Rocki ajalooline võimalus jäigi seekord vaid võimaluseks

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ/Rock - Siauliai.
TÜ/Rock - Siauliai. Foto: Tairo Lutter

«See oli meie võimalus … vaatame, millal meil on üldse elus võimalik veel sellist finaali mängida. Võib-olla jääb see meie kõigi jaoks viimaseks,» lausus Tartu Rocki korvpallimeeskonna peatreener Gert Kullamäe napid paarkümmend minutit pärast Balti liiga finaali lõppu. Otsustavale mängule Šiauliaisse seitsmepunktilises eduseisus tulnud tartlased pidasid vastu ühe poolaja. Kolmandal veerandajal panid väljakuperemehed sisse justkui teise käigu ja läksid oma teed. 

Pisut üle kahe minuti jäi mängida, kui Kullamäe saatis platsile seni pingil istunud noorema generatsiooni. Enam polnud midagi teha, käigud olid juba ammu otsa saanud ning Leedu klubi triumfi peatamine polnud võimalik.

Viimased minutid tähendasidki Šiauliai korvpallipidu. Publik seisis tribüünidel püsti ja plaksutas kolmandat aastat järjest Balti liiga võidu napsanud lemmikutele. Pärast lõpusireeni vallatlesid Leedu klubi pallurid joovastusest. Rocki mängijad ja treenerid seisid väljaku ühes otsas ja vaatasid toimuvat nukral ilmel. Suur võimalus oli käest lastud.

«Täna kogesin, kuidas vanemad mängijad võivad läbi põleda. Mul endal treenerina polnud varem sellist kogemust, kuid nüüd nägin, kuidas Janar Taltsi ja ka Tanel Sokku esimesel poolajal ilmselgelt kammitses,» lausus Kullamäe.

Meeskonna kogenud liidrid polnud tõesti tavapärasel tasemel. Sokk suutis end küll viimasel veerandajal koguda ning saada lõpuks kokku soliidsed statistilised näitajad. Talts piirduski lõpuks 16 minuti ja kahe punktiga. «Kõik on inimesed, selliseid asju juhtub…» nentis Kullamäe.  

Mõistagi oleks ülekohtune veeretada kaotuse süükoormat kahe-kolme kogenud mängija õlule. Mängu eel oli Rockil selge plaan – mitte lubada Šiauliai palluritel leida kohe alguses head hoogu. Seis suudetigi hoida tasakaalus, kuid skoor oli siiski tartlaste jaoks liialt suur. Lisaks maksti kõrget hinda liiga kergekäeliselt kogutud vigade eest. Esimese poolajaga kogusid kõik kolm Rocki korvialust meest – Talts, Karolis Petrukonis ja Reinar Hallik – kolm viga.

«Esimese ja teise veerandaja vead rikkusid me mängu ära. Tahtsime mängida vea hinnaga, aga tegime neid liiga kergekäeliselt,» tõdes Kullamäe. «Kui poolajaks on kõigil nii palju vigu, siis hakkavad mängijad end juba alateadlikult hoidma ega saa enam kaitses täie pingega mängida.»

Kullamäele valmistas tuska ka see, et vaatamata vigadele ei suudetud vastaseid peatada. «Mäng oli algusest peale nende rütmis. Seda, mida me soovisime – hoida mäng madala skooriga –, ei suutnud me tegelikult ellu viia. Jäime kohati liiga pehmeteks.»

Kuigi poolaja skoor 48:48 lubas aimata halba, sai Rock kolmandal veerandajal kaela justkui ämbritäie jääkülma vett. Vastased hakkasid tabama juba ilmeksimatult, tartlaste enda rünnak jooksis aga täiesti sõlme. Šiauliai võitis veerandaja 28:8 ning sellega oli mäng sisuliselt tehtud.

«Nemad panid kõik rasked visked üle käe – tegid supermängu ja meie kaotasime sellest pea ega suutnudki enam mängu tagasi saada. Neljandal veerandajal, kui hakkasime taas tabama, panid nemad kohe kolmese vastu,» võttis Rocki kapten Marek Doronin teisel poolajal toimunu kokku. «Mängijatel tekkis paanika, kõik üritasid päästa, aga õige mängujoonis lagunes ära. Vigade tõttu mängiti ka kaitses tagasihoidlikumalt … me ei leidnud nende takistamiseks rohtu.»

Treener tänas muuhulgas ka Tartust kohale sõitnud Rocki fänne. Gediminas Petrauskas töötab vaatamata noorusele Šiauliai peatreenerina juba neljandat hooaega. Balti liiga võitegi on selle ajaga kogunenud juba kolm, kuid seekordne finaal olevat saalis valitsenud atmosfääri poolest pakkunud kõige vägevama emotsiooni.

Leedu klubil olid omad kangelased. Nende mängujuht Michaelyn Scott väänas teisel veerandajal tugevalt hüppeliigest, kuid vaheajal putitati ta üles ning tugevalt longates vedas ta meeskonda ka teisel poolajal. Vaimselt oli tema platsile tulek meeskonnale oluline.

Rock üritas lonkavat vastast ära kasutada ning pall püüti sokutada tema vastu tegutseva Gert Dorbeku kätte, kuid kasu sellest ei tõusnud. Pigem moodustasid need rünnakud ühe osa Rocki poolel kolmandal veerandajal valitsenud kaosest.

Kullamäe sõnul sõltub Rocki mäng väga palju just kaitsemängu õnnestumisest. Kui vastaste rünnakut pidama ei saada, pole ka õiget rünnakut. «Nemad panid duhhi pealt sisse ja see lõhkus meie moraali. Lisaks pidin hirmuga vaatama, kellel vead täis saavad,» selgitas Kullamäe.

Rocki finaal oli Eesti korvpalli jaoks ajalooline – kunagi varem pole ükski Eesti klubi selles sarjas nii kaugele jõudnud. See teadmine pakkus Kullamäele aga vaid pooleldi lohutust. «Me ei tulnud ju siia saama 25-punktilist sahmakat… Meil oli võimalus, kuid kokkuvõttes tuleb olla õnnelik ka selle hõbeda üle. Lätlastel pole tänavu sedagi!»

KAST

Balti liiga

Finaali 2. mäng

Šiauliai – Tartu Rock 102:76

Šiauliai: Giedraitis 23, Ayers 20, Marel 15, Dudzinski 10, Scott 9, Leonavicius 9, Bubalo 9, Gutšcikas 5, Molociakas 2.

Rock: Hallik 17, Žabas 13, Petrukonis 12, Dorbek 12, Sokk 11, Kurbas 9, Talts 2.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles