Venemaa MMiks staadioni ehitavad Ukraina põgenikud jäetakse palgata

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmiv Zenit Arena.
Valmiv Zenit Arena. Foto: SCANPIX

Venemaa valmistub hoogsalt 2018. aastal peetavaks jalgpalli MM-finaalturniiriks, kuid paljud staadione ehitavad töölised ei ole enda olukorraga rahul, kuna palgad on juba mõnda aega maksmata. Teiste seas ehitavad staadione ka Ukrainast pärit põgenikud.

Briti ajaleht The Guardian käis olukorda uurimas Peterburis, kus ehitatakse üht MM-areeni, millest ühtlasi saab ka Peterburi Zeniti jalgpalliklubi koduareen.

66 881 pealtvaatajat mahutavat Zenit Arenat hakati ehitama juba 2007. aastal, kuid valmimine on pidevalt veninud ja ajalehe teatel saab sellest staadionist nüüd maailma üks kallemaid. Praeguse kava kohaselt peaks areen valmima järgmisel aastal (esialgselt pidi areen valmima 2009. aastal). Staadioni maksumuseks on umbes 1,4 miljardit eurot ja võrreldes esialgsega on see summa umbes kuus korda suurem.

Kui korruptsiooni tõttu on staadioni ehitamisel õhku haihtunud suuri summasid, siis paljude töölisteni pole raha kuude kaupa jõudnud. Nii plaanivad The Guardiani teatel paljud töölised kohtuteed. «Ma ei ole kolm kuud palka saanud. Küsime Peterburis elavate sõprade ja sugulaste käest laenu, et kodumaale raha saata,» rääkis üks Usbekistanist pärit tööline.

«Mõnest perekonnast on staadionil mitu ehitajat, tuldud on ka Krimmist. Isegi Ukrainast pärit põgenikud töötavad staadionil. Sellistele inimestele mitte maksmine on väga alatu. See on kõige alatum asi, mida on üldse võimalik teha,» sõnas ehitaja Ivan Grigorjev, kes töötas Zenit Arenal eelmise aasta septembrist detsembrini ja hakkas seejärel oma raha nõudma, kuid seda edutult.

Lisaks saamata palkadele tuleb töölistel elada kehvades tingimustes ja tööpäevade pikkuseks on 10 kuni 15 tundi. Zenit Arena ehitamisel on surma saanud viis inimest, kellest suurem osa on välismaalt pärit töölised.

Hiljuti külastasid Zenit Arenat ka Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA esindajad, kes leidsid, et valmimas on igati suurepärane areen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles