Teine õnnestunud talisurfi MMi päev Võrtsjärvel

PIRET SALMISTU
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talisurfi WISSA 2016 maailmameistrivõistlused Võrtsjärvel
Talisurfi WISSA 2016 maailmameistrivõistlused Võrtsjärvel Foto: Jose Juola

Kevadised ilmaolud lubasid talisurfi WISSA 2016 maailmameistrivõistluste korraldajatel pidada Võrtsjärvel maksimumprogrammiga võistluspäeva. Purjelauakelkudele ja tiibadele peeti viis ja loheklassidele neli võistlussõitu, vastavalt slaalomi ja rajasõidu distsipliinides. Päeva liidrid igas klassis olid konkurentidest peajagu üle.

Mõeldes suusatamise ja lumelauaga sõitmisele, meenub esmalt lumi. Võrtsjärvel on see esindatud väga vedelal kujul ja esmapilgul näib võistlejate tegevus välja suuresti hullumeelsena. Iga päevaga lähevad jääolud kehvemaks ja kuni 5cm-sügavune lainetav vesi teeb sõiduolud keeruliseks. Nii võib näha võistlejaid pakkimas oma jalgu küll toidukilesse, küll kilekottidesse, sest sõites satub vesi nii saapasse, kui mujale ja kukkumise korral on külm suplus garanteeritud. Seda, kuidas nad jää peal olevas vees hakkama saavad, teavad küll vaid nemad ise, aga suure tõenäosusega aitab sellele kaasa hoolikas suusa- ja lumelauakantide teritamine.

Purjelauakelkude klassis ei andnud konkurentidele lühiraja slaalomi distsipliinis (Short Track Slalom) ühtegi võimalust leedukas Paulius Voverys, kes võitis kõik viis võistlussõitu. Kõik teised kohad sai slaalomi distsipliinis 2014.a talisurfi Euroopa meister Janis Preiss Lätist. Kolmandal kohal on Giedrius Liutkus Leedust, kes tuli üle finišijoone kolm korda kolmandana ning lisaks viienda ja kuuendana. Kaasmaalane Audrius Voverys oli Liutkusega võrdse arvu punktidega neljas. Eestlast parima koha sõitis välja Tõnis Salong, kes lõpetas päeva viieteistkümnendana. Eilse päeva kursisõidu liider Aleksandrs Leontjevs Lätist oli slaalomi distsipliini viie sõidu järel viies. Slaalomi distsipliinis kasutati allatuule varianti, kus ühe võistlussõidu distantsil oli viis rajamärki, mille vahel sikk-sakke tehes võistlussõit peetud saigi.

Tiibade klassis võttis slaalomi distsipliinis kõik esikohad rootslane Carl James ning teised kohad kaasmaalane Johan Sjöstrand. Kolmanda positsiooni sõitis välja Miroslav Pacold Tšehhist.

Loheklassis  võisteldakse kas suuskade, lumelaua või uiskudega, sest lubatud on kõik kolm erinevat sõiduvahendit. Teisel võistluspäeval startis kokku 20 võistlejat, neli lumelaua, üks uiskude ja ülejäänud suuskadega ning tehti kokku kaheksa starti -  neli suuskadega ja neli lumelauaga võistlejatele. Sõideti kursisõidu distsipliinis nn ”vorsti” rada. Distantsi pikkuseks oli 8 km, mille läbimiseks kulus 10 m/s puhuva tuulega ca 4-5 minuti.  Loheklassi võistlusala juhiks on Olga Shcherbakova Novosibirskist.

Lohede klassis, kus võisteldakse suuskadel ja uiskudel, oli teistest peajagu üle eilse päeva liider Šveitsist – Ronny Bollhalder, kes võitis täna kõik neli võistlussõitu. Samuti jätkab teisel kohal liidri kaasmaalane Michael Kaspar, kes läbis finišijoone kolmel korral neljandana ja korra kolmandana. Kolmanda positsiooni sõitis välja rootslane Robin Larsson olles täna nii kolmas, neljas kui ka kaks korda viies. Eesti ainsana selles klassis lõpetas Madis Kallas kolmeteistkümnendal kohal.

Lumelauaga lohede klassi esikolmik on ka teise võistluspäeva järel sama, mis esimesel päeval. Lõpetanud sõidud kaks korda teisena ja kaks korda esimesena jätkab liidripositsioonil Alexey Burukhin Venemaalt. Teist kohta hoiab Igor Danilov ja kolmandat Igor Zakhartsev Venemaalt.

Läbi talisurfi maailmameistrivõistluste kõikide päevade peetavas kolmandas distsipliinis - GPS kiirussõidus kogutakse võistlejate tippkiirusi kuni võistluste viimase päevani. Teise võistluspäeva õhtu seisuga on hetke tippkiirust näidanud lohede klassis suuskadel võistlev Felix Kersten Saksamaalt, kes saavutas kiiruseks 93,8 kilomeetrit tunnis. Purjelauakelkude klassis on hetkel tippkiirust näidanud Annika Valkna Eestist, kes saavutas kiiruseks 72,1 kilomeetrit tunnis.

Talisurfi maailmameistrivõistlused WISSA 2016 jätkuvad neljapäeval, 11. veebruaril kell 10 hommikul. Päeva distsipliiniks on kursisõit kõikidele klassidele.

Võistluse korraldajad on Kalev Allikveer koostöös Eesti Purjelaualiidu ja WISSA’ga (World Ice and Snow Sailing Association – Maailma Jää- ja Lumepurjetamise Assotsiatsioon). WISSA 2016 MM-i toetavad Eleon, Palmse Mehaanikakoda, Baltic Hotel Promenaadi, Haapsalu Linn ja Eesti Purjelaualiit, koostööpartnerid on Eesti Kultuurkapital, Talvisurf.fi, Hiberna Iceboards, Spa Hotel Laine, Extreme Sport, Surf House, Pärnu Jahtklubi ja Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste ning meediapartner on World of Windsurf.

Teise võistluspäeva pildigalerii – autor Jose Juola

Teise päeva video – autor Karl Kask

WISSA 2016 MMi koduleht: wissa2016.ee

WISSA 2016 MMi koduleht  Facebookis: https://www.facebook.com/events/822719857826662/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles