ROK nõuab venelastelt medaleid tagasi, Diack visati auliikmete seast välja

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lamine Diack.
Lamine Diack. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) andis Rahvusvahelisele Kergejõustiku Liidule (IAAF) eile puhkenud suure dopinguskandaali valguses teada, et keelatud ainetega patustanud Venemaa sportlastelt tuleb olümpiamedalid ära võtta.

Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) eile avaldatud raport tõi välja Venemaa kergejõustikus levinud laiaulatusliku petuskeemi, millel oli WADA väitel riiklik toetus. Selle põhjal nõuab ROK nüüd viiele Venemaa sportlasele ja viiele treenerile eluaegset võistluskeeldu. Nimekaim patustaja oli 2012. aastal Londonis 800 meetri jooksus kuldmedali võitnud Maria Savinova. Medalivõitjatest oli vahelejäänute seas veel ka samas jooksus hõbemedali saanud Jekaterina Poistogorova. Lisaks on Savinova samal distantsil kroonitud maailmameistriks ja Euroopa meistriks.

Ühtlasi viskas ROK eetikakomisjoni hinnangu põhajl vähemalt ajutiselt oma auliikmete seast välja 82-aastase IAAFi ekspresidendi Lamine Diacki, kes on Prantsusmaa politsei uurimise all süüdistatuna positiivsete dopinguproovide varjamises ja altkäemaksu võtmises.

Küll aga märkis ROK, et ei kahtle 2014. aastal Sotši taliolümpiamängudel võetud dopinguproovide puhtuses. Põhjuseks on see, et WADA kinnitusel analüüsiti olümpial võetud proove akrediteeringut omavas laboris ja sestap on need pädevad. Samas märgiti, et ROK säilitab proove tavapäraselt kümme aastat ning kahtluste ilmnemisel on võimalik neid uuesti testida.

Venemaa alaliit ja Kreml on nimetanud dopingusüüdistusi alusetuteks väljamõeldisteks, Ukraina ja Krimmi konflikti järellainetuseks ning poliitiliseks laimukampaaniaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles