Korvpalli Meistrite Liiga hakkab kuju võtma, Eesti osalus alles lahtine

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpall.
Korvpall. Foto: AFP / Scanpix

FIBA Europe saatis täna riikide alaliitudele ja klubidele tutvumiseks materjalid, mis puudutavad loodavat Korvpalli Meistrite Liigat – BCL (Basketball Champions League) -, mis käivitub juba eelolevast sügisest.

Ametlikult presenteeritakse BCL-i 20.-21. märtsil Pariisis. Enne seda jätkatakse tööd kahes töögrupis, mille tegevus on kestnud juba tänaseks 12 kuud. Töögrupid tegelevad juhendi ja regulatsioonidega veel ametlikel koosolekutel 27. jaanuaril ja 8. veebruaril, teatas Eesti korvpalliliit pressiteate vahendusel.

BCL-i kõrgemasse divisjoni, mis sama nime all olema hakkabki, kuulub sügisel 32 võistkonda. Need jagatakse alagrupiturniiril nelja kaheksaliikmelisse alagruppi, edasi TOP 16 hulka pääseb igast grupist neli paremat. Paremuselt viies-kuues liituvad selles faasis BCLi tugevuselt teise turniiriga, mil ametlikku nime veel ei ole (sisuliselt tänane FIBA Europe Cup – toim).

TOP16 järgus mängitakse edasi play-off-süsteemis, kodus-võõrsil – kahe mängu kokkuvõttes. Maksimaalne mängude arv saab BCL-is hooaja peale olema seega 20– 14 põhihooajal ning lisaks kuus play-offis koos Final Fouriga. Mängude vähesem arv on FIBA püüd väärtustada enam kodumaised liigasid.

Tugevuselt teisel turniiril osaleb esialgse kava järgi 36 klubi (või 48 – see on otsustamisel – toim) ning meeskonnad jagatakse kas 6x6 alagruppi või 8x6 alagruppi. Neist neli saab edasi, ning selles faaasis liitub seltskonnaga kaheksa BCLi kõrgema divisjoni 5.-6. koha meeskonda.

Veebruaris ja kuni poole märtsini toimub klubide registreerimine, mais-juunis lüüakse meeskondade koosseis lukku ning juulis toimub alagruppide loosimine. BCLi opereerimiskuluks on on planeeritud 4-5 miljonit eurot hooaja peale ning ka klubide jaoks püütakse luua mitte kehvemaid tingimusi kui on ULEB Euroliigas, sõnas EKLi peasekretär Keio Kuhi.

«Kindlasti ei ütle ULEB nüüd FIBA-le, et palun, meie astume kõrvale ja teie hakake tegema. Aga teada on, et teatav läbimurre Euroopas on toimunud – eeskätt nimetaksin siinkohal Itaaliat ja Prantsusmaad ning nende riikide klubisid. FIBA kindlasti ei plaani teha Euroopa tugevaimat korvpallisarja kehvemini, kui ULEB seda on teinud,» rääkis Kuhi.

Eesti jaoks on asjad hetkel veel lahtised. Tänases FIBA pressiteates on kirjas, et riikide kohtade jaotus on töögruppide käes ehk need otsused on täna veel tööprotsessis ja langetamata. Kuhi lisas siiski: «On võimalus, et me saame ühe koha BCLi kõrgemasse liigasse. Selle omanikuks saab sportlikul printsiibil Eesti meister. Kuid kas saame koha otse põhi- või kvalifikatsiooniturniirile, seda me täna ei tea.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles