Kristina Šmigun-Vähi Torino OMil võidetud kuldmedalitega.
Kristina Šmigun-Vähi Torino OMil võidetud kuldmedalitega. Foto: Toomas Huik

ROK testis uuesti Torino mängude proove, ent kommentaare ei jaga

OLÜMPIA. Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) analüüsis ligi 500 Torino olümpiamängudel võetud dopinguproovi, teatas ROK täna oma kodulehe vahendusel. See on ühtlasi esimene kord alates 2014. aasta Sotši olümpiast, kui ROK jagab sel teemal infot.

2014. aastal peetud Sotši olümpiamängude eel jõudis avalikkuse ette uudis, et Eesti suusataja Kristina Šmigun-Vähi 2006. aasta dopinguproovist leiti halb analüütiline leid. Toona sõnas suusataja, et tema dopinguproovist leiti molekule, mille kaudu on tuletatud kahtlustus keelatud ainete kasutamises. Asja arutatakse juba poolteist aastat Rahvusvahelises Spordikohtus CAS ja infot pole jaganud kumbki pool.

Seejuures tuldi just Sotši mängude eel välja uute ja paremate testidega steroidide tarvitamise avastamiseks. 2014. aasta veebruaris teatas ka Saksamaa raadiokanal Deutschlandfunk oma kodulehel, et Šmigun-Vähi dopinguproovidest, mis võeti Torino olümpial, on avastatud anaboolse steroidi jälgi.

Täna avaldas ROK oma kodulehel järgmise teksti: «1219 dopinguproovist testiti Lausenne’is asuvas Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri WADA laboris – kus proove alates 2006. aastal esmast kontrollimist hoitud on – uuesti üle 489 proovi. Järelanalüüsi programm hõlmas uute ja täiendatud meetodite kasutamist. ROK ei saa sel teemal hetkel rohkem kommentaare anda ega küsimustele vastata. Rohkem infot avaldatakse õigel ajal.»

TENNIS

Kontaveit jõudis Hiinas veerandfinaali

Kommentaarid
Copy