Mägi: oma tase tuleb välja joosta

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Mägi.
Rasmus Mägi. Foto: Tairo Lutter

Kergejõustiku MM Pekingis algab kuumuses. Eile näitas termomeeter Hiina pealinnas +36 kraadi. Eesti kargevõitu suvega harjunud inimesele on seda paljuvõitu, kuid sportlased – näiteks tõkkejooksja Rasmus Mägi ja seitsmevõistleja Grit Šadeiko – hindavad olusid võistlemiseks heaks. Mägi arutles tippvormi ja niiske kuumuse positiivse kombinatsiooni üle, Šadeiko tunnistas aga otsekoheselt, et soojus on talle meeltmööda ning seega Pekingi palavus teda ei heiduta.

Tiitlivõistlustelt kümme medalit võitnud kettaheitja Gerd Kanteri kõrval on just Mägi võistlusega seotud eestlaste suured ootused. Täna pärastlõunal läbib ta 400 meetri tõkkejooksus esimese ringi. Kui kõik sujub normaalselt, jookseb ta homme samal ajal juba poolfinaalis. Täistabamuse korral näeb teda finaalis teisipäeval.  

Võistluseelsel õhtul sportlaste hotelli esises parklas korraldatud pressikonverentsil – pisikesele Eesti koondisele ei leitud meediaga kohtumiseks hotellis ruumi – jäi Mägi talle omaselt sõnaahtaks ega hakanud eesmärkide üle pikemalt juurdlema.

«Võrreldes mulluse EMiga on siin asjad teisiti, kuid oma tase tuleb ikkagi välja joosta,» sõnas ta ja lisas, et esmatutvus Pekingi olümpiastaadioniga jättis talle võistluspaigast vägeva mulje.

Rasmus Mägi treenerist isa Taivo Mägi märkis, et paar nädalat tagasi toimunud Eesti meistrivõistlused näitasid hästi ära, millises seisus poeg on. «Loodetavasti oleme pärast koduseid meistrivõistlusi harjutades tegutsenud targalt,» lasus ta. «Viimased kaks nädalat oleme treeningutel kasutanud sama mudelit, mis mullu EMi eel.»

Pekingis võistlemine on siiski midagi muud kui geograafiliselt Eestiga samas vööndis asuvas Zürichis. Selleks, et kohaneda ajavahe ja kliima eripäradega, sõitis Mägi juba kümmekond päeva tagasi treeningulaagrisse Jaapanisse. Pekingisse saabus ta kolmapäeval.

«Jaapani reis kujunes natuke pikaks ning võib-olla seepärast ei saanud ta kohe õigesse rütmi,» tunnistas Taivo Mägi. «Rasmuse jaoks on see teine kord nii pikalt Aasias viibida. Hooaja alguses osales ta Tokyos mõnepäevase vahega kahel võistlusel.»

Kaks nädalat tagasi Eesti meistrivõistlustel jooksis Mägi oma tänavuse hooaja parima 48,65, millega tõusis maailma hooaja edetabelis 11. kohale. See oli selge märk, et Pekingis võib ta jõuda välja kaheksa finalisti hulka. 

Isa Taivo Mägi sõnul puudub ülevaade, millises seisus on soosikute hulka kuuluvad ameeriklased. Neist ühega, Bershawn Jacksoniga, on Mägi täna samas eeljooksus. Paraku pole juba kümme aastat tagasi Helsingis võidutsenud mees ainus tugev konkurent. Mägiga samas jooksus on ka vana rivaal iirlane Thomas Barr. Hooaja tippmargidki on neil tänavu sajandiku pealt võrdsed. Isikliku rekordi poolest kuulub samasse klassi ka britt Jack Green.

«Ma ei julge ütelda, et selles seltskonnas saab eeljooksu võtta väga ökonoomselt,» nentis papa Mägi. «Jooksu alguse rütm on Rasmusel paigas, kuid eks ta silmanurgast jälgib ka konkurentide tegemisi ning palju sõltubki sellest, kuidas keegi jooksma läheb.» Mägi tase on juba selline, et jutt ei käi pelgalt esimesest ringist edasipääsust, vaid oluline on ka see, millise asetusega poolfinaali minnakse.

Pekingi MMi algus ongi eestlastele peamiselt jooksjate paraad. Eesti aja järgi väga varajasel hommikutunnil alustas oma senise karjääri tähtsaimat võistlust maratonijooksja Roman Fosti, varahommikusse jäi ka takistusjooksja Kaur Kivistiku MM-debüüt. Lisaks Mägile osaleb 400 meetri tõkkejooksus Jaak-Heinrich Jagor. Ainsa muu ala esindajana alustas varahommikul seitsmevõistleja Grit Šadeiko.

Eesti naiste mitmevõistluse esinumber on tänavu läbinud ühe seitsmevõistluse. Prantsusmaal kogus ta korraliku punktisumma – 6196. Šadeiko sõnul oli see õpetlik võistlus ja andis tuleviku jaoks palju kasulikku. «Sain sellelt võistluselt hea emotsiooni ja arusaama, et võistlus pole pärast esimest päeva läbi, vaid lõppeb ikka alles 800 meetri jooksuga,» sõnas ta.

Seitsmevõistluse konkurents on tihe ning oma tänavuse tulemusega asub Šadeiko MMil osalejate seas alles 23. kohal. Samas pole kaugeltki võimatu, et tulemus 6200 punkti kanti annab kokkuvõttes koha esikümne piiril või teise kümne alguses.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles