Kaks uskumatut õnnetust Tartus: ujumise tulevikulootused vigastasid vettehüppel sõrme

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aura veekeskus Tartus.
Aura veekeskus Tartus. Foto: Sille Annuk

Tartus peetavail ujumisvõistlustel Aura Open Cup on kahe päeva vältel juhtunud kaks õnnetust, mida mõistus tõrgub uskumast. Noored ujumislootused Sander Paavo ja Robert Roose said vettehüppel nii ränga trauma, et võistlushooaeg võib olla mõlemal lõppenud.

Eile kella 15.30 paiku sooritas 11 aastat ujumisega tegelenud ning praeguseks Eesti koondisse jõudnud Sander Paavo 50 m liblikuliujumise eel hüppe teiselt stardipukilt. Hüppest mäletab ta seda, et pukk andis hüppel järgi. Vette jõudes märkas ta, et tema vasaku käe keskmise sõrme ots ripub vaid nahariba otsas. Saabus šokk ja suur valu, rääkis ujuja isa Vambola Paavo.

Suur šokk

Õnnetust märkas kohe kaasvõistleja Pavel Narõškin, kes aitas Paavo veest välja. Verd tuli purunenud sõrmest korralikult. Kohe teatati juhtunust korraldajaile ja kutsuti kohale kiirabi. Kõik olid šokis, kinnitas Paavo, kes kiirustas pärast juhtunust kuulmist viivitamatult haiglasse. Meedikud fikseerisid haiglas noore sportlase sõrme metallvardaga ning õmblesid naha kinni. Noormees pääses koju.

Isa sõnutsi ei teinud kogenud ujuja hüppel midagi teistmoodi. Ikka sõrmed puki serva alla ja äratõuge.

Kas sõrmeliiges hakkab veel normaalselt liikuma või mitte, näitab aeg. Kindel on aga see, et tervel hooajal on kriips peal, tõdes Paavo. 10. detsembril pidi Sander Paavo sõitma Norrasse Bergenisse Põhjamaade meistrivõistlustele. «Piletid olid ostetud ja kogu trenn käis nende võistluste nimel,» sõnas murest murtud isa. Ka Eesti meistrivõistlustele pole asja, sest nüüd tuleb keskenduda taastusravile.

Kõlab nagu õudusunenäos aga täna hommikul juhtus Auras täpselt samasugune õnnetus. Sedakorda Robert Roosega, kes startis 50 meetri vabaltujumisele kolmandalt pukilt. Paavole teadaolevalt noormees minestas. Kiiresti aidati ta basseiniservale ning taas kihutas kiirabi huilates läbi linna. Võistlustesse tehti uuesti paus ning hüppepukid kontrolliti üle.

«See ei ole õnnetus, vaid kuritegelik lohakus,» leidis Paavo. «See on spordis enneolematu, isegi nõukogudeajal ei juhtunud selliseid asju.» Paavo lisas, et nii tema oma abikaasaga kui ka Roose vanemad on esialgu juhtunust veel šokis ja püüavad ennast koguda. Vanemad on tema sõnul siiski juba otsustanud juhtunut põhjalikult uurida ja kaasata sellesse ka vajalikke ametkondi.

Varem pole juhtunud

Aura Open Cup’i korraldaja on mittetulundusühing Tartu Ujumisklubi. MTÜ juhatuse liige Janno Jürgenson kinnitas Tartu Postimehele, et tegemist on Eesti ujumisliidu stardipukkidega, mida kasutavad võistluste korraldamisel mitmed Eesti ujulad. Varem pole teadaolevalt sarnaseid õnnetusi juhtunud ning vigastused tulid kõigile tõsise ootamatusena, kinnitas Jürgenson.

Võistlustesse tehti paus ja tehnikud vaatasid hüppepukid kriitilise pilguga üle. Seejärel võistlustega jätkati.

«Need on kaks väga halba juhtumit ja loodame, et midagi sellist enam ei juhtu,» rääkis ta. Pärast võistlusi on plaanis maha istuda ja juhtunu tõsiselt läbi analüüsida, lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles