Miks toimuvad X-mängud Euroopas?

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra lumelaudur Stale Sandbech Aspeni X-mängudel kõrgel õhulennul.
Norra lumelaudur Stale Sandbech Aspeni X-mängudel kõrgel õhulennul. Foto: SCANPIX

X-mängud on ameeriklaste leiutis ja eelkõige teataksegi USAs peetavaid suviseid ja talviseid võistlusi. Kuna 1990ndatel läks jõuproov suure hooga käima ja publiku huvi oli suur, hakati hakati X-mänge loomulikult korraldama ka Aasias, Euroopas ja Ladina-Ameerikas. 2013. aastal otsustas aga võistluste korraldaja ESPN, et kahjumlikest ettevõtmistest tuleb loobuda, ja nii jäid alles vaid USAs peetavad võistlused. 

Nüüd on otsustatud taas kombata rahvusvahelist turgu ja veebruari lõpus jõuavad X-mängud esmakordselt Skandinaaviasse, kui 24.–28. veebruarini võisteldakse Oslos. Euroopas on nimekas võistlus tagasi pärast kolmeaastast pausi – viimati jagati vanas maailmas medaleid 2013. aastal, kui suvised mängud peeti Barcelonas ja Münchenis ning talvised Prantsusmaal Tignes'is. Tignes'is peeti talviseid X-mänge koguni neljal korral (2010–2013).

Eelmisel korral ei osutunud X-mängude laienemine rahvusvahelisele areenile edukaks, kuna langesid ka USAs peetavate n-ö originaalsete võistluste vaatajanumbrid. Nüüd otsustas ESPN uuesti proovida, kuna võistlusele on õla alla pannud ka Oslo linnavalitsus ja sealne telekanal TV2.

Praeguse seisuga on räägitud ka võimalikust pikemast koostööst ehk Oslo X-mängudest võib saada iga-aastane sündmus. Siiski ei asenda see USAs peetavaid talviseid X-mänge – Aspeni võistluspaigaga on kokkulepe sõlmitud vähemalt 2019. aastani. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles