Pohlak: FIFAt juhivad praegu ameerika juristid ja PR-firma

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) on juba mõnda aega tiirelnud skandaalide keerises: avalikkuse ette on toodud erinevaid korruptsioonijuhtumeid. Praeguseks on ametist kõrvaldatud FIFA pikaaegne president Sepp Blatter ja alles eelmisel nädalal vahistati veel 16 jalgpalliametnikku.

FIFA ja korruptsioon hakkasid ajakirjanduses sagedamini ühes lauses esinema pärast 2010. aastat, kui 2018. aasta MMi korraldusõigus läks Venemaale ja 2022. aasta MMi sai endale Katar. Avalikkuse ette toodi esimesed korruptsioonijuhtumid tänavu mais vahetult enne FIFA presidendivalimisi. Süüdistuste järgi on vahistatud isikud olnud aastate jooksul seotud altkäemaksude võtmisega sadade miljonite eurode ulatuses.

USA peaprokurör Loretta Lynch on oma sõnavõttudes märkinud, et korruptsioon FIFAs on vastuvõetamatu ja see probleem kavatsetakse lõplikult välja juurida. 

Loomulikult tunnistavad kõik osalised, et korruptsioonijuhtumitega on vaja tegeleda ja isiklikku kasu taga ajavad ametnikud tulebki meepoti juurest kõrvaldada. Kuna FIFA on olnud aastate jooksul majanduslikult üliedukas ja jalgpalli ülemaailmne mõju on hoomamatult suur, on hakatud küsimusi esitama ka õigusemõistjate motiivide kohta.

Seni on vahistamised aset leidnud Šveitsis ja seda on tehtud USA võimude palvel. FIFAs korra majja löömisel ongi ameeriklased juhtohjad enda kätte haaranud, kuid samas on õhku visatud ka oletusi, et seeläbi üritatakse jalgpalli ülemaailmset mõju vähendada.

Kõige pessimistlikumad sõnavõtud on jõudnud isegi selleni, et Ühendriigid soovivad FIFA tegevuse lõplikult lõpetada või siis allutada selle täielikult enda kontrolli alla. Vastava küsimuse on tõstatanud ka Šveitsi parlamendiliige Thomas de Courten, kes nõuabki sealselt justiitsministrilt aru, kas asjad ongi nii kaugele jõudnud ja milline on selles kõiges šveitslaste enda roll.

Postimees uuris hiljuti Šveitsis (FIFA peakorter asub Zürichis) käinud Eesti Jalgpalli Liidu presidendilt Aivar Pohlakult, millisena nähakse praegu organisatsiooni tulevikku Zürichis.

-Rahvusvahelist meediat lugedes võib näha, et liiguvad ringi ka arvamus ning info, et FIFA tegemistesse on sekkutud poliitiliselt ja seda siis Ühendriikide poolt. Kas selline teema on kerkinud ka suhtluses teiste alaliitudega?

Niisugune versioon liikus ringi juba skandaalide algfaasis, aga siis räägiti asjast vaiksema häälega ja kitsamas ringis. Olin eelmisel nädalal Šveitsis ja nüüd on enamik detailidega kursis jalgpalliinimesi kõnealuses veendunud ja selline arvamus kumab ka liikmesorganisatsioonide tasandilt. Aga me ei tohi unustada, et asjade taga olid reaalsed korruptsioonilood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles