Mõrvajuurdlus lõpetati: legendaarne tipprattur tegi siiski enesetapu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marco Pantani.
Marco Pantani. Foto: JOEL SAGET/AFP

Itaalias jõudis lõpule juurdlus, mille käigus leidis taas kinnitust, et tipprattur Marco Pantani suri 11 aastat tagasi siiski enesetapu tagajärjel. Uurijad otsisid omaste palvel aasta aega tõestust väidetele, et Pantani mõrvati, kuid ei tuvastanud ainsatki sellele viitavat fakti.

1998. aastal nii Giro d'Italia kui ka Tour de France'i võitnud Pantani leiti 2004. aasta 14. veebruaril surnuna ühest Rimini hotellitoast. Esialgse politseijuurdluse kohaselt oli surma põhjuseks kokaiini üledoos. Pantani viimaseks võistluseks jäi 14. kohaga lõppenud 2003. aasta Giro, sealtpeale süvenesid tema probleemid keelatud ainetega nii rattasadulas kui ka eralus. Ainuüksi 2003. aastal sai Pantani neli kokaiini üledoosi.

«Puuduvad igasugused tõendid, et Pantani oleks tapetud,» vahendab portaal Cyclingweekly.com Rimini peaprokuröri Paolo Giovagnoli sõnu. «Tema surma põhjuseks oli läbinisti tema enda tegutsemine. Kõige tõenäolisemalt oli tegu enesetapu, mitte õnnetusega, sest tõenäoliselt võttis ta teadlikult suure koguse kokaiini.»

Itaalias peetakse kurva saatusega Pantanist endiselt väga lugu. Paljude rattafännide arvates eemaldati Pantani 1999. aastal Girolt liialt kõrgele hematokritinäidule viidates ülekohtuselt ning tema surmas on teisigi süüdlasi peale tema enda. Pantani vanemate Paolo ja Tonina advokaadi Antonio de Rensise pealekäimise tulemusel avatigi mullu juulis ratturi surma asjus uus juurdlus. Advokaadi teooria kohaselt Pantani siiski tapeti.

De Rensis väitis, et Pantani lasi Le Rose'i hotellis asunud numbrituppa tundmatud mehed, kes lõid ta uimaseks ning jootsid talle vägisi vett, milles oli lahustatud surmav kogus kokaiini. Pärast meedia tähelepanu all läbi viidud põhjalikku uurimist lükkas Giovagnoli selle teooria kindlalt ümber. «Numbritoa uks oli seetspoolt mööbliga blokeeritud ja aknad olid seestpoolt suletud. Keegi ei oleks saanud mööblit sel moel paika tõsta ja seejärel toast lahkuda,» kirjutati uurimistoimikus.

34-aastaseks elanud Pantani ei andnud karjääri jooksul kordagi positiivset dopinguproovi, kuid tema karjääri varjutasid pidevad dopingusüüdistused. Pärast eelmainitud eemaldamist 1999. aasta Girolt langes Pantani depressiooni ja seejärel ka kokaiinisõltuvusse, millest ei suutnudki lõplikult vabaneda. «On rattureid, kelle saavutused on temast suuremad, kuid mitte keegi teine ei lummanud publikut nii nagu tema suutis seda teha,» lausus pärast Pantani surma viiekordne Tour de France'i võitja Miguel Indurain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles