Norralaste teooria: maailma tänavune kiireim mees jookseb endiselt steroidide toel

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justin Gatlin
Justin Gatlin Foto: SCANPIX

Tänavu nii 100 kui ka 200 meetri jooksus maailma edetabelis esikohta hoidva Justin Gatlini edu tekitab paljudes kergejõustikusõprades ja ka funktsionärides küsimärke või suisa pahameelt, sest ameeriklane on varem dopingutarvitamise eest süüdi mõistetud. Norra teadlaste teooria kohaselt ei pruugi Gatlin ka praegu puhas poiss olla.

Gatlin, kes on tänavu läbinud 100 meetri distantsi ajaga 9,74 ja 200 meetris ajaga 19,57, on sprindiajaloos ainus üle 30-aastane mees, kes suutnud joosta alla 9,80. Tema kiiruse selgituseks on pakutud mitut võimalust alustades sellest, et 33-aastane ameeriklane on parandanud oma jooksutehnikat ja kümmekond kilo alla võtnud, ning lõpetades arvamusega, et 2006. aastal testosterooni kasutamise eest nelja-aastase võistluskeelu saanud Gatlin on üle 30-aastase mehe kohta selle võrra värskem, kuna oli sunnitud pidama võistluspausi.

MTV Sport kirjutab aga, et Norra teadlased viisid juba 2013. aastal läbi uurimuse, millest selgus, et lühiajaline steroidide kasutamine võib anda palju pikaajalisema efekti. Tõsi, uuring viidi läbi hiirte peal, kuid teadlaste arvates võib seda kohaldada ka inimestele. Steroidide mõju võib selle kohaselt kesta koguni mitu aastakümmet.

Soome portaal rõhutab ka, et kaheksast mehest, kes on läbi aegade näidanud sprindis paremat aega kui 9,80, on koguni viis dopingukontrollis põrunud. Gatlin on ise alati kinnitanud, et pole teadlikult keelatud aineid tarvitanud ning 2006. aasta positiivse proovi põhjuseks oli massööri sabotaaž.

Meeste 100 meetri eeljooksudega tehakse Pekingis toimuval kergejõustiku MMil algust kohe avapäeva, 22. augusti hommikul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles