X-mängud – miks ja kuidas see kõik algas?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talviste X-mängude läbi aegade suurim staar on 13 kuldset medalit võitnud Shaun White. 2012. aastal sai ta rennisõidus kirja maksimaalsed 100 punkti.
Talviste X-mängude läbi aegade suurim staar on 13 kuldset medalit võitnud Shaun White. 2012. aastal sai ta rennisõidus kirja maksimaalsed 100 punkti. Foto: SCANPIX

Praeguseks juba veidike üle kahekümne aasta on X-mängud hullutanud Ameerika Ühendriikide ja ka teiste ekstreemspordist huvitatud riikide spordifännide. Ameeriklaste leiutis on tänavu väga südamelähedaseks saanud ka eestlastele, kuna esimest korda on osalemiskutse saanud vigursuusataja Kelly Sildaru. Talvistel X-mängudel on tänavu seejuures juubel: trikke hakatakse Ühendriikides tegema juba 20. korda. Kuidas kõik aga omal ajal alguse sai? 

Nagu Ühendriikide meediaesindajad tagantjärele meenutavad, ei pakkunud üheksakümnendate alguses ameeriklaste traditsioonilised spordialad nagu Ameerika jalgpall ja pesapall noorele peale kasvavale põlvkonnale enam nii palju huvi nagu nende vanematele. Pigem huvitas neid rohkem kaubanduskeskustes ringi kolamine ja parkimisplatsidel ruladega trikkide tegemine. Loomulikult leidus inimesi, kelle arvates oli võimalik noorte muutunud vaba aja eelistused rahaks ümber pöörata.

Härjal haaras sarvist telekanal ESPN, kes otsustas 1993. aastal eraldada ekstreemsportlastele raha oma võistluse korraldamiseks. Grupi inimeste tööks jäi lihtsalt välja töötada kontseptsioon ja 1994. aasta 12. aprillil teatati, et järgmise aasta juunis toimuvad Rhode Islandil esimesed suvised ekstreemspordimängud. Võistluse esialgne nimi (Ekstreemspordimängud) ei jäänud aga pikalt püsima, kuna leiti, et lihtsam ja löövam nimi X-mängud aitaks suurendada brändi turundamise võimalusi ja olla igas keeles kõigile arusaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles