Kahepaatide Eesti meistrivõistluste avaregatil tabas favoriite totaalne ebaõnn

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel ja Mihkel Paal (RS Feva klass)
Kaarel ja Mihkel Paal (RS Feva klass) Foto: Riina Ramst

Täna algas Pärnu Purjetamisnädala regatt, mis on Eesti Meistrivõistluste sarja avaetapiks 62-le RS Feva ja 29er noorte kahepaatide ning Formula 18 katamaraaniklassi sportlasele. Vaiksest tuulest hoolimata saatis avapäeval totaalne ebaõnn just favoriite, kes peavad järgneval kahel päeval tegema täna kaotatu tasa.

Veel võistluspäeva hommikul lootusrikkaid purjesportlasi tervitanud vihm pöördus päeva edenedes päikeseliseks ning leebe tuul puhus Pärnu lahel aeglusega 3-5 m/s. Päeva peale purjetati sellistes oludes ära neli võistlussõitu, kuid vaiksetest oludest hoolimata pakkusid need kõik ohtralt draamat.

Kohe esimene sõit pani korraliku põntsu koguni kahe klassi favoriitide lootustele – nii 29eri kui ka Formula 18 klasside tiitlikaitsjaid tabas materiaalosa ehk varustuse purunemine. Juuso ja Henri Roihu (TJK)– Eesti 29eri esipaatkond ning maailma esikahekümne tiim – alustasid avasõitu esiteks valestardiga, seejärel purunes spinnakeri fall, mis hoiab spinnakerpurje üleval. Sõit tuli loomulikult pooleli jätta. Teise sõidu ajal tegelesid vennaksed falli parandamisega, kuid edutult. Kolmanda sõidu alates oli selge, et valikut pole – starti tuleb minna kasvõi katkise falliga. Roihud nii tegidki ning hoidsid kogu kolmanda ja neljanda spinnakeri falli lihtsalt käes. Isegi sellistes tingimustes õnnestus neil kolmandas sõidus saada kirja teine koht ning neljas sõit võita.

Kokkuvõttes jäid Roihud avapäeva kokkuvõttes kuuendale kohale, kuid homne annab neile uue võimaluse – alates viiendast sõidust heidatakse seeria halvim tulemus maha. 29er klassis on haaranud liidripositsiooni Madis ja Martin Mik (TJK) klubikaaslaste Ardi ja Paul Bogdanovi ning Maris Seersandi ja Mari-Ann Raudi ees.

Formula 18 katamaraaniklassi favoriidid - Andres Laul ja Ain Roosma (NYCS) – kannatasid samuti varustuse purunemise all. Nemad pääsesid Roihu-vendadest veidi kergemalt ning lõpetasid päeva teisel kohal. Formula 18 klassis alustasid regatti kõige tugevamalt Jüri Saarnak ja Rasmus Tamre (NYCS). Kolmandal kohal paiknevad Rimo Timm ja Vitali Vladimirov (NYCS).

RS Feva noorteklassis on avapäeva kokkuvõttes esikohal vennad Kaarel ja Mihkel Paal (KJK), võrdse punktiarvuga järgnevad neile Hugo Rasmus Vaino ja Uko Rasmus Tiidemann (ROPK). Kolmandal real asetsevad Oskar Tiidemann ja Georg Ristal (ROPK).

RS Feva klassis võistleb 15 tiimi, 29er'il 9 ning Formula 18-l 7 võistkonda.

Tänavuse Purjetamise Eesti Meistrivõistluste sarja muudab eriliseks uus põnev võistlusformaat: igal etapil peetakse kõigi sportlaste osavõtul suured laevastikusõidud tavapäraselt merel, kuid pühapäevased vaatemängulised finaalsõidud parimatele toimuvad kalda lähedal lühirajal ning on pealtvaatajatele kuival maal lihtsalt jälgitavad. Finaalsõitudele on ka live-kommentaar ning kommentaatoritele saab esitada oma küsimusi. Seega on see hea võimalus tulla kogu perega mõnusalt pühapäeva veetma ning teha purjetamisega veidi lähemalt tutvust.

Reedest pühapäevani on plaanis purjetada kuni 9 fliidisõitu, alates viiendast sõidust arvatakse iga sportlase halvim tulemus seeriast maha. Finaalsõidud koosnevad hõbefinaalist, kus purjetavad fliidisõitude seeria paremusjärjestuses 4.-10. koha võistlejad, ja kuldfinaalist, kus võistlevad fliidisõitude 1.-3. koha omanikud ning hõbefinaali võitja. Hõbefinaali tulemus määrab regati lõppkohad 5.-10. kohani ning kuldfinaalis selguvad regati esikolmik ja 4. koht.

Laupäeval on fliidisõidud planeeritud algusega kell 12. Pühapäeval on fliidisõidud kavas algusega kell 11 ning otsustavad finaalsõidud Pärnu jõel algusega kell 14.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles