Suri pangaröövi eest vangis istunud endine NBA korvpallur

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

New York Timesi teatel suri 62 aasta vanusena ekskorvpallur Luther «Ticky» Burden, kes mängis 1970ndatel aastatel NBAs New York Knicksi eest, kuid sattus hiljem seadusega pahuksisse ja istus koguni trellide taga.

Burdeni surma kinnitas tema tütar Gracie Mae Burden, kelle sõnul vaevasid isa mitmed tervisemured, nädal enne surma oli ta aga haigestunud kopsupõletikku, mille tagajärjel tema süda lõpuks üles ütles. Juba Albany keskkoolis täpsusküti maine omandanud ja Utah’ ülikoolis sama edukalt mänginud Burden sai «Ticky» hüüdnime hääle järgi, millega tema visatud pallid korvirõnga läbisid.

Hooajal 1974-75 pääses ta ülikoolide üleameerikalisesse koosseisu, kus olid näiteks ka hilisemad korvpalli Kuulsuste Halli liikmed Adrian Dantley ja David Thompson. Tol hooajal viskas Burden keskmiselt 28,7 punkti mängus. 1974. aasta MMil esindas ta USA koondist ja võitis pronksmedali, visates turniiri käigus mängus keskmiselt 20,2 punkti. Tegu oli USA koondise pikaajalise rekordiga, mille ületas alles 2010. aastal Kevin Durant.

Profikarjääri alustas Burden ABA liigas Virginia Squiresi meeskonnas, visates keskmiselt mängus 19,9 punkti. Kui liiga 1976. aastal NBAga liideti ja Squires pillid kotti pani, liikus Burden edasi Knicksi, kus loodeti, et temast saab pärast Walt Frazieri ja Earl Monroe karjääride lõppu üks meeskonna liidritest.

Paraku vaevasid Burdenit avahooajal põlvetraumad ning tüli peatreeneri Willis Reediga lõpetas tema teise hooaja klubis vaid kahe mängu järel. Burden tunnistas hiljem ka ise, et pärast Knicksist lahkumist käis ta oma rahavarudega liiga laialt ümber ning selle tulemusel vahistati ta 1981. aastal, kui ta oli aasta varem väidetavalt röövinud Hempsteadis asuvat panka. Burdenile sai saatuslikuks see, et kolm ülejäänud kuriteos osalejat, kellest üks oli tema parim sõber, tunnistasid tema vastu.

Aastaid oma süütust kinnitanud Burden pandi kuueks kuni kaheksateistkümneks aastaks vangi, kuid ta vabanes apellatsioonikohtu otsusel kaks aastat hiljem – leiti, et Burdeni vahistamine oli olnud ebaseaduslik, kuna politsei otsis tema kodu läbi ilma vajalikku orderit omamata. Burden ise tunnistas end süüdi vaid selles, et oli varastatud raha vastu võtnud.

Hiljem elas Burden üle 20 aasta Winston-Salemis ja treenis sealses NMKÜs noori korvpallureid. Teiste hulgas käis tema käe alt läbi tänaseks NBA superstaaride hulka kerkinud Chris Paul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles