellel suvel ka uhke sadamahoone, mis teeb olemise regatilistele veel mõnusamaks. Esmaspäevast vaba päeva sadamas sisustab Grillfest, mis hoolitseb nii purjetajate kõhutäite kui ka meelelahutuse eest.

Teisipäeval, 21. juulil viib regati distants purjetajad Muhumaale Kuivastu sadamasse ja sealt edasi kesknädalal Saaremaale Roomassaarde. Mõlemas sadamas, nagu regatil juba tavaks saanud, täidab õhtuid regatile õla alla pannud kohalike omavalitsuste korraldatud meelelahutus. Neljapäeva varahommikul suundutakse regati ühele pikematest etappidest, Roomassaarest Pärnusse ning raske on ette ennustada, millal regatilised sinna täpselt jõuavad. Sellest lähtuvalt ei ole ka reedesele eelviimasele etapile päris konkreetset algusaega ega ka pikkust veel kindlaks määratud.

Tõsi ta on, et pärast pikki etappe vajatakse ka hingetõmbeaega ja mõnusat olemist. Seda viimast peaks kindlasti pakkuma reedeõhtune regatiliste ühine õhtusöök ja meeleolukas pidu Pärnu Jahtklubis. Regati viimasel päeval vormistatakse ju regati lõplikud tulemused ja seda siis Pärnu lühirajal suure publiku ees. Viimase kahe aasta eriti populaarne meelelahutus on ka sel aastal korraldatud ja huvilised saavad merel toimuvat minna vaatama ka otse võistlusraja äärde või jälgida otseülekannet meediapartner Postimehe portaalis. A. Le Coq 58. Muhu Väina regati parimad saavad pärjatud laupäeva, 25. juuli õhtul Pärnu Jahtklubis.

Ole kohal ja kutsu sõbrad kaasa Eestimaa suve suurimale ja oodatuimale purjetamissündmusele!

A. Le Coq Muhu Väina regatti korraldavad Kalev ja Pärnu Jahtklubi ning Saaremaa Merispordi Selts koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga.

www.muhuvain.ee

Piret Salmistu – A. Le Coq Muhu Väina regati info- ja meediajuht

Ilmunud ajakirjas PAAT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles