Kasahstani teadlased otsivad koostöös Tartu Ülikooliga spordigeeni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
sportivad lapsed
sportivad lapsed Foto: SCANPIX

Kasahstanis otsitakse sportlikult andekaid lapsi geenitestide abil, milleks hakatakse kasutama ka Tartu Ülikooli teadlaste tööd, kirjutas uudisteagentuur Interfax.

«Ida-Kasahstani oblastis hakatakse tulevaste tšempionite leidmiseks rakendama molekulaargeneetilist testimist,» teatas oblasti kehakultuuri ja spordi valdkonna juht Eldos Tšikenov. «Sel aastal plaanime uurida tuhandet last vanuses 8–12 eluaastat, et valida nende seast välja liikmed teatud spordialade treeninggruppidesse,» selgitas ta Öskemenis peetud pressikonverentsil.

Tšikenovi sõnul leppis oblasti spordiosakond selles juba kokku pealinnas Astanas tegutseva Nazarbajevi ülikooliga, kus on olemas kõik vajalikud seadmed ja uurimistaristu. Ida-Kasahstani oblasti spordiosakond hakkab samuti tegema koostööd Tartu Ülikooliga, kus Tšikenovi sõnul tegeldakse juba ligi kümme aastat «spordigeeni» otsimisega.

Tartu Ülikooli patofüsioloogia professori Sulev Kõksi kinnitusel on selline koostöö kasahhidega tõesti algamas. «Mõni kuu tagasi käis Eestis üks delegatsioon Kasahstanist ja siis oli sellest teemast juttu. Nad pöördusid ise meie poole,» rääkis ta.

«Peagi suudame lapsevanematele öelda, millisel spordialal nende laps andekam on,» rääkis Tšikenov Interfaxi vahendatud pressikonverentsil. «Samuti lubab see meetod välja selgitada mitmesugustesse, sh kroonilistesse haigustesse haigestumise tõenäosuse ning annab treenerile võimaluse korrigeerida oma tööd lastega.»

Ida-Kasahstani oblasti spordijuht rääkis, et eeldatavasti läheb sellisele laste valiku süsteemile suures spordis läbilöömiseks peagi üle kogu Kasahstan. «Lapse süljeanalüüs aitab selgitada, kas temast saab pikakasvuline, tugeva südame ja suurte kopsudega täiskasvanu,» lausus ta.

Tšikenovi sõnul on eesmärk töötada välja uus tehnoloogia, et lastele leitaks geneetiliste eelsoodumuste põhjal sobiv spordiala võimalikult varases eas.

Uuringuid rahastatakse Kasahstani riigieelarvest ja sponsorite toetustest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles