Eesti jalgpallikoondis alistas Gruusia koguni 3:0!

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti meeste jalgpallikoondis alistas maavõistlusmängus kodus Gruusia 3:0, Eesti väravad lõid Ats Purje, Artur Pikk ja Maksim Gussev. Kahele viimasele oli tegu elu esimese tabamusega A-koondise särgis.

Mängu kokkuvõte:

Eesti jalgpallikoondis alustas maavõistlust Gruusiaga nii, nagu peatreener Magnus Pehrsson oli soovinud – aktiivselt ja kõrget pressingut tehes, laskmata tehnilistel grusiinidel liialt palli kiigutada. Juba avaminutitel proovis Konstantin Vassiljev pea poolelt väljakult vastaste puuriluku Giorgi Loria valvsust – siiski mööda. Gruusia nõelas esmakordselt väga teravalt veerandtunni möödudes, kui Mihkel Aksalu tõrjus esmalt Aleksandre Kobakhidze kauglöögi ja sai siis suurepäraselt näpud vahele ka Guram Kashia mõnelt meetrilt tehtud pealöögile.

Mängitud oli kakskümmend minutit ja Gruusia mitu minutit järjest Eesti karistusala ümber ohtu üleval hoidnud, kui hoopis Eesti pidanuks ilusast vasturünnakust juhtima asuma. Vassiljevi ja Kallaste väga hea eeltöö tulemusel jõudis pall värava alla, kus Gert Kamsile jäi vaid üks ülesanne – pall Loriast mööda saata. Paraku jäi äärepoolkaitsjal see tegemata.

27. minutil proovis Vassiljev taas Loriat üllatada, keerutades äärelt antud karistuslöögi ootamatult ja madalalt eesmise posti kõrvale. Loria tõrjus raskustega. Kümme minutit hiljem andis Vassiljev taas vasakult äärelt ideaalse palli värava ette, taas oli sinna unustatud Kams – üle!

Mõni minut hiljem oli Vassiljev ise lähedal aasta väravale, keerutades karistuslöögi tagumise ristnurga suunas, ent Loria sai sõrmeotsad vahele. See jäigi avapoolaja viimaseks teravaks hetkeks.

Teise poolaja avasekunditel pidi kaitsjate puterdamise järel taas hiilgama Aksalu. Järgmise veerandtunni jooksul koosnes nii Eesti kui ka Gruusia mäng peamiselt suurest pusimisest, kuni 61. minutil vabastas Ats Purje lõpuks 2266-pealise publiku kammitsaist – ründaja sai õnnega pooleks palli, kuid mängis siis karistusalas efektselt üle kaks kaitsjat ja saatis terava löögi võrku.

Kulus veel vaid neli minutit, kui Vassiljevi söödu järel kombineerisid äärel kaunilt Artur Pikk ja Ken Kallaste ning Pikk lõi mõnelt meetrilt oma esimese koondisevärava – 2:0!

Teine värav võttis grusiinidelt lõplikult mängutuju ning tundus, et viimase paarikümne minuti märkimisväärseimateks sündmusteks jäävadki nii Rauno Sappineni kui ka Eestis Flora ridades klubijalgpalli grusiini Zakaria Beglarišvili koondisedebüüdid.

Teisiti arvas aga Maksim Gussev, kes keeras 88. minutil karistusalas efektse piruetiga kaitsjast mööda ning tegi lõppseisuks 3:0. Ka Gusssevile oli tegemist elu esimese koondiseväravaga. Mõni minut hiljem üritas mees lüüa teistki ja veel ilusamat, kuid pall keris sentimeetrite jagu ristnurgast üle. Lõpptulemusena Eestile ilus ja igati teenitud võit.

Mängu käik:

Tere õhtust! Eesti ja Gruusia jalgpallikoondiste sõprusmäng on kohe algamas.

 

Eesti algkoosseis: Mihkel Aksalu, Enar Jääger, Nikita Baranov, Ragnar Klavan, Artur Pikk, Gert Kams, Aleksandr Dmitrijev, Karol Mets, Konstantin Vassiljev, Ken Kallaste, Ats Purje.

Mäng algas!

0:0

Vassiljevi kauglöök läheb kuuendal minutil napilt üle värava.

0:0

Gruusial on kaks ohtliku olukorda järjest, aga Aksalu on väravas tasemel.

0:0

Gert Kamsil on 19. minutil hiilgav võimalus skoor avada, aga Gruusia väravavaht Giorgi Loria tuleb õigel ajal väravast välja ja saab Kamsi löögile näpud vahele.

0:0

Nüüd on mäng rahunenud ja ohtlikke võimalusi pole enam tekkinud. Käimas 33. minut.

0:0

Vassiljevi hea tsenderdus leiab Kamsi, kes lööb viie meetri pealt üle.

0:0

Vassiljevi karistuslöök läheb 41. minutil napilt mööda.

0:0

Esimene poolaeg läbi.

0:0

Algas teine poolaeg.

0:0

54. minutil tuleb platsile Sander Puri, kes vahetab välja Gert Kamsi.

1:0

Ats Purje kasutab Gruusia väravaesise segaduse ära ja viib 60. minutil Eesti juhtima!

2:0

Kaks-null! Kaitsja Artur Pikk lööb koondisekarjääri esimese värava ja suurendab Eesti edu!

2:0

Eesti peatreener Magnus Pehrsson annab Pikale kohe ka puhkust ja toob platsile Maksim Gussevi.

2:0

Purje asemele tuleb 73. minutil platsile debütant Rauno Sappinen.

2:0

Aleksander Dmitrjevi vahetab 81. minutil välja Joel Lindpere.

3:0

Esimese värava Eesti koondises lööb ka Maksim Gussev!

3:0

Vassiljev tuleb 88. minutil pingile ja väljakule saadetakse Andre Frolov.

3:0

90 minutit on täis, juurde tuleb ka kolm lisaminutit.

3:0

Mäng läbi, Eestile igati kena võit!

Enne mängu:

Eesti ja Gruusia on varem kohtunud neljal korral, viimati võitsid väljakuperemehed Tbilisis 2010. aastal 2:1. Gruusia asus avapoolaja lisaminutitel Levan Kobiašvili penaltist juhtima, kuid 83. minutil Ats Purje viigistas. Viimane sõna jäi siiski grusiinidele, sest kohtumise neljandal lisaminutil lõi võiduvärava David Siradze.

Tallinnas mängiti viimati 2008. aasta mais ja siis jäi maavõistlus 1:1 viiki, eestlaste värava lõi penaltist Tarmo Kink. Eesti sai oma seni ainsa võidu 2000. aasta juunis, kui tänu Raio Piiroja väravale olid paremad 1:0. Kaks aastat varem oli Tbilisis kaotatud 1:3

Eesti on FIFA värskeimas edetabelis 90. ja Gruusia 111. kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles