Eesti kohtub MM-valiksarjas Belgia noorte tähtedega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis.
Eesti jalgpallikoondis. Foto: Liis Treimann

Täna loositi Peterburis 2018. aastal Venemaal toimuvate jalgpalli maailmameistrivõistluste valikturniiri alagrupid. Eesti mängib H-grupis koos Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Kreeka ja Küprosega.

Pidulik loosimistseremoonia on Peterburis alanud!

Tavapäraselt läheb loosimise tegeliku alguseni mõistagi veel aega, enne tuleb vahetada viisakusi.

Lavale tulevad kohe ka kaks presidenti - Vladimir Putin ja Sepp Blatter

Putini ja Blatteri kõnede taustal tasub meelde tuletada, et tegelikult on MM-valikmängudega juba maailmas ammu alustatud - 12. märtsil andsid valikturniirile avalöögi Aasia riigid.

Mänge on juba peetud ka CONCACAFi ehk Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere saarte tsoonis.

25 riigi kui tahes õrn lootus MM-finaalturniirile jõuda on juba lõpu saanud, Venemaale sõitmisest võib aga vähemalt teoorias veel mõelda 183 rahvuskoondist.

Loositakse ka see, milliste mandrite viimased edasipääsenud esindajad peavad omavahel selgitama kaks viimast finaalturniirile pääsejat. Vastamisi lähevad CONCACAFi ja Aasia ning Okeaania ja Lõuna-Ameerika meeskond.

Okeaania meeskondadele kindlasti kehvapoolne uudis, sest Lõuna-Ameerika valikturniiril viiendaks jäänud meeskonna näol on igal juhul tegemist tugeva koondisega.

Nüüd asuvad FIFA peasekretär Jerome Valcke ning jalgpallitähed Samuel Eto'o ja Rinat Dassajev aga loosima Aafrika valikgruppe. Kokku on loosikausis 53 Aafrika meeskonda - võinuks olla 54, ent Zimbabwe visati märtsis valikturniirilt välja, kuna riik pole maksnud endisele peatreenerile Jose Claudineile ära lubatud töötasu.

Esmalt loositakse kuraditosinasse paari 26 nõrgemat Aafrika koondist, teises ringis lisanduvad neile tugevamad Musta Mandri jalgpalliriigid.

13 esimest mängupaari on paigas ja ka teise ringi vastased neile loositud, nüüd loositakse paaridesse veel 14 allesjäänud meeskonda.

Valitsev Aafrika meister Ekvatoriaal-Guinea kohtub Libeeria ja Guinea-Bissau duelli võitjaga. Finalist Ghana läheb vastamisi kas Komoori saarte või Lesothoga.

Kui play-offide järel on selgunud 20 paremat Aafrika koondist, jagatakse need meeskonnad viite neljaliikmelisesse alagruppi, kust MMile pääsevad ainult võitjad.

Vahepalaks alati klassikaline «Õhtud Moskva lähistel». Kuuldavasti oskab seda klaveril mängida ka Vladimir Putin, täna president paraku siiski muusikalise etteastega lavale ei tule.

Aasia valikturniiri süsteem vaadatakse küll üle, kuid need meeskonnad on juba ammu gruppidesse loositud ja nagu eespool mainitud sai, siis mängudki käivad juba kevadest saadik.

Seega minnakse edasi Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere saarte valikturniiri juurde. Suupärasuse mõttes tähistab seda edaspidi lühend CONCACAF.

Aasiast pääseb MMile kindlasti neli ja CONCACAFi tsoonist kolm meeskonda. Nagu õhtu algul välja loositi, on vastavalt Aasia viiendal või CONCACAFi neljandal meeskonnal võimalik MM-pääse lunastada teineteise vastu peetavas play-offis.

Ka CONCACAFi tsoonis alustati mängudega juba märtsis ning jõutud on kolmanda ringini, mille loosimist nüüd näemegi.

Selles faasis lisanduvad kuuele edasi jõudnud riigile Jamaica ja Haiti, seejärel loositakse paarid ka neljandaks ringiks, kus loosipotti pannakse veel USA, Mehhiko, mullusuvise MMi suurüllataja Costa Rica, Honduras, Panama ning Trinidad ja Tobago.

Kanada mängib Belize'iga, Jamaica Nicaraguaga ja Haiti Grenadaga. Ülejäänud paarid on kolmandas ringis Curacao - El Salvador, St Vincent ja Grenadines - Aruba ning Guatemala - Antigua ja Barbuda.

Nüüd aga neljanda ringi loos, kus ees ootavad tsooni eelmainitud kuus tugevamat koondist. Kolmest grupist lähevad MMile võitjad, parim teise koha meeskond saab jõudu proovida Aasia valikturniiril neljandana lõpetanud koondisega.

A-grupis on Honduras ja Mehhiko ning Curacao-El Salvadori ja Kanada-Belize'i duellide võitjad

B-gruppi kuuluvad Costa Rica ja Panama ning Grenada-Haiti ja Jamaica-Nicaragua paaride võitjad

C-grupis saavad USA ning Trinidad ja Tobago aga paarilised mängudest St Vincent ja Grenadines-Aruba ning Antigua ja Barbuda-Guatemala

Kõige kõvem on kindlasti B-grupp, kus on koos mulluse MMi veerandfinalist Costa Rica, MMile pääsemisest valikturniiril vaid 90 sekundi kaugusel olnud Panama ning eelmisel aastal Kariibi mere karikaturniiri võitnud Jamaica. Muide, Jamaica mängib homme õhtul Mehhiko vastu ka CONCACAF Gold Cupi ehk antud tsooni meistrivõistluste finaalis.

Nüüd aga Okeaania juurde. Esimene ebameeldiv üllatus on Okeaania esindajatel täna õhtul juba üle elatud, kui selgus, et MM-piletit tuleb asuda lunastama hirmkõva Lõuna-Ameerika valikturniiri viienda meeskonna vastu.

Okeaanias selgitavad neli kõige kehvemat koondist ehk Ameerika Samoa, Cooki saared, Samoa ja Tonga kõigepealt ühe edasipääseja.

See edasipääseja loositi nüüd A-gruppi Paapua Uus-Guinea, Uus-Kaledoonia ja Tahitiga.

B-grupis on aga suursoosik Uus-Meremaa, Saalomoni saared, Fidži ja Vanuatu

Mõlema grupi kolm paremat pääsevad järgmisesse ringi, kus on kaks kolmeliikmelist alagruppi. Sealt saavad omakorda edasi vaid võitjad, kes selgitavad seejärel, milline Okeaania koondis asub Aasia meeskonnaga heitlema MM-pileti nimel.

Ükskõik kelle edasipääs peale Uus-Meremaa oleks mõistagi üllatus, ent jalgpallis on üllatusi varemgi juhtunud.

Lõuna-Ameerika 10 meeskonda on küll paigas, kuid loosimine toimub ikkagi, et selgitada meeskondade asetused ning seeläbi ka mängugraafik. Formaalset loosimist tulevad läbi viima ründetähed Ronaldo ja Diego Forlan.

Värske Lõuna-Ameerika meister Tšiili alustab kohe kodumänguga Brasiilia vastu, Argentina võõrustab Ecuadori.

Nüüd aga lõpuks see, mida on terve õhtu oodatud - Euroopa valikgruppide loosimine. Kelle saab vastaseks Eesti?

Loosimist tulevad läbi viima Aleksandr Keržakov ja Olivier Bierhoff.

Meediaõiguste tõttu ehk UEFA nõudmisel asetatakse Inglismaa, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Holland kuueliikmelistesse alagruppidesse.

Lisaks ei asetata pingelistel poliitilistel põhjustel ühte ja samasse alagruppi Armeeniat ja Aserbaidžaani.

Loos algab altpoolt ehk esmalt loositakse gruppidesse kuuenda tugevusgrupi meeskonnad, siis viienda omad ja nii edasi

A-gruppi läheb Luksemburg, B-gruppi Andorra, C-gruppi San Marino, D-gruppi Gruusia, E-gruppi Kasahstan, F-gruppi Malta ja G-gruppi Liechtenstein. Kuueliikmeliste gruppide üks meeskond on seega paigas.

A-gruppi Luksemburgi juurde Valgevene

Lätlased saavad seltsiks Andorra, Aserbaidžaan on C-grupis koos San Marinoga

Moldova ja Gruusia D-grupis, Armeenia E-grupis koos Kasahstaniga

Leedu saab F-grupis kaaslaseks Malta

G-grupis on lisaks Liechtensteinile Makedoonia. Ei oleks Eestile kuigi hea grupp.

Viiestesse gruppidesse loositud Küpros H-grupis ja Soome I-grupis on need, kes ametlikult nõrgemat meeskonda oma gruppi ei saa.

Nüüd aga Eesti tugevusgrupp!

Luksemburg-Valgevene-Bulgaaria

Fääri saared-Läti-Andorra

San Marinoga me seekord ei mängi, sinna gruppi läheb Norra

Iirimaa kohtub Moldova ja Gruusiaga

Sloveenia on taas samas grupis Leeduga

G-gruppi läheb Iisrael, seega oleme viieses grupis!

Ja tuleb Eesti. Soomega jääb seekord mängimata, selle asemel on meie vastaseks Küpros!

Rootsi läheb A-gruppi, Ungari B-gruppi ja Põhja-Iirimaa C-gruppi

D-grupis on Serbia, E-grupis Poola ning F-grupis koos Sloveenia, Leedu ja Maltaga Šotimaa

G-gruppi läheb Albaania, nüüd taas Eesti vastane

Selleks on Kreeka! 

Kindlasti on ülikehva EM-tsüklit tegev Kreeka parem vastane kui veel loosipatta jäänud Ukraina. Kuid loota, et kreeklased teeksid kaks sama nõrka valiktsüklit järjest...

Eestiga koos I-grupis on seega praegu veel Küpros ja Kreeka, nüüd aga kahe kõvema tugevusgrupi juurde.

Prantsusmaa, Šveits, Tšehhi, Austria, Taani ja Slovakkia on paika pandud

Eesti gruppi tuleb Bosnia ja Hertsegoviina!

I-gruppi seega Island ja kuuesesse G-gruppi Itaalia

Juba praegu on Eestil väga lõunaeuroopaliku maiguga grupp.

Holland, Portugal ja Saksamaa lähevad ära.

Sakslastega me seega jätkuvalt valikmängudes ei kohtu.

D-guppi läheb Wales, E-gruppi Rumeenia

Eelmainitud telereegli tõttu on selge, et kuuestesse gruppidesse lähevad ära Inglismaa ja Hispaania

Inglismaa-Šotimaa E-grupis! Taas ka praegused EM-grupikaaslased Sloveenia ja Leedu

Eestile tuleb Belgia!

Maailma kolmas riik, keda seejuures viimati valikmängus võitsime. Kuid ajad on muutuvad. Kindlasti samas põnevam vastane kui Horvaatia.

Seega, Eesti on H-grupis, kus meie vastasteks on Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Kreeka ning Küpros!

Kui kõik läheb plaanipäraselt, toome tänase õhtu jooksul teieni ka Eesti Jalgpalli Liidu presidendi Aivar Pohlaku ja koondise peatreeneri Magnus Pehrssoni arvamuse loositulemustest.

Belgiaga mängisime viimati 2009. aastal ning võitsime Tallinnas toimunud MM-valikmängu tänu Raio Piiroja ja Konstantin Vassiljevi väravatele 2:0. Belgial oli toona aga käsil põlvkonnavahetus ning nüüd on noored tähed tõstnud Belgia koondise maailma edetabelis kõrgele kolmandale kohale.

A-grupp: Holland, Prantsusmaa, Rootsi, Bulgaaria, Valgevene, Luksemburg

B-grupp: Portugal, Šveits, Ungari, Fääri saared, Läti, Andorra

C-grupp: Saksamaa, Tšehhi, Põhja-Iirimaa, Norra, Aserbaidžaan, San Marino

D-grupp: Wales, Austria, Serbia, Iirimaa, Moldova, Gruusia

E-grupp: Rumeenia, Taani, Poola, Montenegro, Armeenia, Kasahstan

F-grupp: Inglismaa, Slovakkia, Šotimaa, Sloveenia, Leedu, Malta

G-grupp: Hispaania, Itaalia, Albaania, Iisrael, Makedoonia, Liechtenstein

H-grupp: Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Kreeka, Eesti, Küpros

I-grupp: Horvaatia, Island, Ukraina, Türgi, Soome

Paberil tundub surmagrupi mõõtu olevat A, kus on koos kolm väga tugevat jalgpalliriiki. Kehva loosiõnne võivad taas kiruda ka meie põhjanaabrid soomlased, sest I-grupist edasipääs tundub samuti ülikeeruline.

Eesti loosi võib kokku võtta tõdemusega, et muidugi võinuks alati minna paremini, aga samas ka märksa halvemini.

Eesti alagrupikaaslaste kohad FIFA tabelis: Belgia 3., Bosnia ja Hertsegoviina 26., viimases tabelis koguni 19 kohta kukkunud Kreeka 44. ja Küpros kolm kohta Eestist tagapool ehk 85. kohal.

Praegu käimas olevas EM-valiksarjas hoiab Belgia B-grupis teist kohta Walesi järel, kusjuures samas grupis on ka Bosnia ja Hertsegoviina ning Küpros.

Belgia on seni alistanud 1:0 Iisrael, 5:0 Küprose ja 6:0 autsaideri Andorra, kuid samas viigistanud võõrsil Bosniaga ning kodus Walesiga. Võõrsil jäädi Walesile 0:1 alla.

Bosnia jäi avavoorus üllatuslikult kodus 1:2 alla Küprosele, viigistas siis Walesi ja Belgiaga ning kaotas 0:3 Iisraelile, kuid on kahes viimases mängus võitnud Andorrat ja võtnud Iisraelilt 3:1 revanši.

Küprosel on lisaks eelmainitud üllatusvõidule Bosnia ja Hertsegoviina üle kirjas kaks võitu Andorra vastu, kaotatud on kodus 1:2 Iisraelile ning võõrsil 1:2 Walesile ja 0:5 Belgiale.

Kreekale on käesolev EM-valiktsükkel olnud kohutav: F-grupis ollakse vaid kahe punktiga viimasel kohal, kui Soomega mängiti 1:1 ja Ungariga 0:0 viiki. Nelja kaotuse seas on ka kaks piinlikku lüüasaamist Fääri saartelt.

Küprosega on Eesti mänginud kuus korda, viimati 2001. aastal Tallinnas. Siis jäi MM-valikmäng 2:2 viiki nagu ka sama aasta märtsis Limassolis. Lisaks oleme 1999. aastal Larnacas võitnud maavõistluse 2:1, mis on ka Eesti ainus võit Küprose üle. 1994., 1995. ja 1996. aastal jäi Eesti maavõistlustes Küprosele alla 0:2, 1:3 ja 0:1.

Belgiaga oleme mänginud ka 2002. ja 2003. aastal, kui EM-valiksarjas kaotasime kodus 0:1 ja võõrsil 0:2. 2008. aastal lõppes MM-valikmäng Liege'is 3:2 ja kodus sai Eesti eespool juba mainitud 2:0 võidu.

Bosnia ja Hertsegoviinaga oleme kohtunud viis korda, saldoks EM-valikmängudes esmalt võõrsilt saadud 1:1 viik ja kodus vastu võetud 1:4 kaotus. 2005. aastal võitis Eesti Tallinnas peetud maavõistluse 1:0, 2008. aastal tuli Zenicas aga jube 0:7 saun ja seejärel kodus veidi viisakama skooriga 0:2 kaotus.

Kreekaga on Eesti vastamisi olnud kahel korral, valikmängudes seejuures mitte kunagi. 1999. aastal lepiti Trikalas 2:2 viiki, kaks aastat hiljem võitis Kreeka Ateenas 4:1.

Enne loosimist:

Esimest korda neljandas grupis olev Eesti võib tänu sellele saada oma gruppi kaks vastast, kes on meist vähemalt paberil nõrgemad. Tugevusgruppide koosseisud on järgmised:

1. tugevusgrupp: Saksamaa, Belgia, Holland, Portugal, Rumeenia, Inglismaa, Wales, Hispaania, Horvaatia.

2. tugevusgrupp: Slovakkia, Austria, Itaalia, Šveits, Tšehhi, Prantsusmaa, Island, Taani, Bosnia ja Hertsegoviina.

3. tugevusgrupp: Ukraina, Šotimaa, Poola, Ungari, Rootsi, Albaania, Põhja-Iirimaa, Serbia ja Kreeka.

4. tugevusgrupp: Eesti, Türgi, Sloveenia, Iisraeli, Iirimaa, Norra, Bulgaaria, Fääri saared, Montenegro.

5. tugevusgrupp: Küpros, Läti, Armeenia, Soome, Valgevene, Makedoonia, Aserbaidžaan, Leedu, Moldova.

6. tugevusgrupp: Kasahstan, Luksemburg, Liechtenstein, Gruusia, Malta, San Marino, Andorra.

Mängude ajad avalikustatakse juba homme Eesti aja järgi kell 13.30. Kohtumistega alustatakse järgmise aasta septembris. 52 meeskonda jagatakse üheksasse gruppi, millest seitse on kuueliikmelised ja kaks viieliikmelised. Otse finaalturniirile pääseb iga grupi võitja, kaheksa paremat teise koha meeskonda lähevad omavahel vastamisi play-off'ides, et selgitada veel neli edasipääsejat.

MM-finaalturniir peetakse Venemaal 2018. aastal 14. juunist 15. juulini, mänge võõrustavad hetkeseisuga 12 linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles