Vormel-1 meeskond hädas: söökla keerati lukku, Ecclestone maksab palgad

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotuse vormel-1 meeskond on omanikku vahetamas.
Lotuse vormel-1 meeskond on omanikku vahetamas. Foto: SCANPIX

Lotuse vormel-1 meeskond on sattunud suurde rahalisse kitsikusse, mis on tänaseks omandanud kohati juba absurdsed mõõtmed.

Nii hoiti võistkonna autosid tükk aega eelmise GP toimumispaigas Belgias kinni, sest varusõitja Charles Pici lepingu ümber puhkenud vaidluste tulemusel ei lubanud kohus veokitel varustusega Spa ringrajalt lahkuda. Mehaanikud said siiski autode kallal töötada ja paar päeva hiljem pääseti tagasi Inglismaale, kus asub tiimi baas.

Nüüd aga kirjutab Daily Telegraph, et Lotus on kokkuhoiumeetmena sulgenud Enstone'is asuva söökla. Võistkonna ligemale 400 töötajat said viimati Lotuselt palka mitu kuud tagasi, kuid seejärel tuli neile appi vormel-1 sarja juht Bernie Ecclestone, kes maksis sadade inimeste töötasu omast taskust. Ecclestone ei kavatse tiimi siiski pikaajaliselt toetada, vaid ootab ostja saabumist.

Väljaande Autosport andmetel peaks Renault' sel nädalal Lotuse ostuprotsessi lõpule viima, et taas tehasetiimina sarja naasta. Lotuse juhtkond on sel nädalavahetusel peetaval Monza etapil osalemise suhtes optimistlik ning rajal läheb meeskonnal tegelikult hästi - Belgias sõitis Romain Grosjean välja hooaja esimese poodiumikoha, lõpetades kolmandana. Tootjate arvestuses on Lotus MM-sarjas praegu viies.

Renault osales vormel-1 sarjas viimati omanimelise tiimina 2010. aastal. FOTO: Scanpix
Renault osales vormel-1 sarjas viimati omanimelise tiimina 2010. aastal. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Lotuse võlasumma täpse suuruse ümber on liikunud vaid spekulatsioone, kuid näiteks majandusväljaande Forbes kinnitusel oli tiimi omanikfirma Genii Capital netovõlg 2013. aasta lõpus 182 miljonit eurot. Renault' poolseks ostusummaks on pakutud umbes 90 miljonit eurot. Autospordi andmetel saab Prantsuse autotootja selle eest endale 65% võistkonnast, veerand osakutest jääb tiimi praeguse tegevjuhi Gerard Lopezi kätte ning ülejäänud 10% läheb neljakordse maailmameistri Alain Prosti valdusesse.

Järgmiseks hooajaks on Lotusega kehtiv sõitjaleping mõlemal tänavusel sõitjal, nii Grosjeanil kui ka Pastor Maldonadol. Autospordi andmetel on Renault ühtlasi valmis sõlmima vormel-1 sarjaga lepingut, mis tagaks, et nad ei lahku sarjast järgmise kümne aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles