Dopinguskandaali keskmesse sattunud USA sporditäht: tegu on täieliku väljamõeldisega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peyton Manning.
Peyton Manning. Foto: SCANPIX

USAs lööb laineid uudistekanali Al Jazeera poolt pühapäeval avaldatud raport, mis süüdistab kohaliku rahvusspordiala Ameerika jalgpalli superstaari Peyton Manningut kasvuhormooni tarvitamises.

Denver Broncose meeskonna mängujuht Manning andis süüdistustele vastulöögi, öeldes, et on «maruvihane» ja väited tekitavad temas «tülgastust». Al Jazeera raportis väidetakse, et Manning on üks USA tippsportlastest, kes on saanud vananemisvastaselt kliinikult sooritusvõimeid parandavaid aineid. Väidete kohaselt anti Manningule 2011. aastal kasvuhormooni, et ta paraneks kiiremini kaelavigastusest. Kanal tõi nimepidi ära Charlie Sly nimelise mehe, kes vestles salaja dopingulevitajate ringi imbunud Al Jazeera reporteriga.

Manning kinnitas ESPNile antud intervjuus, et pole kasvuhormooni ehk HGHd iial kasutanud, süüdistades Al Jazeerat laimus. «Mitte mingil juhul, mitte mingil juhul,» vastas Manning küsimusele, kas süüdistustel on alust. «Kõige rohkem teeb haiget see, et üritatakse väita, nagu oleksin teinud midagi 2011. aastal, kui mul oli neli kaelalõikust… See sell väidab, nagu oleksin püüdnud kergemini pääseda ja rikkunud NFLi reegleid, et terveneda. Naeruväärne. Tont võtaks, see on lihtsalt naeruväärne,» sõnas ta.

Slyd intervjuu käigus korduvalt «lahmijaks» nimetanud Manning lausus, et raport ei põhjusta talle unetuid öid. «Hoian pea püsti, olen sellest üle, näen paranemise nimel vaeva, püüan nädala pärast tagasi treeningutele jõuda ja koos meeskonnaga harjutama hakata,» lausus Manning, keda vaevab alates novembri keskpaigast jalatrauma.

Väljamõeldud tõkkejooksja

Al Jazeera väitel on Sly näol tegemist arstiga, kes töötas Indianapolises asuvas Guyeri instituudis. ESPN sai samuti Slyga ühendust ja neile kinnitas mees, et ta pole arst ega töötanud 2011. aastal nimetatud kohas, nagu Al Jazeera väidab. Samas näitab osariigi dokumendiregister, et Sly omas alates 2010. aasta aprillist kuni 2013. aasta 1. maini tõepoolest Indianas välja antud arstilitsentsi.

Al Jazeera ajakirjanik kehastas väljamõeldud briti tõkkejooksjat Liam Collinsit, kes üritas pääseda keelatud ainete tarvitajate ja levitajate ringi. Sly kinnitusel on kõik, mida ta Collinsile rääkis, väljamõeldis. Kanali väitel saadeti 2011. aastal Manningi koju tema naise Ashley nimele steroide ja muidki keelatud aineid. Sly väitel käisid Manning ja tema naine pärast kliiniku ametlikku sulgemisaega seal, et mõlema veeni saaks viia lubamatuid aineid.

Manning tunnistas, et käis 2011. tõesti 35 korral Guyeri instituudis, kasutades sealset hüperbarokambrit, mida talle soovitasid NFLi meeskonna Indianapolis Coltsi treenerid ja arstid. HGH tarvitamist eitas ta aga kindlalt. «Algul olin vihane, siis tekkisid põlgus ja jälestus,» kirjeldas ta emotsioone. «Püüan aru saada, miks keegi peaks teise inimese kohta midagi sellist välja mõtlema, seejärel ka tunnistama, et tegu on väljamõeldisega – aga ikkagi avaldatakse see tõe pähe? Ma ei mõista seda. Tegu on täieliku väljamõeldise, pläma, jampsiga – võiksin veel ja veel samasuguseid omadussõnu kasutada.»

HGHd tarvitas hoopis Manningu naine?

Manning kaitses ka oma naist, vihjates siiski, et mingi osa Al Jazeera jutust võib tõele vastata. Samas pole mängujuhi sõnul sellel temaga mingit pistmist. «Igasugune ravi, mida ta sai, on tema asi. Sellel pole minuga mitte mingit pistmist. Ükskõik, mida mu naisele saadeti või mida tema on tarvitanud – mina pole neid aineid võtnud. Võimatu. Mul on oma raviprogramm. Temal võib olla enda oma, aga see on tema asi.»

Raporti kohaselt tarvitas HGHd ka Green Bay Packersi mängija Mike Neal, kes aitas sama teha meeskonnakaaslasel Julius Peppersil ja teistelgi. Samuti on dopingukasutajatena ära toodud Pittsburgh Steelersi mängija James Harrison. Kõik kolm said Al Jazeera väitel Sly käest Delta-2 nimelist uut sooritusvõimet parandavat ainet. Samuti olevat Sly varustanud Clay Matthewsi valuvaigistitega.

Matthews vastas ESPNile samal toonil nagu Manning. «Kui päris otse öelda, siis on see jutt täielik p*sk. See on sajaprotsendiliselt vale, väljamõeldud lugu. Ma ei tunne seda meest, pole teda iial näinud, pole temaga iial rääkinud. Pole temaga iial suhelnudki. Olen seitse aastat tööd rabanud, et oma nime puhtana hoida. See, et ta oma jutu hiljem tagasi võttis, näitab hästi, mis sorti allikaga on tegemist. Tõde selgub peagi ja ma ei muretse selle pärast sugugi,» lausus Matthews.

39-aastane Manning on valitud rekordilisel viiel korral NFLi hooaja parimaks mängijaks ja 14 korral hooaja sümboolsesse koosseisu. Super Bowli on ta võitnud korra, 2007. aastal. Tema nimele kuulub hulk rekordeid, sealhulgas on ta mängujuhina andnus söödu kõige rohkematele toudchdown’idele. Täanvu novembris ületas Manning ka söödumeetrite arvestuses touchdown’ide kõigi aegade rekordi.

Peyton Manning. FOTO: Scanpix
Peyton Manning. FOTO: Scanpix Foto: Joe Mahoney/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles