Unistus tippklubist annab Klavanile energiat

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan Augsburgi staadionil.
Ragnar Klavan Augsburgi staadionil. Foto: Tairo Lutter

Istume Ragnar Klavaniga Augsburgi kodustaadionil päev pärast Euroopa liiga kuueteistkümnendikfinaali avamängu Liverpooliga. Selgub, et matši hilise lõpuaja tõttu ei saanud 30-aastane Augsburgi keskkaitsja öösel korralikult magada. Väsimuse märke ta siiski välja ei näita.

Eesti koondise kapten räägib Postimehele elust Augsburgis ja oma tulevikuplaanidest. Kuigi ta on end naise ja kahe pojaga Müncheni külje all asuvasse linna mõnusalt sisse seadnud, on Klavanid valmis Ragnari karjääri ja arengu nimel elukohta vahetama. «Kuna minu jaoks on motivatsioon ja unistused edasiviiv jõud, siis ikka mõtlen suuremalt kui praegune hetk. See annab mulle energiat ja viib mind palliplatsil edasi. Kui ma poleks kogu aeg valmis klubi vahetama, siis ei oleks ma igapäevaselt ka nõnda motiveeritud,» ütleb ta.

Ragnar Klavan, eile õhtul pidasid siinsamas staadionil maha ülitähtsa mängu Liverpooliga. Kuidas oled mängust taastunud? Kas said öösel rahulikult magada?

Kuna eile oli tõsiselt hiline mäng (kohaliku aja järgi algas kell 21.05 – toim), siis jõudsin koju alles pärast kella ühte öösel. Teised kõik juba magasid, kuid minul und ei tulnud. Vaatasin natukene telekat ja lugesin raamatut. Isaga rääkisime paar sõna mängust ka, kuid mingit süvaanalüüsi ei teinud.

Kas sul on tihti magama jäämisega probleeme?

Viimasel ajal on asjad paremaks läinud, kuna Bundesligas on kõige hilisem mäng kell pool kuus õhtul. Reedesed mängud algavad hiljem, kuid neid on harva. Tavaliselt saan ikka üheteist või kaheteist paiku ilusti magama jäädud.

Eelmisel pühapäeval mängisid Müncheni Bayerni vastu, neljapäeval tuli mõõtu võtta Liverpooliga, nüüd pühapäeval sõidate Hannoverisse, seejärel seisab ees neljapäevane otsustav võõrsilmäng Liverpooliga. Palju suuri mänge paari nädala sees – kas see ongi jalgpalluri unistuste elu?

Eks see ole tõeline tippjalgpall. Minu Augsburgis oldud aja jooksul on see esimene selline tihe hooaeg, kuid tippmeeskonnad mängivad alati nii. Hea on mängida tippjalgpalli.

Ragnar Klavan tegemas olulist vaheltlõiget, mis hoidis ära Liverpooli pea kindla värava. Foto:
Ragnar Klavan tegemas olulist vaheltlõiget, mis hoidis ära Liverpooli pea kindla värava. Foto: Foto: Tairo Lutter

Tihe graafik on omamoodi väljakutse. Kas sinu jaoks tekib lihtsamalt füüsiline või vaimne väsimus?

See sõltub palju tulemustest. Näiteks selle hooaja alguses ei saanud me topeltprogrammiga eriti hakkama – ei läinud hästi ei Bundesligas ega Euroopa liigas. Ühel hetkel tõesti treeneriga otsustasime, et pean veidi oma pead värskendama. Jätsin ühe mängu vahele ja kõik oli jälle korras. Positiivsete tulemuste pealt sellist väsimust pigem ei teki, kuna lihtsam on mängudest taastuda.

Oled varem rääkinud, kuidas sa füüsilise vormi ja tervise hoidmiseks palju lisatrenni teed. Kuidas sa aga oma vaimuga tegeled?

Klubis eraldi spetsialiste selle jaoks pole. Proovin ise lugeda ja õppida nii palju kui võimalik. Püüan ennast aidata, kuna ma ise olen ju see, kes mu enda pea sees peab elama. Tähtis on ise endaga rahul olla.

Siin Augsburgis fännide ja ajakirjanikega suheldes tundub, et ka teised on sinuga rahul. Kohalikud inimesed armastavad sind. Kas see tunne on vastastikune?

Kindlasti. Kuna klubi on Bundesliga mõistes ikkagi väike, siis on siin selline perekondlik tunne. Fännid aitavad meid igal raskel hetkel. See tunne on kindlasti vastastikune.

Vaatame vastu lähitulevikule. Millal suhtlesid viimati oma agendiga ja millest te rääkisite?

Viimati rääkisime kolmapäeval, kuna ta käis Liverpooliga mängu vaatamas. Me suhtleme omavahel ka argipäeviti, mitte ainult siis, kui jalgpallurite üleminekuaken avaneb.

Kas olete sõbrad või käite läbi vaid tööalaselt?

Midagi vahepealset. Päris nii ei ole, et saame peredega kokku ja teeme koos asju. Samas ei räägi me omavahel ainult ärijuttu. Ta käib päris tihti Augsburgis ja saame ikka kokku ja sööme õhtust. Räägime täiesti niisama elust ja olust.

Praegu oled Augsburgiga seotud 2017. aastani. Kas klubi on sulle juba uut lepingut pakkunud?

Hetkel ei ole keegi sellest midagi rääkinud.

Ragnar Klavani ja väravavahi Marwin Hitzi koostöö Liverpooli vastu toimis. Foto: Tairo Lutter.
Ragnar Klavani ja väravavahi Marwin Hitzi koostöö Liverpooli vastu toimis. Foto: Tairo Lutter. Foto: Tairo Lutter

Oled oma karjääri jooksul korduvalt kodu- ja töökohta vahetanud. Kui lihtne protsess see sinu jaoks on? Kas see on pigem midagi sellist, millest tahaks hoiduda?

Nii ja naa. Kogemustega on see mingis mõttes lihtsamaks muutunud. Samas on vanusega tekkinud perekond ja lapsed. Näiteks, kui lapsed on juba teatud vanuses, kus nad peavad kooli minema, siis ei ole neid otsuseid nii lihtne vastu võtta. Iga poole aasta tagant kindlasti kuskile kolida ei tahaks.

Ütleme, et suvel tuleb lepingupakkumine klubilt, kus saaksid oma karjääris sammu edasi teha. Kas sinu pere on valmis kohe Augsburgist ära kolima?

Kindlasti on. Kuna minu jaoks on motivatsioon ja unistused edasiviiv jõud, siis ikka mõtlen suuremalt kui praegune hetk. See annab mulle energiat ja viib mind palliplatsil edasi. Kui ma poleks kogu aeg valmis klubi vahetama, siis ei oleks ma igapäevaselt ka nõnda motiveeritud.

Liverpooli mängu ajal arutasid siinsed ajakirjanikud sinu head esitust vaadates, et Klavan vist ikka väga tahab Inglismaale mängima pääseda.

Hästi ei mänginud ma küll selle pärast, et vastas oli Liverpool. Nii minu kui klubi esitused on sellel hooajal kõikuvad olnud. Eks minu mäng sõltub suuresti sellest, kuidas meeskonnal üldiselt läheb.

Neljapäeval läks nii hästi, et teisel poolajal tekkis olukord, kus publik iga teise sinu pallipuute peale plaksutas. Kas panid ka ise seda tähele?

Seda kahjuks ei märganud, aga kui see nii oli, siis väga kena neist. Õnneks Liverpooli ründajad ei survestanud meid päris nii, nagu tegi seda pühapäeval Müncheni Bayern. Eks see ole ka klassi võrra tugevam meeskond kui Liverpool.

Lähitulevikust sai  juba räägitud, vaatame veidi pikema aja taha. Kas oled juba teinud midagi selleks, et Eestisse naastes treenerina tööle hakata?

Praegu on see kõigest mõte minu peas. Seni kuni ma profisporti teen, püüan keskendada ühele asjale sajaprotsendiliselt. Ma ei taha kõrvalisi ideid, mis tähelepanu eemale viiks.

Enne magamaminekut ikka vahel mõtlen tulevikule, kuid reaalselt on nii, et tegelikult ei tea ma isegi seda, mida homne päev toob. Vaid puhkuse ajal saab aju veidi vabamalt ringi lennata. Hooaja sees peab keskenduma teistele asjadele.

Kuskil kaustikus sul enda seniste treenerite salanippe pole märkmetena kirja pandud?

Ei ole tõesti märkmeid teinud, kuid kõrva taha püüan võimalikult palju infot panna. Eks ma püüan tipptreeneritelt õppida, kuid ise plaanin vaadata rohkem noortetöö poole. See on ikkagi teine maailm kui profimeeskonna juhendamine. Eks seal ole asju, mida saab kaasa võtta ja kasutada, kuid noortetöö iseloom on veidi teine.

Ütle ausalt, kui tihti sul tekib tunne, et jalgpallist on siiber ees. Kas tahaksid teha nn päris tööd, kus saaks midagi oma kätega valmistada?

Siin Augsburgis pole mul mitte kunagi seda mõtet tulnud. AZ Alkmaaris oli olukord teistsugune ja seal võisid taolised ideed pähe tulla küll. Seal ei olnud ma nii kindel põhimees kui siin.

Tänaseks päevaks olen ka ise palju arenenud. Minu jaoks on väga tähtis mõttekäik: sportlasena arenemiseks peab arenema ka inimesena. Kogu minu evolutsioon käib eluga pidevalt kaasas. Nüüd olen vanemaks saanud ja natukene tarkust kogunud. Bundesligas ei ole olnud isegi ööpäeva, kus ma ei viitsiks trenni minna.

Ragnar Klavan tänab sakslasest fänni, kes tuli staadionile Eesti lipuga. Foto:
Ragnar Klavan tänab sakslasest fänni, kes tuli staadionile Eesti lipuga. Foto: Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles