WADA värske raport: IAAF oli korruptsioonist läbi imbunud

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IAAFi logo.
IAAFi logo. Foto: SCANPIX

Täna avaldatud Rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) uurimiskomisjoni raporti 89 lehekülje pikkune teine osa keskendub suuresti Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) korruptsioonile.

Raporti esimeses osas toodi avalikkuse ette Venemaa kergejõustikus toimunud ulatuslik ning süsteemne dopingutarvitamine. Venemaa alaliit visati IAAFist seejärel ajutiselt välja. Uurimise all on ka IAAFi endine president Lamine Diack, keda süüdistatakse laiaulatuslikus korruptsioonis ja süüdistatakse Venemaalt raha vastu võtmises, et nende sportlaste positiivsete dopinguproovide tulemused maha salataks.

Raporti teises osas heidetakse IAAFile ette, et ka teised IAAFi kõrged ametnikud pidi olema korruptsioonist teadlikud. IAAF on uue presidendi Sebastian Coe eestvedamisel üritanud oma probleeme lahendada ja nii määrati kahele venelasest ametnikule (Venemaa Kergejõustikuliidu presidendile Valentin Balahhnitševile ja Venemaa käimiskoondise peatreenerile Aleksei Melnikovile) ja IAAFi endise presidendi Lamine Diacki pojale Papa Massata Diackile eluaegne kergejõustikus tegutsemise keeld. Raportist selgus lisaks, et Prantsusmaa politsei on Interpoli kaudu andnud välja Papa Massata Diacki vahistamiskäsu ja korruptsioonis ning rahapesus süüdistatav mees on tagaotsitav.

«IAAFi nõukogu ei saanud mitte olla teadlik ulatuslikust dopingutarvitamisest ja korruptsioonis ei saa süüdi olla vaid üksikud,» seisab värskes raportis. Coe oli Diacki valitsemise ajal seitse aastat IAAFi asepresident ning ka nõukogu liige.

WADA raporti üks autoritest Dick Pound sõnas tänasel pressikonverentsil: «IAAF ei tegelenud veredopingu juhtumite uurimisega piisavalt. Meile teeb muret, et IAAF ei taha probleeme tunnistada ja võtta vastutust toimunu osas. Seoses Venemaa skandaaliga oli IAAFi teadlikkus asjast suurem kui on väidetud.» Pound lisas ka, et Venemaa kergejõustiklastel on võimalik keelust vabaneda ja Rio olümpial osaleda, kui venelased probleemiga tõsiselt tegelevad.  

Seejuures kommenteeris Pound Coe presidendina jätkamist järgmiselt: «See on IAAFi jaoks suurepärane võimalus end puhastada ja edasi liikuda. Ma ei tea kedagi, kes sobiks paremini käesolevate probleemidega tegelema kui Coe.» Tema sõnul ei saa kogu nõukogu tegematajätmiste eest ühte isikut vastutusele võtta. «Me ei taha süüdistada ühtegi sportlast ega ametnikku konkreetselt. Me tõime vaid välja, et nõukogu ei saanud olla toimuvast mitte teadlik,» lisas Pound. Kui üks ajakirjanik küsis, kuidas suhtuda sellesse, et Coe Diacki kohta ülistavaid avaldusi on teinud, vastas Pound: «Oma ülemuste kohta öeldakse ikka ilusaid asju. Coe ei saanud kuidagi teada, kui ulatuslikult Diack korruptsiooniga tegeles.»

«Teatud isikud IAAFi sees läksid korruptsioonist spordis veelgi kaugemale ja võimalik, et tegu oli kriminaalse korruptsiooniga. See näitab, et aeg reformideks on just nüüd,» rääkis professor Richard McLaren, kes on WADA juriidiline nõuandja. «Probleemid algasid kõige kõrgemalt tasandilt, alustades president Lamine Diackist,» lisas McLaren.

Raport puudutas esimesest veel detailsemalt Venemaa dopinguskandaali ning samas kinnitati, et ühegi teise riigi seotust laialdase dopingutarvitamisega ei uuritud. «Raport keskendus vaid Venemaale ning IAAFile.» Varem oli spekuleeritud, et uus raport paljastab ka Keenia, Maroko ja Türgi sportlaste seotuse dopinguga.

Muuhulgas avalikustati ka täpsed rahasummad, mis korruptsioonijuhtumi käigus vahetati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles