171 jooksusõpra läbisid Eesti raskeima maratoni

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maasitku Maraton
Eesti Maasitku Maraton Foto: MTÜ Estonian Adventure Racing Team

Pühapäeval toimus 1. Eesti Maastiku Maraton ehk 42 kilomeetri pikkune maastikujooks läbi Põhja-Eesti kaunimate maastike. Võistlusrada algas Lahemaa rahvuspargist Kõnnust ja lõppes Põhja-Kõrvemaa looduskaitseala keskuses Aegviidus.

Võistlejad läbisid maratonidistantsi jooksul laudteid mööda Viru raba ja Suru Suursoo, ronisid Paukjärve ja Jussi järvede vahelistel järskudel oosidel ning jooksid läbi asustamata Kõrvemaa metsade ja nõmmede. Eriliseks tegi jooksuvõistluse asjaolu, et katkestamine ei olnud juhendi kohaselt võimalik, kuna rada läbis Eesti vähim asustatud piirkonna, kuhu juurdepääs mootorsõidukitega puudub. Maratonil osales kokku 171 jooksusõpra (neist 54 naist), teiste hulgas Pekingis kergejõustiku maailmameistrivõistlustel maratonijooksus Eestit esindanud Liina Luik.

Maratoni võitis meestest Matt Rammo (Treeninpartner) ajaga 3:12.1, talle järgnesid Sergei Rjabõškin (SRD SK) ajaga 3:20.16 ja Indrek Ots ajaga 3:21.01. Naiste esikoha jagasid võrdse ajaga 3:56.49 lõpetanud Merit Kalavus ja Marion Tibar, kolmanda koha sai Kaidi Keir Kukk, kellel kulus distantsi läbimiseks 4:01.45. Liina Luik võttis jooksu treeninguna ja lõpetas 10. koha ja ajaks märgiti 4:26.53. 

Kõik võistlejad olid ülimalt rahul võistlustrassi ja päikeselise ilmaga - rada oli küll raske, kuid pakkus sügisestes värvides rabade, metsade ja järvedega ka äärmist esteetilist naudingut.

Võistluse peakorraldaja Timmo Tammemäe sõnul tekkis maastikumaratoni korraldamise idee asjaolust, et erinevalt muust maailmast on Eestis maastiku jooks ehk trail-running vähe levinud, kuigi tegemist on ühe maailmas kiiremini areneva jooksuvõistluse liigiga.

Võistluse korraldajate eesmärk on muuta maraton rahvusvaheliseks mõõduvõtuks, mis oleks ühtlasi Eesti kauni ja puhta looduse visiitkaardiks. Samuti on korraldajate eesmärgiks pakkuda jooksusõpradele hooaja lõpetuseks tõeliselt erilist ja meeldejäävat väljakutset. Ka järgmisel aastal toimub Eesti Maastiku Maraton oktoobri teisel nädalavahetusel.

Maratonill oli ka heategevuslik  eesmärk – osavõtutasudest annetatakse osa Aegviidu koolile interaktiivse õppetahvli ostmiseks ja samuti toetatakse Eesti tugevaima seiklusspordi võistkonna Estonian Ace Adventure Team lähetamist novembrikuus Brasiilias Pantanalis toimuvatele maailmameistrivõistlustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles