Sportlikkust selgitab geenitest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biotehnoloogia ettevõtte Asper Biotech laborant Kristi Palo valmistas reedel parasjagu ette proovidest eraldatud DNA paljundamist, et seda saaks geenitestide jaoks analüüsida.
Biotehnoloogia ettevõtte Asper Biotech laborant Kristi Palo valmistas reedel parasjagu ette proovidest eraldatud DNA paljundamist, et seda saaks geenitestide jaoks analüüsida. Foto: Margus Ansu

Tartus tegutsev biotehnoloogia ettevõte Asper Biotech tõi läinud kuul müügile uue jõu, kiiruse ja vastupidavuse geenitesti, mis selgitab, millistel spordialadel on inimesel geneetiliselt paremad eeldused.


«Piltlikult öeldes saab inimene teada, kas ta on rohkem Andrus Veerpalu või Gerd Kanter,» muheles Asper Biotechi teadur Hanno Roomere. Ta selgitas, et juba aastaid on teada kaks geeni, mis mõjutavad inimese sportlikku võimekust.

Kui domineerib mõlema geeni üks variant, on inimene võimekam vastupidavusaladel, kui teine, sobivad inimesele paremini kiired ja jõulised alad. Kui on esindatud kõik geenivariandid, on tegemist universaalse sportlasega.

Neile teadmistele tuginedes töötatigi Roomere selgitusel Asper Biotechi laboris välja geenitest, mis näitab, mis tüüpi spordialad võiksid konkreetsele inimesele paremini sobida.

«Õiged» geenid

Praktilist kasu võiks testist Roomere meelest olla nii noorsportlastel, kes alles otsustavad, millise ala juurde jääda, kui ka harrastussportlastel, kes lihtsalt tunnevad huvi, millistel spordialadel tegutsemiseks on neil geneetilisi eeldusi.

Tippsportlasi on teaduri meelest lihtsalt huvitav testida, kas neil on oma ala jaoks «õiged» geenivariandid. «Üldjuhul ikka on, seda on ka sportlaste seas tehtud uuringud näidanud. Kuid alati võib tippude hulgas olla üksikuid «vale» genotüübiga sportlasi, sest peale geenide mängib väga olulist rolli ka ümbritsev keskkond,» rääkis Roomere.

Sportlike võimete geenitesti müüb nii Asper Biotech ise kui ka spordiklubi Fittest. Proovi andmiseks ei ole vaja teha muud kui spaatlikujulise pulgaga kuus korda mööda põse sisepinda tõmmata ning proov laborisse saata. Test maksab 80 eurot ehk 1251,73 krooni.

Huvist enamat

Asper Biotechi juht Eneli Oitmaa ütles, et sportlike võimete test on üks väheseid lihtsalt huviteste, mida biotehnoloogia firma pakub. Firma põhitegevuseks on Oitmaa sõnul ikkagi meditsiinilised geenitestid, mis aitavad hinnata inimese geneetilist soodumust mitmete silmahaiguste ja teatud pärilike vähkkasvajate tekkeks. Samuti testib firma pärilikke haigusi juba lootel.

«Kui on teada, et inimesel on mõne haiguse tekkeks geneetiline soodumus, saab oma eluviisi, regulaarse kontrolli ja muu ennetusega palju ära teha selleks, et haigus ei avalduks või et see avastataks võimalikult vara,» selgitas Oitmaa.

Meditsiinilisel näidlustusel tehtud geenitestide eest ei pea inimene ka ise maksma, vaid nende eest tasub haigekassa, kui inimene tuleb testi tegema arsti saatekirjaga.

Eestis on As­per Biotechi peamiseks kliendiks Tartu Ülikooli Kliinikum. Suurim osa, 92 protsenti tellimustest tuleb aga hoopis välismaa haiglatest ja ülikoolidest.

«Geenitestide tegemine saabki olla vaid rahvusvaheline äri, sest testid on spetsiifilised ja ühe riigi piires ei jätkuks piisavalt tellimusi,» nentis Roomere, kelle sõnul on mitmed Tartus tehtavad geenitestid maailmas unikaalsed: neid ei paku ükski teine firma.

Asper Biotech
• 1999. a asutatud biotehnoloogiafirma.
• Eelmise aasta käive oli ligi 1,5 miljonit eurot.
• Firma teeb pärilike silmahaiguste ja kuulmislanguse, päriliku munasarja- ja rinnavähi eelsoodumuse, loote kuklavoldi suurenemisega seotud sündroomide, päriliku soolevähi, laktoositalumatuse eelsoodumuse, tsüstilise fibroosi, venoosse trombemboolia ja inimese päritolu teste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles