Tour de France eemaldati World Touri kalendrist

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de France
Tour de France Foto: SCANPIX

Maailma mainekaima velotuuri Tour de France'i korraldajad ei ole rahul uue profiratturite võistlussüsteemiga ja kõrvaldasid Prantsusmaa velotuuri rahvusvahelise jalgrattaliidu (UCI) 2017. aasta World Touri kalendrist.

UCI eliitklubide seltskonda koondav World Tour andis varasemalt litsentse ühe aasta kaupa, kuid alates 2017. aastast jagatakse litsentse kolmeks aastaks. Tour de France'i korraldava Amaury Sport Organisationi (ASO) teatel on see vastuolus sportlike printsiipidega ja muudab tipptuuril osalemise suletud ringi lõbuks, vahendab ERR Sport.

«ASO jääb rohkem kui kunagi varem truuks Euroopa mudelile ja ei nõustu tegema oma väärtuste osas kompromisse: avatud süsteem eelistab esmajärgus sportlikku printsiipi,» teatas ASO, kes soovib ise rohkem kaasa rääkida, millised meeskonnad velotuuridele pääsevad.

Tekkinud tüli ei tähenda Prantsusmaa velotuuri ega teiste ASO korraldavate tipptuuride ärajäämist, kuid kahjustab kindlasti mõlemaid osapooli, sest kõik World Touri meeskonnad ei pruugi sel juhul Tour de France'il kaasa teha.

ASO ja UCI olid tülis ka aastatel 2005-2008, kui ei Tour de France, Vuelta ega ka Giro d'Italia ei olnud osaks ProTourist, millest hiljem kujunes välja World Tour.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles