Tallinnas toimub Euroopa suurim maadlusturniir

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojendus mattidel enne v6istlust
Soojendus mattidel enne v6istlust Foto: Pavel Rycl

Väliseestlasest insener Vello Leitham paneb aprilli algul Tallinnas püsti rahvusvahelise noorte maadluspeo, suurima kogu Euroopas. Tallinn Open 2016 - Kristjan Palusalu Noorte Maadlusvõistluse nimekiri täieneb jõudsalt. Tänaseks on end võistlusele üles andnud  1442 maadlejat Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist, Lätist, Leedust, Venemaal, Valgevenest, Belgiast, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Tšehhist, Ukrainast, Horvaatiast, Gruusiast, USAst, Ungarist, Usbekistanist ja Kasahstanist.

«Olen kogu oma elu asju ehitanud ja loonud. Palju raskem on Nigeerias telekommunikatsiooni ja naftaseadmeid ning teenuseid müüa, kui Euroopa suurimat maadlusvõistlust korraldada,» tuleb Vello Leithami arvates suurelt unistada ning mõtted võimalikult konkreetselt sõnastada.

«Kunagi toimus see võistlus 100-120 osalejaga kahel matil Tallinna Tehnikaülikoolis. Võtsime eesmärgiks see viie aastaga Saku Suurhalli viia. Esmalt soovisime, et meile tuleksid külla välisvõitlejad. Olime uhked, kui saime kokku 200 osalejat, kelle hulgas olid klubid Lätist ja Soomest. Aasta hiljem oli meil juba nelisada osalejat ning külalised Venemaalt, Rootsist ja Leedust. Mullu jõudsime välja Saku Suuhalli ja lugesime kokku 1392 maadlejat 16st riigist,» kasvas osalejate huvi peadpööritava kiirusega.

«Maadlus ei ole kerge sport! Minu isa pani mind umbes 11-aastaselt Montrealis elades maadlema. See on üks spordiala, mis arendab tervet keha ning annab hea vundamendi mõne teise valdkonnaga tegelemiseks. Lisaks õpetab maadlus sind vastutust kandma, oskusi ja teadmisi maksma panema, kavalust, tahet midagi saavutada ning palju muud. Elus on ka ju nii, et tuleb väga palju erinevaid asju osata. Elu pole nagu korvpall või jalgpall, elu on nagu maadlus! Palli võid lüüa vasaku või parema jalaga, homme oled juba mängus. Maadluses ei pruugi sa pärast esimest aastat trenni veel matile võistlemagi pääseda. Esmalt tuleb saada tugevaks ja n-ö kaela kanda,» teab Vello Leitham omast kogemusest.

Mehe peres kasvab viis last, kellest tänaseks tegelevad maadlusega aktiivsemalt kolm. «Neil on annet, kõik on oma vanuse- ja kaalugruppides Eesti meistriks tulnud. See annab innustust! Võimaldan oma lastele mitmekülgseid treenimisvõimalusi ja kogemusi. Käime üsna tihti ka välismaal laagrites või võistlemas,» lisas ta.

Just isiklik kontakt teistes riikides tegutsevate maadlusklubidega on olnud üks edu võti Tallinnas korraldatava festivali kasvatamisel. «Ma olen Põhja-Ameerikast pärit, kasvasin üles suurvõistluste rambivalguses. Siinne kogukond ja tegevus on pigem väike. Minu soov oli seda muuta,“ asus Vello Leitham Eestit ja siinset Kristjan Palusalule pühendatud noortevõistlust turundama. „Käisime poistega Soomes, Lätis, Leedus, Venemaal, Rootsis, Taanis, Norras, Prantsusmaal ja mujal. Nimetasime end Team Tallinn Open’iks, tegime nende võistlustest oma visiidiga rahvusvahelise võistluse ning kutsusime endale külla.»

Tallinnas kohtuvad noored maadlejad idast ja läänest. «Rootslane ei tule siia rootslase, soomlase või norrakaga maadlema. Otsitakse teistsugust kvaliteeti, tahetakse rammu katsuda venelaste, ukrainlastega, Valgevene ja USA esindajatega. Kuna tegemist on väga tugeva turniiriga, siis tullakse oma parimate võistlejatega. Kel vähegi aprilli esimesel nädalavahetusel aega, siis soovitan seda suurejoonelist maadluspidu oma silmaga vaatama tulla,» soovitas Vello Leitham.

Tallinn Open 2016 ehk Kristjan Palusalu Noorte Maadlusvõistlus toimub Saku Suurhallis 1.-3. aprillil. Võistlustele järgneb rahvusvaheline maadluslaager klubi Korrus 3 eestvedamisel.

Tallinn Open’i raames toimub 1. aprillil Eesti Rootsi maavõistlus kreeka-rooma maadluses kadettidele. Võistlus algab kell 19.00 ning on pealtvaatajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles