Eratreeneri paljastus: Vettel jooksis Cooperi testis tipptasemel tulemuse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehvas füüsilises vormis ei oleks Sebastian Vettel neljakordseks maailmameistriks kerkinud.
Kehvas füüsilises vormis ei oleks Sebastian Vettel neljakordseks maailmameistriks kerkinud. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarja neljakordse maailmameistri Sebastian Vetteli endine eratreener Tommi Pärmäkoski andis vastulöögi neile, kelle meelest pole autoringrajasõit suurem asi sport ning vormelis istumine ei nõua suuremat füüsilist vormi ega pingutust.

«Vettel jooksis Cooperi testis välja 3680 meetrit. Kümne kilomeetri distantsil sai ta ajaks 33.49. Selliseid tulemusi ei pea keegi häbenema,» sõnas Pärmäkoski Ilta-Sanomatele antud intervjuus. Cooperi testis, kus mõõdetakse 12 minuti jooksul läbitavat vahemaad, tähistab 3680 meetrit tipptasemel tulemust, sest näiteks 17-20 aastase seas peetakse väga heaks tulemuseks juba 3000 ja enama meetri läbimist.

Tippsportlastele mõeldud arvestuses jookseb «väga hea» tulemuse piir 3700 meetri juurest, 3400-3700 meetri läbimist nimetatakse «heaks» näitajaks. «Vormel-1 etapi ajal võib sooja olla 30-40 kraadi, autos sees veel palju rohkemgi. Lisaks on sõitjal kombinesoon seljas ja kiiver peas. Võistluse jooksul tuleb hakkama saada pooleteise liitri joogiga ning seejuures peab sõitja kogu aeg tegelema auto juhtimisega. Kas see pole siis sport?» imestas Pärmäkoski, kes tegutses Vetteli treenerina aastatel 2008-11.

Ameti mahapaneku põhjusena tõi soomlane välja selle, et vormelisõitjate ajagraafik on aasta jooksul erakordselt kurnav. «Lisame pideva reisimise, ajakirjanikega suhtlemise ja kroonilise vajaduse ajavahega kohaneda – see pole lihtne töö! Mina loobusin, kuna aasta jooksul veetsin lõpuks hotellides 290 ööd,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles