Ecclestone juhib vormel-1 sarja järjekordse miljarditehingu suunas

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Ecclestone.
Bernie Ecclestone. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sari on Briti meedia teatel suurtehingu lävel, sest USA ärimees Stephen Ross soovib ühes Katari investoritega osta 40 protsenti sarja õigustest. Rossile kuulub Miami Dolphinsi jalgpallimeeskond, Katari kompaniile aga Paris Saint-Germaini jalgpalliklubi. Tehingu väärtuseks hinnatakse viis miljardit naela.

Ecclestone’ile kuulub praegu viis protsenti ja CVC Capital Partnersile 35,5 protsenti vormel-1 sarja õigustest. «Müügiks läheksid nii minu kui ka nende osakud,» kinnitas 84-aastane Ecclestone Financial Timesile. Samas jääks Ecclestone tõenäoliselt endiselt sarja juhiks. Financial Timesi väitel vormistatakse ametlik pakkumine paari nädala jooksul.

Stephen Ross (vasakul) omab NFLi klubi Miami Dolphins. FOTO: Scanpix
Stephen Ross (vasakul) omab NFLi klubi Miami Dolphins. FOTO: Scanpix Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

Kui tehingust asja saaks, võtaks vormel-1 sarja ohjad vähemalt formaalselt üle USA kinnisvara- ja spordiärimees Ross, kes on seejuures 84-aastase Ecclestone’iga võrreldes üsna noor mees – «kõigest» 75-aastane. Tema kompanii RSE Ventures moodustati kolm aastat tagasi, kui Ross lõi käed Matt Higginsiga, kes töötas varem New Yorgis asuvad Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid uuesti üles ehitanud firmas. Kahtlemata oleks ameeriklaste põhieesmärk tugevdada vormel-1 positsiooni Ameerika Ühendriikides, kus sari pole kunagi õieti kanda kinnitanud.

Ross kuulub ühtlasi rahvusvahelise kinnisvarakompanii Related Companies juhatusse. Sel firmal on vara ümberarvutatult enam kui 20 miljardi euro eest. Hiljuti pidas Ross koos David Beckhamiga plaani luua Miamisse MLSi meeskond – nagu eespool märgitud, on Rossil selles linnas juba olemas NFLi meeskond Dolphins.

CVC viiekordne kasum

Kui CVC peaks ligi kümneaastase valitsemisaja järel vormel-1 sarjast lahkuma, võib see sarjas kaasa tuua uusi tuuli. Tänavu on telgitagustes palju vaieldud selle üle, kas ja kuivõrd Mercedeste üleolek kõikidest konkurentidest sarja huve kahjustab, samuti nurisevad paljud tiimid ja ka pealtvaatajad selle üle, et võitma kipub tiim, millel on parimad insenerid, mitte parimad sõitjad.

Rossi toetab tehingu juures Qatar Sports Investments, mis asutati 2005. aastal. Katar on panustanud kõvasti 2022. aasta jalgpalli MMi korraldamisse, kuid sellega kaasnenud skandaalid sunnivad riigi investoreid otsima osalusvõimalusi ka teistel spordialadel. CVC jääks tehinguga igal juhul plussi, sest kümnekonna aastaga on kompanii oma esialgse investeeringu viiekordistanud. Samas on neid viimastel aastatel aina enam süüdistatud selles, et raha võetakse sarjast küll välja, ent ei investeerita sinna.

Ecclestone ise on viimastel aastatel sattunud mitme vastuolulise kohtuasja keskmesse, mis puudutavad viisi, kuidas vormel-1 sarja õiguste pikaaegne omanik need kunagi CVC-le müüs. Eelmisel nädalal toimunud Austria etapil veetis Ecclestone suurema osa ajast koos CVC juhatuse esimehe Donald Mackenziega, kes hoidub tavaliselt avalikkuse tähelepanust, ning vormel-1 sarja juhatuse esimehe Peter Brabeckiga, kavandades sarja tulevikku.

«Kolm-neli inimest peavad CVC-ga läbirääkimisi, aga ma ei tea, kui kaugele sellega on jõutud. Kui CVC kavatseb müüa, peavad nad seda mulle ütlema, sest mul on ka osakuid. CVC äri seisnebki firmade ostmises ja müümises. Tõsi, nad on vormel-1 sarjaga väga rahul ja Donald ei kipu praegu seda väga agaralt müüma. Kuid samas on müümine nende äri ja igal asjal on hind,» lausus Ecclestone pärast nädalavahetust.

Ecclestone kuulub vormel-1 sarjas jätkuvalt oluliste otsuste langetajate hulka. FOTO: Scanpix
Ecclestone kuulub vormel-1 sarjas jätkuvalt oluliste otsuste langetajate hulka. FOTO: Scanpix Foto: James Moy/James Moy Photography/Press Association Images

Teleõigustega miljardäriks

Ecclestone omandas 1970ndate lõpus ettenägelikult vormel-1 sarja teleõigused ning on tänu sellele aastatega kasvatanud oma varanduse hiiglaslikuks. Esmalt ostis ta 1971. aastal umbes 120 000 dollari eest Brabhami tiimi ja müüs selle lõpuks 1980ndate aastate lõpus viie miljoni dollari eest edasi. Tänaseks hinnatakse tema varade väärtuseks 3,9 miljardit USA dollarit.

Ecclestone’i positsiooni ei kõigutanud eriti ka paari aasta eest puhkenud korruptsiooniskandaal, kus teda süüdistati altkäemaksu andmises. Kohus otsustas lõpuks, et ärimees pääseb karmimast karistusest, kui tasub lepitussummana 60 miljonit naela. Ka Briti maksuamet jahtis Ecclestone’i aastaid, nõudes temalt 1,2 miljardi naela tasumist, kuid leppis 2008. aastal lõpuks vaid 10 miljoni naela suuruse summaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles