Pärnu spordihalli katus kukkus sisse

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu spordihall.
Pärnu spordihall. Foto: Ants Liigus

Täna enne kella 13 kukkus lume raskuse all sisse Pärnu spordihalli väikese saali katus, õnnetuses keegi viga ei saanud, kuid spordihall sai suuri veekahjustusi.

Päästetööde juhi Rivo Laanemaa sõnade järgi said päästjad täna enne kella 13 teate, et spordihallis hakkas tööle tuletõrjesüsteem. Veidi hiljem helistas üks pealtnägija, et spordihalli katus on sisse kukkunud.

Sisse kukkunud katus purustas lae all olnud tuletõrje sprinklerisüsteemi, mistõttu jooksis kogu spordihall vett täis. Kõige rohkem said väikse saali kõrval kahjustada koridorid ja abiruumid.

Spordihalli juhataja Vambo Talu kinnitusel pääses suur saal suurematest kahjustustest.

Talu seletuse järgi kühveldasid töömehed 30. ja 31. detsembril spordihalli ligi 5000 ruutmeetri suuruselt katuselt lund halli väikese saali katusele ja see ilmselt õnnetuse põhjustaski. Mehed pidid täna tööd jätkama.

„Katuselt lume kühveldajaid tuleb niigi tikutulega taga otsida, neid mehi kauplesin kuu otsa,“ rääkis ilmselgelt rusutud olemisega Talu, kes ise lükkas hallist vett välja. „Kõik oleks korras olnud, kahjuks tuli püha vahele ja ma ei saa ju sundida inimesi sel ajal töötama.“

Talu kinnitas, et halli suur saal pääses suurtest veekahjudest, sest vaheuksed olid kinni ja enamik tuletõrjeveest jooksis koridoridesse ja kõrvalruumidesse. 

Sündmuskohale tõtanud Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ei süüdistanud otseselt kedagi õnnetuses, kuid lubas, et asi sinnapaika ei jää.  

„Minu jaoks on hetkel kõige tähtsam, et spordihalli terve kompleksi osa töö saaks võimalikult kiiresti jätkuda,“ lausus Kivimägi. „Aga luban, et see õnnetus ei ole küll selline, mis lihtsalt sinnapaika jääb.“

Küsimusele, kas spordihalli juhataja Vambo Talu on esmaspäeval veel ametis, ei hakanud Kivimägi otseselt vastama, märkides vaid, et esmalt peab selgeks saama, kas katuse sissekukkumise põhjustas kellegi lohakus.

Kivimägi hinnangul peaks katuse purunemine kvalifitseeruma kindlustusjuhtumiks ja seetõttu lootis Pärnu linnapea, et remonditööd ei lähe maksumaksjale midagi maksma.

„Kui kindlustusjuhtum ei ole, on asi muidugi palju tõsisem, aga ma ei usu seda,“ ütles Kivimägi.

Linnapea kinnitusel on Pärnu linnal piisavalt raha, et panustada vajadusel spordihalli remonti 2-4 miljonit krooni.

„Ma ausalt ei kujuta praegu kahjude ulatust ettegi,“ lisas linnapea. „Kui on paari miljonit vaja, meil on see raha olemas, aga 15-20 miljoni kroonist kahju me muidugi hüvitada ei jõuaks.“

Millal spordihall taas avatakse, ei hakanud Talu prognoosima, vaid lubas, et esmaspäeval räägib ta esmalt läbi ehitajaga võimalike remonditööde osas.

Päästeameti pressiesindaja Sirle Mati teatel vajus sisse umbes 435 ruutmeetrit katust. Katus langes spordisaali põrandale. Teadaolevalt varingu ajal majas inimesi ei olnud, sest spordihall oli suletud.

Varing lõhkus hoone kommunikatsioonid ja kogu majas on ulatuslikud veekahjustused.

Varingus purunesid hoone elektri- ja veesüsteem. Veetorude purunemise tagajärjel hakkas majja vett voolama ja vesi ujutas üle enam kui pool hoonest. Sisselangenud katus purustas osaliselt suure spordisaali aknaid.

Kohale sõitnud päästjad eemaldasid ohtlikult rippuma jäänud konstruktsioonid ja piirasid ala. Maja haldaja sulges veepumpade kraanid, et majja rohkem vett ei voolaks. Kogu hoonest lülitati elekter välja.

Praeguseks on päästjad maja juurest lahkunud. Purustustega tegeleb edasi spordihalli haldaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles