FIBA ähvardab tippe olümpiale mitte lubada

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania staar Pau Gasol jääb Riost eemale?
Hispaania staar Pau Gasol jääb Riost eemale? Foto: AFP/SCANPIX

KORVPALL. Rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) Euroopa osa lahingutegevus Euroliiga vastu läheb aina ägedamaks ja eile ähvardas FIBA Euroopa tegevdirektor Kamil Novak osa koondisi Rio olümpiamängudest eemale jätta.

Tule all on riigid, kelle klubid tahavad tuleval hooajal mängida Euroliiga alla kuuluvas Eurocupi sarjas, mis on Euroopa klubisarjade hierarhias pikalt teisel kohal olnud. Olümpiamänge ja juulis peetavaid kvalifikatsiooniturniire ähvardaks sel juhul suur kadu, sest muuhulgas on mustas nimekirjas ka Hispaania, Horvaatia ja Serbia. Kreekale, Itaaliale, Türgile ja Leedule anti armuaega homseni.

Reedel piirdus FIBA Euroopa 14 riigi 2017. aasta EMilt eemaldamisega, aga olümpiaturniiri sekkumine oleks veelgi karmim. Ilmselt laheneb olukord lõpuks nii, et kõik tugevad saavad siiski tiitlivõistlustel osaleda, aga alaliit ise võtab ähvardusi igatahes tõsiselt.

«Vahel peavad emad vastu võtma raskeid ja valusaid otsuseid, et peret kaitsta. Praegu sellega tegelemegi ja kaitseme korvpalli. Olukord on väga tõsine. Uskuge mind, seda käiku polnud lihtne teha ja meil oli FIBA Euroopa sees väga tõsiseid diskussioone,» rääkis Novak Kreeka meediale.

FIBA Euroopa tahab, et ülemaailmne FIBA võtaks nende ettepaneku võimalikult kiiresti vastu ja ilmselt nädalavahetusel see juhtubki.

Radikaalseid samme põhjendab FIBA endiselt ühtemoodi. Neile on pinnuks silmas, et Euroliiga ja Eurocup sõlmivad klubidega kokkuleppeid oma sarjades mängimiseks. FIBA põhimõtete järgi tuleks eurosarjade kohad jagada sportliku printsiibi põhjal ja osalejad peaksid olema oma riikide meistrivõistluste esiotsas.

«Miks üldse koduseid liigasid korraldada, kui lõpuks sportlik printsiip ei loe? Mis nende mõte on? See võib hea olla mõnedele üksikutele klubidele, aga kindlasti mitte korvpallile. Tegemist on lõksuga kodustele liigadele,» pahandas Novak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles